Moscovici στη Deutsche Welle: Ανοίγει ένα «νέο κεφάλαιο» για την Ελλάδα

Moscovici στη Deutsche Welle: Ανοίγει ένα «νέο κεφάλαιο» για την Ελλάδα
«Η Ιταλία δεν θα είναι η επόμενη Έλλαδα», υποστήριξε ο κ. Moscovici
«Οι Έλληνες θα δουν τις θυσίες τους να αποδίδουν καρπούς», υποστηρίζει μιλώντας στην Deutsche Welle ο επίτροπος, P. Mocovici.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Pier Moscovici, μιλώντας στην DW, εξήρε τη σημασία της ελληνικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, εκτιμώντας ότι οι πολίτες θα δουν τις θυσίες να «αποδίδουν καρπούς».

DW: Κύριε επίτροπε, η Κομισιόν λέει ότι ξεκινά ένα καινούριο κεφάλαιο για την Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι για τους απλούς ανθρώπους στη χώρα η κατάσταση μάλλον παραμένει ίδια – υψηλή ανεργία, αυξημένοι φόροι, χαμηλές συντάξεις.
Συμφωνείτε;

Moscovici: Όχι, δεν συμφωνώ.
Θεωρώ ότι πράγματι ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο.
Η Ελλάδα έχει ήδη σημειώσει σημαντική βελτίωση, και στο πεδίο της ανεργίας, η οποία έχει μειωθεί από 27% σε λιγότερο από 20%. Ξέρω ότι είναι υψηλό ποσοστό.
Υπερβολικά υψηλό.
Όμως νομίζω ότι οι σταθερές δομές που έχουμε οικοδομήσει στην Ελλάδα καθιστούν τη χώρα ικανή να ξαναγίνει ελκυστική για επενδυτές, να γίνει ανταγωνιστική και να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, και αυτά προσδοκώ ότι θα γίνουν.
Τώρα, οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα δουν ότι οι προσπάθειες που κατέβαλαν αποδίδουν καρπούς.
Και ας μη γελιόμαστε.
Δεν είναι η λιτότητα η αιτία της κρίσης στην Ελλάδα.
Επειδή προϋπήρχε σοβαρή κρίση έπρεπε να αποκτήσουμε πιο σταθερές δομές για τις οικονομία και την κοινωνία στην Ελλάδα.

DW: Είχατε όμως επισημάνει στο παρελθόν ότι ίσως η λιτότητα ήταν υπερβολική. Είναι αυτό το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει η ΕΕ; Κάτι που δεν θα πρέπει να επαναληφθεί, ας πούμε, στην περίπτωση της Ιταλίας;

Moscovici: Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι υποτιμήσαμε το βάθος της κρίσης.
Νομίζαμε ότι οι τοίχοι ήταν συμπαγείς, αλλά ήταν εξαιρετικά εύθραυστοι.
Και, ναι, κάποιες στιγμές ήμασταν πολλοί σκληροί με τη λιτότητα. Τελικά βρήκαμε τη σωστή ισορροπία, μακροπρόθεσμα τουλάχιστον.

DW: Μήπως η διάρκεια ήταν υπερβολική;

Moscovici: Ας πούμε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε εξισορροπήσει καλύτερα την αλληλεγγύη και τους κόπους (σ.σ. της Ελλάδας) αλλά εντάξει, συνολικά είμαι πεπεισμένος ότι πήραμε σωστές αποφάσεις. Και ότι ήταν σωστός δρόμος για την Ελλάδα να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και για εμάς να συμφωνήσουμε με ένα πρόγραμμα που δεν παύει να αντιστοιχεί σε 273 δις ευρώ, κάτι που αποδεικνύει ότι ήμασταν στο πλευρό των Ελλήνων.

DW: Ορισμένοι λένε ότι η Ιταλία θα είναι η επόμενη Ελλάδα. Η χώρα έχει υπέρογκο χρέος. Αισθάνεστε ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στο καθήκον να αποτρέψει να συμβεί στην Ιταλία κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην Ελλάδα;

Moscovici: Η κατάσταση είναι βεβαίως πολύ διαφορετική. Η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ. Επίσης είναι μέλος της ευρωζώνης από την αρχή

DW: Αυτό δεν την καθιστά όμως άτρωτη από άλλα προβλήματα.

Moscovici: Είναι η τρίτη σε μέγεθος χώρα της ευρωζώνης με το τρίτο σε μέγεθος ΑΕΠ στην ευρωζώνη.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά δημιουργική οικονομία και το χρέος βρίσκεται στις πλάτες των Ιταλών για αρκετά μεγάλο διάστημα. Παρ' όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά το επίπεδο του δημόσιου χρέους, που ανέρχεται σε 130% του ΑΕΠ. Θα πρέπει να παρακολουθείται να ελέγχεται.
Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να έχουμε υγιή δημοσιονομικά στην Ιταλία και θα πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το προσχέδιο προϋπολογισμού, να συζητήσουμε με την ιταλική κυβέρνηση πολύ σοβαρά και είμαι έτοιμος να το κάνω.
Αυτή η ημερομηνία είναι εξαιρετικά σημαντική.

DW: Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την ερώτηση. Θεωρείτε ότι η σημερινή ιταλική κυβέρνηση είναι ικανή να αποτρέψει στην Ιταλία μια καταστροφή παρόμοια με της Ελλάδας;

Moscovici: Ξέρω ότι, όπως όλες οι ιταλικές κυβερνήσεις, στο τέλος θα βρουν έναν τρόπο, θα τα βολέψουν. (…) Δεν θέλω να κρίνω από τα λόγια. Θέλω να κρίνω με βάση τα δεδομένα – γεγονότα, μέτρα και προϋπολογισμούς.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS