Τελευταία Νέα
Οικονομία

Atlantic Council: Η ελληνική τραγωδία δεν έχει τελειώσει παρά την έξοδο από το μνημόνιο

Atlantic Council: Η ελληνική τραγωδία δεν έχει τελειώσει παρά την έξοδο από το μνημόνιο
Ο δρόμος που έχει να διανύσει η Ελλάδα είναι μακρύς και γεμάτος προκλήσεις
Την άποψη ότι η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι σαφώς μία επιτυχία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα της χώρας έχουν τελειώσει αναφέρει σε άρθρο των Bart Oosterveld και Alexatrini Tsiknia, στελεχών του Atlantic Council.
Στο άρθρο καταγράφονται οι επιπτώσεις των τριών προγραμμάτων στήριξης στην ελληνική οικονομία, καθώς η εφαρμοζόμενη λιτότητα οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας αλλά και της μετανάστευσης κυρίως των νέων.
Επιπρόσθετα οδήγησε σε άνοδο ακραίες πολιτικές δυνάμεις τόσο στο αριστερό όσο και στο δεξιό φάσμα.
Ενώ η ελληνική οικονομία έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης – άνοδος του ΑΕΠ 2% και σταδιακή μείωση της ανεργίας - ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς και επίπονος, σημειώνεται στο άρθρο.
Τονίζεται ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία θα πρέπει να φθάσουν στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στο 2,2% έως το 2060.
Επιπρόσθετα παρατίθενται οι αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες από την αύξηση της φορολογίας.
Οι υψηλότεροι φόροι αποτελούν παράγοντα φοροδιαφυγής, ένα πανταχού παρόν πρόβλημα στην Ελλάδα, το οποίο περιπλέκει τις προσπάθειες του ΔΝΤ να βοηθήσει με τη φορολογική διοίκηση και τη συλλογή εσόδων.
Η ιδιωτικοποίηση, μια στρατηγική που υιοθετήθηκε με στόχο την αύξηση των δημόσιων εσόδων και την τόνωση της ανάπτυξης, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην αγορά.
Για να προστεθεί σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, η πλειοψηφία των θέσεων ιδιωτικοποίησης φαίνεται να προσελκύει Κινέζους επενδυτές.
Η Κίνα έχει επενδύσει πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελληνικές εταιρείες και υποδομές τα τελευταία δέκα χρόνια, ξεπερνώντας το κενό που απομένουν επενδυτές από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Στην Ελλάδα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένουν αρνητικές παρά την μικρή πρόσφατη αύξηση των επενδύσεων εκκίνησης.
Κατά τη διάρκεια της διάσωσης, η ΕΚΤ έκανε μια εξαίρεση από την πολιτική της και επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν ως εχέγγυα για να δανείζονται από την ΕΚΤ ελληνικά, κρατικά ομόλογα.
Αυτό τελείωσε, γεγονός που μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες και να καθυστερήσει την παροχή στήριξης στην πραγματική οικονομία.
Το ταξίδι της Ελλάδας στον μακρύ δρόμο προς ανάκαμψη θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολο από την πραγματικότητα της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου ή της διαρροής εγκεφάλων.
Την περασμένη δεκαετία, περίπου 400.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει αναζητώντας θέσεις εργασίας και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Πολύ καλά εξειδικευμένοι νέοι Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό έχουν διαπιστώσει ότι άλλες χώρες μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης και κοινωνικά οφέλη, ώστε τόσο λιγότεροι απόφοιτοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
Καθώς η χώρα προετοιμάζεται για εκλογές το 2019, είναι πιθανό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μπει στον πειρασμό να χαλαρώσει μερικά από τα μέτρα λιτότητας προκειμένου να ενισχύσει το πολιτικό του κεφάλαιο.
Στις 21 Αυγούστου, ο Τσίπρας χαρακτήρισε την έξοδο της χώρας του από τα πακέτα διάσωσης ως «ημέρα απελευθέρωσης».
Η έξοδος είναι χωρίς αμφιβολία ένα ορόσημο στην μακρά προσπάθεια της Ελλάδας να ανακάμψει από μια καταστροφική κρίση χρέους, αλλά ο δρόμος μπροστά είναι γεμάτος με μεγάλες προκλήσεις.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης