Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

AEI: Ο Regling θα πρέπει να πιει ούζο για να… ξεχάσει και όχι για να γιορτάσει την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

AEI: Ο Regling θα πρέπει να πιει ούζο για να… ξεχάσει και όχι για να γιορτάσει την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο
Σύμφωνα με ανάλυση του Desmond Lachman για το American Enterprise Institute, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ζοφερές ενώ την ίδια στιγμή «σιγοβράζει» μια ιταλική οικονομική κρίση
Τα περί εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο αλλά και τους «εορτασμούς» στην ΕΕ σχολιάζει ο Desmond Lachman με ανάλυση του για το American Enterprise Institute, τονίζοντας ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ζοφερές.
Όπως αναφέρει, η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο προκαλεί εορτασμούς στους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το τέλος της κρίσης του ευρώ.
«Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, λέει ότι θα πιει ένα ποτήρι ούζο για να γιορτάσει αυτό το σημαντικό ελληνικό ορόσημο.
Προφανώς, ο Regling δεν δίνει σημασία σε δύο παράγοντες» σχολιάζει ο ίδιος.
Ο πρώτος είναι η εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση από την οποία "βγήκε" η Ελλάδα αλλά και ότι οι οικονομικές προοπτικές της παραμένουν ζοφερές.
Ο δεύτερος είναι ότι "σιγοβράζει" μια ιταλική χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που θα μπορούσε να έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις για το ευρώ από ό,τι η ελληνική οικονομική κρίση.
«Εάν ο Regling έδινε βάση σε αυτούς τους δύο παράγοντες, δεν θα έπινε ούζο για να γιορτάσει αλλά για να πνίξει τα προβλήματα του» σχολιάζει ο ίδιος.
Ο Lachman παραθέτει και ένα γράφημα του ΔΝΤ για τη δυσάρεστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Image and video hosting by TinyPic
Η ελληνική παραγωγή μειώθηκε κατά 25% από τα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση του 2010.
Την ίδια στιγμή, άνω του 20% του ελληνικού πληθυσμού παραμένει άνεργο παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από τους 400.000 οικονομικά ενεργούς Έλληνες προτίμησαν να φύγουν στο εξωτερικό.
Επίσης, τους εορτασμούς θα πρέπει να ανακόψει και το γεγονός ότι το πρόβλημα του χρέους.

Η ιταλική κρίση

Εν τω μεταξύ, η ευρωζώνη κινδυνεύει και από την ιταλική κρίση, καθώς η ιταλική οικονομία είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από την ελληνική αλλά και η τρίτη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο.
«Αν η οικονομική κρίση της Ελλάδας ταρακούνησε την οικονομία της ευρωζώνη, θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα συμβεί στην Ευρώπη, εάν στην Ιταλία ξεσπάσει μια πλήρης οικονομική κρίση» επισημαίνει ο Lachman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης