Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας αρχίζουν ξανά στην Ουάσιγκτον εν μέσω χαμηλών προσδοκιών

Reuters: Οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας αρχίζουν ξανά στην Ουάσιγκτον εν μέσω χαμηλών προσδοκιών
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να θέσουν το πλαίσιο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να ξαναρχίσουν τις επίμαχες εμπορικές συνομιλίες την Τετάρτη (22/8) υπό το σύννεφο της εκτίμησης του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι δε θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.
Οι συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων μεσαίας κλίμακας θα μπορούσαν να θέσουν το πλαίσιο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, καθώς κάθε χώρα προετοιμάζεται να πλήξει την άλλη με νέους δασμούς την Πέμπτη (23/8) σε μία βαθύτερη διένεξη σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της Κίνας.
Ο Trump απείλησε να επιβάλει δασμούς σχεδόν σε όλα τα κινεζικά αγαθά που εισάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.
Οι δύο μέρες των συναντήσεων θα είναι οι πρώτες επίσημες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας από τη συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Wilbur Ross, με τον κινέζο οικονομικό σύμβουλο, Liu He, στο Πεκίνο τον Ιούνιο.
Μετά τις διαπραγματεύσεις τον Μάιο, το Πεκίνο πίστευε ότι είχε διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι οι δασμοί ήταν εκτός πεδίου, ωστόσο, λίγοτερα από δέκα μέρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα προχωρήσει με τα μέτρα.
Η Κίνα είχε πει ότι ελπίζει σε ήσυχες, σταθερές συνομιλίες ώστε να λάβε «ένα καλό αποτέλεσμα με βάση την ισότητα, την ισοτιμία και την εμπιστοσύνη», όμως ο Trump είπε τη Δευτέρα στο Reuters ότι δεν περιμένει πολλά και ότι η επίλυση της εμπορικής διαμάχης θα «χρειαστεί χρόνο γιατί η Κίνα τα έχει πάει πολύ καλά για πολύ καιρό και έχει κακομάθει».
Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι χειραγωγέ το νόμισμά της ώστε να αντισταθμίσει την επίδραση των δασμών, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠα πρέπει να είναι πιο συμβιβαστική.
Ωστόσο την Τρίτη οι αξιωματούχοι της διοίκησης του Trump ήταν σιωπηλοί σχετικά με τον τελευταίο γύρο συνομιλιών, με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ να μην απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τις συναντήσεις.
«Πρόκειται για συζητήσεις σε επίπεδο εργασίας με εκπροσώπους από ολόκληρη τη διοίκηση», ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Reuters, χωρίς να πραγματοποιεί περαιτέρω σχόλια, αλλά επισημαίνοντας τα απαισιόδοξα σχόλια του Trump στη συνέντευξή του στο Reuters.
«Πρόκειται σε κάποιο βαθμό για μία άσκηση λήψης θερμοκρασίας», δήλωσε ο διευθυντής σπουδών της Κίνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, Scott Kennedy, προσθέτοντας ότι «οι προσδοκίες είναι πιθανώς χαμηλές και από τις δύο πλευρές».
Οι συνομιλίες της Τετάρτης και της Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν από αξιωματούχους χαμηλότερης κλίμακας σε σχέση με τις προηγούμενες συνομιλίες, τον αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, David Malpass, και τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας, Wang Shouwen, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και το αναπληρωτής των Εμπορικών Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Jeffrey Gerrish.
«Ο υφυπουργός Εμπορίου δεν πρόκειται να εξουσιοδοτηθεί ώστε να κάνει κάποια μεγάλη προσφορά, αλλά εάν οι κινέζοι που κάτι ενδιαφέρον, ίσως πραγματοποιηθεί μία δεύτερη συνάντηση μεγαλύτερης κλίμακας», αναφέρει ο μελετητής της Κίνας στο αμερικανικό think tank American Enterprise Institute, Derek Scissors, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει μία πιθανότητα 80-90% να πρόκειται για ένα πλήρες χάσιμο χρόνο και γι' αυτό κανείς στη διοίκηση δεν μιλάει γι' αυτό».
Εν τέλει, ο Trump α πρέπει να εμπλακεί προσωπικά στην επίλυση της διαμάχης με τον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, καταλήγει ο Scissors.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης