Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 6,09/δολ. η τουρκική λίρα - Κλειστές λόγω αργίας οι αγορές στην Τουρκία

Στις 6,09/δολ. η τουρκική λίρα - Κλειστές λόγω αργίας οι αγορές στην Τουρκία
Οι τουρκικές αγορές είναι κλειστές αυτή την εβδομάδα λόγω επίσημης αργίας για την ισλαμική γιορτή Άιντ αλ-Άντχα
Στις 6,10 λίρες ανά δολάριο από τις 6,0865 λίρες στις οποίες έκλεισε χθες, διαπραγματεύεται η τουρκική λίρα, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει κάποια παραχώρηση στην Άγκυρα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.
Σε συνέντευξή του στο Reuters χθες, ο Trump δήλωσε ότι δεν ανησυχεί μήπως η σκληρή του στάση πλήξει τις οικονομίες της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών.
Οι τουρκικές αγορές είναι κλειστές αυτή την εβδομάδα λόγω επίσημης αργίας για την ισλαμική γιορτή Άιντ αλ-Άντχα.
Η Τουρκία έχει μπροστά της έναν δύσκολο δρόμο, καθώς, μετά το μπαράζ υποβαθμίσεων από οίκους αξιολόγησης -που έφεραν το χρέος της χώρας πιο κοντά στη μη επενδυτική κατηγορία (junk)- ειδικοί αναμένουν ότι η οικονομία της χώρας θα διολισθήσει σε ύφεση το 2019.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την προσδοκία μας ότι η εξαιρετική αστάθεια της τουρκικής λίρας και η επακόλουθη αναμενόμενη προσαρμογή του ισοζυγίου πληρωμών θα υπονομεύσουν την οικονομία της Τουρκίας», είχε αναφέρει στην ανακοίνωσή της η S&P Global Ratings για την υποβάθμιση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα.
«Προβλέπουμε ύφεση για το επόμενο έτος», πρόσθετε.
Μια ύφεση στη χώρα των 80 εκατομμυρίων, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ασίας και της Ευρώπης και φιλοξενεί τόσο τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ όσο και περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, δεν θα ήταν μικρό γεγονός, σχολιάζει το «CNBC».
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρόσφατες διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας έχουν πλήξει τις παγκόσμιες αγορές σε μόλις λίγες ημέρες διαπραγμάτευσης, ενώ έχουν πυροδοτήσει ένα sell-off σε αναδυόμενες αγορές.
Εξάλλου, η Τουρκία συνιστά το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης