Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα για τις συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό

Πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα για τις συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό
Ποιοι είναι οι στόχοι της κυβέρνησης και ποιες οι απαιτήσεις των δανειστών
Η επαναφορά των συμβάσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, θέματα που βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα στην αιχμή της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης αναμένεται να εξαγγελθούν επισήμως από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Παράλληλα μετά την έξοδο από το μνημόνιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τον Οκτώβριο τη μάχη για να αποκρούσει τις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού πάντως θα εμφανιστεί η εξοικονόμηση από τη μείωση των συντάξεων για να αποφύγει η Αθήνα τη σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Αν αναγκαστεί η κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ το μέτρο θα προσπαθήσει να ισορροπήσει το δυσμενές κλίμα μοιράζοντας επιδόματα, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Επαναφορά των συμβάσεων

Η μάχη των συμβάσεων αναδεικνύεται για την κυβέρνηση ως η νούμερο ένα προτεραιότητα, καθώς τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά, αποτελεί προνομιακό πεδίο.
Υπενθυμίζουμε ότι το μνημόνιο απαγόρευε την υποχρεωτική εφαρμογή των όρων της κλαδικής σύμβασης που είχε υπογραφεί σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Αν αυτή η απαγόρευση αρθεί  περίπου 200.000 εργαζόμενοι ενδεχομένως να δουν άμεσα αύξηση στο μισθό τους.
Οι κλάδοι που θα ωφεληθούν θα είναι τα ξενοδοχεία, ορισμένες ξένες τράπεζες, τα γραφεία ταξιδιών και τουρισμού, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τα ναυτικά πρακτορεία, τα ποντοπόρα πλοία και τα μεταλλεία.
Οι εν λόγω συνολικά 25 κλάδοι έχουν εν ενεργεία συμβάσεις εργασίας.
Είναι όμως τόσο εύκολο να επανέλθει η επεκτασιμότητα των συμβάσεων;  
Όχι γατί οι δανειστές έχουν θέσει έναν απαράβατο όρο για να μπορούν οι όροι των συμβάσεων (πχ το ύψος του μισθού) να επεκτείνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να μπορεί να αποδείξει ότι η ισχύουσα σύμβαση έχει υπογραφεί από επιχειρήσεις, στις οποίες δουλεύουν πάνω από τους μισούς εργαζόμενους του κλάδου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδειχθεί η αντιπροσωπευτικότητα του 51% είναι οι εργοδοτικοί φορείς να υποβάλλουν τα στοιχεία με το μητρώο των μελών τους

Κατώτατος μισθός

Στρατηγική της κυβέρνησης είναι η επανεξέταση του επιπέδου του κατώτατου μισθού, καθώς η συρρίκνωσή του κατά 22% (32% για τους κάτω των 25 ετών) προκάλεσε σημαντική οπισθοδρόμηση και φτωχοποίηση των εργαζόμενων.  
Η αύξηση αναμένεται να αποφασισθεί το καλοκαίρι του 2019 και θα συντελεστεί σε δύο δόσεις κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ζητήσει η αύξηση να μην υπερβεί το 5%.
Η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα και κάποιου είδους παρέμβαση στο λεγόμενο υποκατώτατο μισθό για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών γιατί αν αυξηθεί μόνο ο βασικός μισθών των 586 ευρώ θα μεγαλώσει η ψαλίδα και θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι.
O βασικός μισθός καθορίζεται από το κράτος με συγκεκριμένη διαδικασία και χρονοδιάγραμμα  που αρχίζει από το Φεβρουάριο κάθε έτους και καταλήγει  στη διατύπωση εισηγήσεων για το ύψος του μισθού το καλοκαίρι κάθε έτους, εν προκειμένω του 2019.
Συνεπώς, η αύξηση θα καταβληθεί το φθινόπωρο του 2019 η τον Ιανουάριο του 2020.
Αν θέλει η κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαδικασία, όπως διατείνεται, θα πρέπει να αλλάξει τον ισχύοντα νόμο.
Ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού που ενεργοποιείται από το Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο κάθε έτους, προβλέπει διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης.
Υπ’όψη λαμβάνονται οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας αλλά και το επίπεδο της αγοραστικής δύναμης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης