Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης: Ιστορική για τη χώρα η τυπική έξοδος από τις μνημονιακές δεσμεύσεις

Βούτσης: Ιστορική για τη χώρα η τυπική έξοδος από τις μνημονιακές δεσμεύσεις
«Η σημερινή ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής λειτουργεί απολύτως δορυφορικά στην πολιτική της Ν.Δ. και απολύτως αντιπαραθετικά έως και εχθρικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με τον Ν. Βούτση
«Είναι πραγματικά ιστορική για τη χώρα η τυπική έξοδος από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την υπαγόρευση της οικονομικής πολιτικής που υπήρξε μέσα από τα διαδοχικά Μνημόνια την προηγούμενη οκταετία», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αυγή", ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.
Όπως ο ίδιος τονίζει με αφορμή  την οριστική έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια αύριο, 20/8, εμπεριέχει και απτά στοιχεία ουσίας στο επίπεδο της πολιτικής και της κοινωνίας και μάλιστα,  «αυτό είναι κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην πολιτική διακυβέρνησης της χώρας που έγινε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη βάση μιας ανοιχτής, διαφανούς και ειλικρινούς προεκλογικής δέσμευσης τον Σεπτέμβριο του 2015, που εγκρίθηκε με σημαντικό εκλογικό ποσοστό».
Κληθείς να απαντήσει εάν θα υπάρξει αναθεώρηση των μέτρων για το 2019-2020, ο κ. Βούτσης τονίζει ότι «είναι πλέον γνωστό και στους διεθνείς κύκλους, που εθελοτυφλούσαν σε εκείνη την περίοδο που κρίνονταν αυτές οι απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, ότι δεν είναι οικονομικά μέτρα και αντίμετρα, που θεωρούνταν αναγκαία για τη διαμόρφωση της στρατηγικής εξόδου της χώρας και την υποστήριξη μιας πολιτικής για τα πλεονάσματα και τη διευθέτηση του χρέους.
Υπό αυτή την έννοια, πιστεύω ότι η μη αναγκαιότητα, εν τοις πράγμασι, της λήψης αυτών των μέτρων θα γίνει κατανοητή και αποδεκτή, ή τουλάχιστον ανεκτή, και από τους θεσμούς με τους οποίους έχει συνομολογηθεί το τρέχον πρόγραμμα που η διάρκειά του εκπνέει αύριο».
Εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο και συμπληρώνει πως η δυναμική της ελληνικής οικονομίας και η προοδευτική ανασύνταξη της κοινωνίας είναι δύο παράγοντες που και στο παρελθόν έχουν δώσει θετικό αποτύπωμα για την ανάπτυξη της χώρας, όμως ιδιαίτερα  τώρα «με ένα προοδευτικό πρόγραμμα και στη βάση της αποφυγής των λαθών του παρελθόντος, που δεν ήταν μόνο λάθη, αλλά συγκεκριμένες πολιτικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία, θα δώσουν ζωή και μέλλον στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία».
Ακόμη, χαρακτηρίζει ως αναγκαία και απαραίτητη την αύξηση του κατώτατου μισθού, λέγοντας πως «όλα αυτά, βέβαια, θα είναι αντικείμενο μελέτης και εξαγγελιών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Είναι θέματα που η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο χειρίζονται με μεγάλη υπευθυνότητα και διαμορφώνουν ως επιλογές».
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα, κυρίως στο κοινωνικό επίπεδο, ο κ. Βούτσης υπογραμμίζει πως «υπάρχουν κάποιες βασικές δεσμεύσεις που συγκροτούν αυτή τη διαφορετική λογική στην πολιτική και στο πρόγραμμα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις αγοραίες και νεοφιλελεύθερες ή και παραδοσιακά δεξιές αντιλήψεις.
Όπως, για παράδειγμα, όχι μόνο η ανάγκη να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο εισοδήματος, αλλά και η απαρχή μετρημένων αυξήσεων, μαζί με διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο, που θα βελτιώνουν τη ζωή και την καθημερινότητα του πολίτη.
Ιδιαίτερα της μεγάλης πλειονότητας, που έχασε μέσα στην κρίση.
Επίσης, ο δείκτης της ανεργίας βαίνει μειούμενος και έχει σημασία να ανοίξει ο δρόμος για μια μαζική, ει δυνατόν, επάνοδο του επιστημονικού και επαγγελματικού δυναμικού που αιμορράγησε από τη χώρα μας προς το εξωτερικό.
Ακόμα, να υπάρξει η δυνατότητα στελέχωσης στους κρίσιμους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και γενικότερα της κοινωνικής πρόνοιας, που αποτελούν και τα θεμέλια για την επανασύσταση και ισχυροποίηση του κοινωνικού ιστού».
Σημειώνει δε, πως έχει πολύ μεγάλη σημασία το οικονομικό πρόγραμμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης σε επιλεγμένους τομείς να βασίζεται στον σεβασμό του περιβάλλοντος και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Περαιτέρω, μιλά για «πολιτικό παράδοξο, που όμως έχει ιστορικά προηγούμενα στην Ελλάδα και διεθνώς μέσα στη διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, να εμφανίζονται ως πολιτικοί σωτήρες οι θύτες, πολιτικές δυνάμεις και στελέχη που οδήγησαν αποδεδειγμένα και εντυπωμένα στη συνείδηση της κοινωνίας μας τη χώρα σε χρεοκοπία και σε πρωτοφανή οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα.
Η όποια επικοινωνιακή πολεμική με συνεχώς αυξανόμενα σημάδια, με προβοκατόρικες ψευδείς ειδήσεις και μια στρατηγική δολοφονίας χαρακτήρων, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, προσπαθεί να εξωραΐσει την εικόνα της πολιτικής των θυτών και να την αναγάγει σε μια εικόνα ρεαλιστικής εναλλακτικής, δήθεν, σωτηρίας της χώρας».
Όπως αναφέρει, «δυστυχώς, μερικοί στο πολιτικό σύστημα είναι αδιόρθωτοι, στήνουν μια νέα διαπλοκή και αποδέχονται πολιτική ομηρεία από μιντιάρχες στο όνομα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Με ορισμένους, μάλιστα, να επιδίδονται συστηματικά σε κρεσέντο παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων, σε διχαστικό κήρυγμα ακροδεξιάς κοπής.
Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το σκηνικό και αυτή η νοοτροπία θα αποδομηθούν πολιτικά και πειστικά το επόμενο διάστημα».
Περαιτέρω, για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Βούτσης αναφέρει ότι «η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. λειτουργεί απολύτως δορυφορικά στην πολιτική της Ν.Δ. και απολύτως αντιπαραθετικά έως και εχθρικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ».
Κληθείς να απαντήσει εάν είναι αισιόδοξος σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, απαντά ότι «ο οδικός χάρτης της συμφωνίας θα ακολουθηθεί με τρόπο φερέγγυο και από τις δύο πλευρές και θα εντυπωθεί με τις διεθνείς εγγυήσεις που τον ακολουθούν.
Παράλληλα, εκτιμώ πως θα αλλάξουν επί της ουσίας άποψη για σημεία και πλευρές της συμφωνίας πολιτικές δυνάμεις και παράγοντες που μέχρι τώρα έχουν ανεχθεί ή και “ντοπάρει” ακραίες αμυντικές και εθνικιστικές απόψεις».
Τέλος, για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, σημειώνει ότι «απέδωσε η συστηματική δουλειά που έγινε με όλους τους τρόπους σε διεθνές επίπεδο».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης