Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Η έκδοση ελληνικού 10ετούς ομολόγου μετατίθεται λόγω Τουρκίας

Reuters: Η έκδοση ελληνικού 10ετούς ομολόγου μετατίθεται λόγω Τουρκίας
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι primary dealers επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πολύ πιο πάνω από το 4,5%
Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει για το τέλος των μνημονίων, οι προσδοκίες ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί μέσω της έκδοσης νέου ομολόγου τον επόμενο μήνα φαίνεται ότι θα διαψευστούν, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα είχε προγραμματίσει την έκδοση 10ετούς ομολόγου τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς στη νέα ιταλική κυβέρνηση, την ανάγκασε να αναβάλλει τα σχέδια της για τον Μάιο.
Τώρα, η νομισματική κρίση στην Τουρκία πλήττει τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, καθιστώντας και πάλι την έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου απαγορευτικά ακριβή.
Σύμφωνα με το Reuters, τρεις από τους primary dealers της Ελλάδας εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πολύ πιο πάνω από το 4,5% και πιθανότατα 5% για την προσέλκυση επενδυτών, επίπεδα τα οποία η Αθήνα θεωρεί μη βιώσιμα.
«Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την κατάσταση στην Τουρκία να ηρεμεί και το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία να γίνεται πιο σταθερό» δήλωσε ένας από τους dealers.
«Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δώσουν γιγαντιαίο premium.
Την ίδια στιγμή, όμως, δεν τους πιέζει ο χρόνος.
Στο πλαίσιο αυτό θα περίμενα» δήλωσε ο ίδιος.
Οι επενδυτές που παρακολούθησαν την ανάκαμψη της Ελλάδας από τα βάθη της κρίσης του χρέους του 2010 και μετά, πρότειναν την καταβολή premium.
«Ήταν μια εντυπωσιακή ανάκαμψη και είμαστε πρόθυμοι να δούμε μεγαλύτερη έκδοση ομολόγων», δήλωσε ο Nick Gartside της JP Morgan Asset Management, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο.
Πάντως, οι primary dealers αναρωτιούνται εάν υπάρχει λόγος να εκδόσει ένα ομόλογο με τόσο υψηλό επιτόκιο όταν μπορεί να δανείζεται από τον ESM πολύ φθηνότερα.
«Γνωρίζω ότι θέλουν να αποδείξουν ότι έχουν πρόσβαση στην αγορά, αλλά είναι και πολύ λογικοί» δήλωσε ένας δεύτερος primary dealer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης