Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MSCI: Παρά τη bull market οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι «εξωφρενικές»

tags :
MSCI: Παρά τη bull market οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι «εξωφρενικές»
Υπερβολικές αποτιμήσεις εμφανίζονται μόνο σε ορισμένους κλάδους, τονίζει η MSCI
Η αμερικανική αγορά βιώνει τη μακροβιότερη bull market όλων των εποχών, οδηγώντας σε άνοδο τις μετοχικές αποδόσεις 10 χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Σύμφωνα, όμως, με τη MSCI  οι αποτιμήσεις είναι, μεν, υψηλές αλλά δεν έχουν φθάσει σε εξωφρενικά επίπεδα.
Επιπρόσθετα καταγράφεται διαφορετική πορεία μεταξύ των αγορών, ανάλογα με τη χώρα στην οποία λειτουργούν αλλά και μεταξύ κλάδων, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες.

Γεωγραφικές διαφορές στις μετοχικές αποτιμήσεις

Η ισχυρή απόδοση στις μετοχές έχει οδηγήσει σε αυξημένες αποτιμήσεις για τις ευρύτερες αγορές, αλλά οι αποτιμήσεις δεν φαίνονται ακραίες όταν εξετάζουμε τις αποτιμήσεις των δεικτών  από το 1994.
Όταν εξετάζουμε ποια είναι τα σημερινά αποτιμήσεις για κάθε χώρας στα τέλη Ιουλίου 2018, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική αγορά είναι, όντως, υπερτιμημένη, ενώ αντίθετα Ευρώπη και αναδυόμενες βρίσκονται σε σταθεροποιητική πορεία.
Επιπρόσθετα η Ιαπωνία μοιάζει υποτιμημένη.



Υπερβολικές αποτιμήσεις μόνο για ορισμένους κλάδους

Κοιτάζοντας τις αποτιμήσεις ανά κλάδο (απόδοση P/Ε στο επόμενο 12μηνο και απόδοση P/B), διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές.
Κλάδοι όπως αυτοί τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και χρηματοοικονομικών βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα P/E και P/B, ενώ αντίθετα κοντά στο ζενίθ τυος βρίσκονται κλάδοι όπως αυτός τεχνολογίας πληροφορικής, καταναλωτικών αγαθών και βιομηχανίας.



Η τεχνολογία πληροφορικής έχει υπέρ-αποδώσει σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά την τελευταία 5ετία, με αποτέλεσμα η απόδοσή της να φθάνει στο 20% στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ όταν έσκασε η φούσκα του διαδικτύου βρίσκονταν στον 26%.
Στις αναδυόμενες αγορές οι πιο ακριβοί κλάδοι είναι αυτοί σταθερών καταναλωτικών αγαθών, ενώ χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και real estate κατατάσσονται μεταξύ των φθηνότερων.

Σύγκριση μεταξύ των αιτιών ανόδου ή πτώσης

Υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των αμυντικών και των κυκλικών παραγόντων.
Οι αμυντικοί παράγοντες, όπως η ποιότητα, η υψηλή μερισματική απόδοση και η ελάχιστη μεταβλητότητα, διατιμώνται σήμερα σε ακριβές σχετικές αποτιμήσεις, ενώ οι κυκλικοί παράγοντες, όπως η ενισχυμένη αξία αποτιμώνται φτηνά.



Δεδομένων των ανησυχιών των επενδυτών σχετικά με τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ποιότητα είναι αυτή που έχει υψηλές αποτιμήσεις.
Ο δείκτης MSCI World Momentum Index είναι επί του παρόντος υπέρβαρος σε σχετικά ακριβούς τομείς, όπως η τεχνολογία πληροφορικής και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.



Συμπερασματικά, οι αποτιμήσεις της αγοράς σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι υψηλές, αλλά δεν έχουν ακόμη φτάσει σε υπερβολές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης