Τελευταία Νέα
Οικονομία

ESM: Τι κατάφερε η Ελλάδα τα χρόνια των Μνημονίων - Πως έφτασε στις διασώσεις

tags :
ESM: Τι κατάφερε η Ελλάδα τα χρόνια των Μνημονίων - Πως έφτασε στις διασώσεις
Συνολικά η Ελλάδα έλαβε 203,77 δις ευρώ από τα ταμεία διάσωσης
Η Ελλάδα ολοκληρώνει σήμερα 20/8 την «επιτυχημένη έξοδο» το τριετές πρόγραμμα της, σύμφωνα με τον ESM, ο οποίος μέσω ερωταπαντήσεων διευκρινίζει μερικές πτυχές της ελληνικής διάσωσης.
Ο ESM υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο του 2015 συμφώνησε να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έλαβε 141,8 δις ευρώ από EFSF από το 2012 έως το 2015 και ότι συνολικά η Ελλάδα έλαβε 203,77 δις ευρώ από τα ταμεία διάσωσης, κάτι που όπως υπογραμμίζεται, είναι πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία.
Επιπλέον, σημειώνεται πως η Ελλάδα έλαβε από το 2010 έως το 2012 το ποσό των 52,9 δις ευρώ από διμερή δάνεια.

Τι κατάφερε η Ελλάδα από το 2010

Η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες της.
Η πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά περισσότερο από 16 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε πλεόνασμα 0,7% το 2016 από έλλειμμα 15,6% το 2009.
Η ελληνική οικονομία βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της μειώνοντας το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Τη βελτίωση μπορεί να δει κανείς στην πτώση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών: με την αναμενόμενη 0,5% το 2016 από 18% το 2008.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εκτέλεση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - έχει την καλύτερη επίδοση της οικονομίας όσον αφορά την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα κάνει επίσης την οικονομία της πιο αποτελεσματική χάρη στους βελτιωμένους επιχειρηματικούς κανονισμούς.
Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί στην ταχεία πρόοδο της Ελλάδας στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Doing Business: στην 61η θέση το 2017 από το 109ο το 2010.

Πόσα χρήματα έλαβε η Ελλάδα από το 2010

Τα ποσά που εκταμιεύονται σε καθένα από τα τρία προγράμματα οικονομικής βοήθειας παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:



Πόσα χρήματα πήρε η Ελλάδα από το EFSF

Το EFSF κατέβαλε 141,8 δισ. ευρώ, καθιστώντας τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα του EFSF ήταν μέρος του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα και ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2012.

Τι οδήγησε την Ελλάδα στα Μνημόνια

Στη δεκαετία πριν από την κρίση, η Ελλάδα δεν κατάφερε να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, ενώ το έλλειμμα του δημόσιου τομέα αυξήθηκε σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Αφού η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ το 2001, μπόρεσε να δανειστεί με πολύ χαμηλότερα επιτόκια παρά την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και των δημόσιων οικονομικών.
Ενώ οι δημόσιες δαπάνες και ο δανεισμός αυξήθηκαν, τα φορολογικά έσοδα αποδυναμώθηκαν εξαιτίας της κακής φορολογικής διοίκησης.
Παράλληλα, οι αυξανόμενοι μισθοί υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, ενώ η χαμηλή παραγωγικότητα και τα διαρθρωτικά προβλήματα συνέβαλαν και στις αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες.
Ως αποτέλεσμα, η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε και η ανεργία άρχισε να ανεβαίνει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Η εξάρτηση της Ελλάδας από την εξωτερική χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των εμπορικών ελλειμμάτων άφησε την οικονομία της ευάλωτη στις μετατοπίσεις της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Το 2009, η ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανέφεραν εσφαλμένα τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού.
Τα πολύ υψηλότερα από τα αναμενόμενα ελλείμματα εξάλειψαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων (που αντιστοιχούν στο κόστος δανεισμού) να φτάσουν σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε στο σημείο που η χώρα δεν ήταν πλέον σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό της και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ.

Πως χρησιμοποιήθηκαν από την Ελλάδα τα χρήματα που έλαβε

Τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συσσώρευση ταμειακών αποθεμάτων.
Τα κεφάλαια μπορούν έτσι να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα, παρέχοντας ρευστότητα και ενθαρρύνοντας την οικονομία.
Θα δώσουν στην Ελλάδα χρόνο να ολοκληρώσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, να εκσυγχρονίσει τη διοίκησή της και να επιτύχει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης