Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άγρια κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τη μεταμνημονιακή περίοδο – ΝΔ: Ο Τσίπρας υπαίτιος για το μνημόνιο – Μαξίμου: Δεν δέχονται την «επιτυχία»

Άγρια κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τη μεταμνημονιακή περίοδο – ΝΔ: Ο Τσίπρας υπαίτιος για το μνημόνιο – Μαξίμου: Δεν δέχονται την «επιτυχία»
Λεκτικές αντεγκλήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Μπορεί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να «χαιρετίζουν» την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο, αλλά στο εσωτερικό της χώρας – κάτι φυσικά που όλοι ανέμεναν- η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα γίνεται όλο και πιο οξεία.
Η διαρροή από μέλη της κυβέρνησης ότι ενδέχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πραγματοποιήσει διάγγελμα (21/8) για το τέλος του μνημονίου από την Ιθάκη, ήταν αρκετή για να ανάψει ακόμη περισσότερο την κόντρα.
«Φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η ΝΔ του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:
"Η Ιθάκη σ΄ έδωσε τα΄ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.
Λίγες ώρες αργότερα κατέφθασε η «απάντηση» από το Μέγαρο Μαξίμου, με σφοδρή επίθεση ενάντια στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη.
Όπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης από το 2015 έως και σήμερα κάθε φορά που υπήρχε κάποιο πρόβλημα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, έσπευδε να προβλέψει τα χειρότερα.
«Είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι’ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση.
Γι’ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει.
Eppur si muove (σ.σ. και όμως κινείται)», αντιγύρισε στον κ. Μητσοτάκη το Μέγαρο Μαξίμου.
Ανάλογου τύπου επιθετικές δηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί από βουλευτές και κομματικά στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν περισσότερο «μαζεμένα», καθώς εξέδωσαν επίσημες ανακοινώσεις και δεν προχώρησαν σε ανταλλαγές λεκτικών επιθέσεων.

Κίνημα Αλλαγής: Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε ο κ. Τσίπρας απέτυχε

«Πρωταγωνιστή της δημαγωγίας και τον λαϊκισμού» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλάγής, Παύλος Χρηστίδης, τονίζοντας πως «νομίζει ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες του».
«Οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι» ανέφερε ο κ. Χρηστίδης, προσθέτοντας πως «θυμούνται τους πρωταγωνιστές των διχασμών, της πλατείας των αγανακτισμένων, των ανέξοδων υποσχέσεων που δέσμευσαν την χώρα».
«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζουν με τον πιο σκληρό και άδικο τρόπο το αχρείαστο μνημόνιο τους, με μέτρα που οι Έλληνες θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες.
Αντί για πανηγύρια, θα έπρεπε να ζητήσουν ένα συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Χρηστίδης.
Τέλος, σημείωσε πως «σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε».

Το Ποτάμι: Γιατί χρειάστηκαν οκτώ δύσκολα χρόνια μόνο στην Ελλάδα;

Την θέση ότι η λήξη του τρίτου μνημονίου βρίσκει την χώρα λαβωμένη και με πολλά φορτία για τις επόμενες δεκαετίες διατυπώνει το Ποτάμι με αφορμή και την επίσημη λήξη των μνημονιακών προγραμμάτων.
«Το τέλος της χρηματοδότησης της χώρας από τους εταίρους επιβάλλει περισυλλογή, σχέδιο και γενναίες αποφάσεις και όχι πανηγυρισμούς.
Η λήξη του τρίτου μνημονίου βρίσκει τη χώρα λαβωμένη και με πολλά φορτία στην πλάτη της για τις επόμενες δεκαετίες.
Μπορεί το δημοσιονομικό έλλειμμα να μηδενίστηκε, όμως θυσιάστηκε το 25% του ΑΕΠ, 450.000 νέοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, οι φόροι για κάποιους κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη ενώ τα κόκκινα δάνεια πολλαπλασιάζονται ξεπερνώντας ήδη τα 100 δισ. ευρώ.
Και μαζί με τα χρέη φουντώνει η μαύρη εργασία.
Η περιπέτεια λοιπόν συνεχίζεται και όλοι πρέπει να σκεφτούμε «γιατί».
Γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε 8 χρόνια και τρία προγράμματα στήριξης που έφθασαν τα 288,7 δισ. ευρώ ενώ οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) χρειάστηκαν ένα πρόγραμμα και μόνο τρία χρόνια;
Οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και τους εταίρους που αδιαφόρησαν για κάποια κάστρα της κρίσης και κυρίως αυτά του κομματικού κράτους. Ευθύνες έχουν και οι πολίτες που δελεάστηκαν και τελικά εμπιστεύθηκαν δημαγωγούς και ανίκανους πολιτικάντηδες.
 Οι πολιτικές ηγεσίες αρνήθηκαν τη συνεννόηση, ενώ η χώρα χρεοκοπούσε και αντί να συνεργασθούν πολέμησαν διαδοχικά, ο ένας μετά τον άλλο, όσους προσπαθούσαν να βρουν λύσεις.
Οι αναγκαίες συζητήσεις για τις αρρώστιες της οικονομίας και του κράτους περιθωριοποιήθηκαν.
Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία «αθωώθηκαν» και για άλλη μια φορά κυριάρχησε ο βολικός ανορθολογισμός.
Θεωρίες συνωμοσίας, λαϊκίστικα συνθήματα, κούφιος εθνικισμός, εξτρεμιστικές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές, αριστερά και δεξιά, και τελικά να βρεθούν στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» αναφέρει το Ποτάμι.
«Το πρώτο εξάμηνο της πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα το 2015, στοίχισε στη χώρα, σύμφωνα με όλους τους ανεξάρτητους παρατηρητές, από 86 έως 200 δισεκατομμύρια και φόρτωσε στους Έλληνες άλλα τρία μνημονιακά χρόνια και πολλές δεκαετίες ταπεινωτικής επιτήρησης.
Εξασθενημένοι λοιπόν οι πολίτες από τις συνεχείς ατελέσφορες προσπάθειες, δυσκολεύονται σήμερα να σταθούν στα πόδια τους.
Υπερφορολόγηση, γραφειοκρατία, πελατειακό κράτος και ιδεολογικές αγκυλώσεις πνίγουν τις παραγωγικές προσπάθειες.
Η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς και τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ υψηλά, καθιστώντας προβληματική την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους από τις αγορές.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς σήμερα οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων και πρωτίστως ο πρωθυπουργός, να μιλήσουν καθαρά για τα λάθη και να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους για την οικονομία πρέπει όχι μόνο να μην αθετηθούν, αλλά να ενισχυθούν με μια νέα γενναία πολιτική στην δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, το περιβάλλον, την έρευνα, τις επενδύσεις.
Με σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών που συνεχίζουν να βάλλονται και με ενεργοποίηση όλων των ζωντανών παραγωγικών και πνευματικών δυνάμεων του τόπου» επισημαίνει το Ποτάμι, τονίζοντας ότι «φοβούμαστε όμως ότι τίποτε από αυτά δεν θα γίνει».
«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ειδικεύονται σε αντίστροφες πορείες, δέσμιοι του τυχοδιωκτισμού και της ανικανότητάς τους.
Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του συνεχίζουν να έλκονται από ιδεοληψίες τις οποίες εντάσσουν σε ακόμη πιο απατηλά «success story» που ανάλογα την συγκυρία πλασάρουν.
Και όμως η Ελλάδα μπορεί να τινάξει τα προβλήματα από πάνω της.
Δεν είναι ένα ακόμη ψέμα, μπορεί!
Αρκεί οι πολίτες, όλοι μας, να αναλογισθούμε λάθη και ευθύνες και να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας χωρίς να παρασυρόμαστε από τους κάθε είδους λαϊκιστές.
Να ενισχύσουμε πολιτικούς που δεν είναι διαβρωμένοι, ανθρώπους με ένσημα στην αληθινή ζωή.
Όσους διαθέτουν όραμα, σχέδιο και θάρρος για τις αλλαγές που πάντα εκκρεμούν γιατί ποτέ δεν τολμάμε να τις εφαρμόσουμε» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Ένωση Κεντρώων: Ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί

Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, προειδοποίησε σήμερα (20/8/2018) η Ένωση Κεντρώων, τονίζοντας πως η έξοδος από το μνημόνιο κάτω από τους όρους που γίνεται αποκλείει θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς.
«Τα σκληρά μέτρα μένουν, οι μεταρρυθμίσεις είναι στη μέση, επενδύσεις δεν έρχονται και τα χρήματα των τραπεζών βρίσκονται στο εξωτερικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.
Όπως συνεχίζει η Ένωση Κεντρώων, «η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και η πολιτική να κόβουμε συντάξεις, να βάζουμε φόρους και να διορίζουμε ανθρώπους με 300 ευρώ το μήνα, είναι πολιτική εξαθλίωσης και όχι ανάπτυξης».
«Αυτό που φταίει είναι το κυβερνητικό μοντέλο, κυβερνήσεων με 153 και η οριακή πλειοψηφία που αντί να προσελκύει, διώχνει τους επενδυτές» και προτείνεται μοντέλο με «πολυκομματικές κυβερνήσεις 240 βουλευτών που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε έλληνες και ξένους», προσθέτει η Ένωση Κεντρώων.
Τέλος, η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «το αφήγημα του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη είναι χωρίς αντίκρισμα, γιατί διχάζει την πολιτική μας ζωή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης