Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες - Ποιες είναι περισσότερο εκτεθειμένες

DBRS: Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες - Ποιες είναι περισσότερο εκτεθειμένες
Οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, μέσω θυγατρικών ή επενδύσεων είναι η BBVA, η UniCredit, BNP Paribas, η ING και η HSBC
Διαχειρίσιμες θα είναι οι επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης DBRS, παρά την αρνητική επίδραση στην κερδοφορία.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, μια σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις συνέπειες της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας.
Οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, μέσω θυγατρικών ή επενδύσεων είναι η BBVA, η UniCredit, BNP Paribas, η ING και η HSBC.
Η επίπτωση στα κεφάλαια των παραπάνω τραπεζών αναμένεται περιορισμένη σύμφωνα με το απλοποιημένο stress σενάριο, ωστόσο η DBRS αναμένει  αρνητική επίδραση στην κερδοφορία και κάποια επιδείνωση στην ποιότητα των κεφαλαίων.

Τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η DBRS είναι τα εξής:

Ενδεχομένως να υπάρξει μια αρνητική επίδραση στην κερδοφορία των τραπεζών λόγω μειωμένων κερδών στις θυγατρικές, όπως και στα χαρτοφυλάκια μετα κρατικά ομόλογα, καθώς και τις επιπτώσεις στην αγορά συναλλάγματος.
Επιπλέον, είναι πιθανό οι πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες να παράσχουν χρηματοδότηση στις θυγατρικές τους, λόγω της ραγδαίας υποτίμησης στη λίρα Τουρκίας.
Αυτό θα συμβεί λόγω της υψηλή έκθεσης των τραπεζών σε δάνεια ξένου νομίσματος.
 Η DBRS αναμένει επίσης επιδείνωση του προφίλ της ποιότητας κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της σημαντικής υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος και της επιδείνωσης στις οικονομικές συνθήκες.
Παρόλα αυτά, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι συνολικές επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες δεδομένων των επιχειρηματικών μοντέλων και της στρατηγικής που ακολουθείται για την έκθεση στις αναδυόμενες αγορές.
Η DBRS θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε περίπτωση μετάδοσης της τουρκικής κρίσης και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ευρωπαϊκές τράπεζες ή σε περίπτωση εφαρμογής capital controls από την κυβέρνηση της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης