Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα, αλλά παραμένει αντιμέτωπη με τρομακτικές προκλήσεις

Reuters: Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα, αλλά παραμένει αντιμέτωπη με τρομακτικές προκλήσεις
Η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος οδήγησε σε μια εποχή φθηνής πίστωσης, που χρηματοδότησε καταναλωτικά πρότυπα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που εκτόξευσαν τα ελλείμματα της χώρας, σημειώνει το Reuters
Στην έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης και στις προκλήσεις που παραμένουν μεγάλες, αναφέρεται με σημερινό (17/8/2018) του δημοσίευμα του «Reuters».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα βγαίνει από το τελευταίο από τα τρία προγράμματα διάσωσης στις 20 Αυγούστου και ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να δανειστεί ξανά από τις διεθνείς αγορές μετά από μια σχεδόν εννιάχρονη κρίση χρέους που συρρίκνωσε την οικονομία της κατά 1/4 και την ανάγκασε να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα λιτότητας.
Όπως αναφέρει το «Reuters», η κρίση αποδείχθηκε βαθιά τραυματική για τους Έλληνες που με ενθουσιασμό μετέτρεψαν τις δραχμές τους σε ευρώ το 2001.
Η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος οδήγησε σε μια εποχή φθηνής πίστωσης, που χρηματοδότησε καταναλωτικά πρότυπα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που «εκτόξευσαν» τα ελλείμματα της χώρας.
Από το 2010 που ξέσπασε η κρίση χρέους, τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν τη χρεοκοπία της χώρας, στηριζόμενες στο μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης στην οικονομική ιστορία -περισσότερα από 260 δισ. δολ. σε δάνεια από τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, καθώς η Αθήνα τώρα αναμένει την επιστροφή της την ομαλότητα και την ανάκτηση της οικονομικής της κυριαρχίας, τα τραύματα παραμένουν -οι τράπεζες έχουν φορτωθεί με τεράστια χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ της.
Παρ’ όλα αυτά, κάποιες αχτίδες φωτός διαφαίνονται μέσα από τα σύννεφα, σημειώνει χαρακτηριστικά το «Reuters».
Η οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 26% στα χρόνια της κρίσης, έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ο τουρισμός έχει απογειωθεί και η ανεργία υποχωρεί αργά -στο 19,5% από το αποκορύφωμα του 28%.
«Εάν υπάρχει ένα μάθημα που πήραμε από την κρίση, είναι ότι σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προστατεύουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της προηγούμενης κυβέρνησης Πάνος Τσακλόγλου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Οι λαϊκίστικες πολιτικές που μπορεί να κερδίζουν μερικές ψήφους σήμερα αλλά έχουν καταστροφικές επιδράσεις στο μέλλον, θα πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία.
Αλλιώς, αργά η γρήγορα θα καταλήξουμε στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα», πρόσθεσε.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να επιταχύνει στο 2,3%, σε μια ένδειξη ότι η ανάκαμψη ανεβάζει ταχύτητα, με στήριξη και από τις εξαγωγές.
Ωστόσο, τονίζει το «Reuters», ο σκεπτικισμός παραμένει, με το ΔΝΤ, το οποίο αναμένει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ενδυναμωθεί περαιτέρω και την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 2% φέτος και στο 2,4% το 2019, προειδοποιεί για «εξωτερικούς και εγχώριους καθοδικούς κινδύνους».
Μετά το τέλος του προγράμματος, η Αθήνα έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα -εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους- ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου, που επεκτείνουν την ωρίμανση ορισμένων δανείων και μειώνουν το επιτόκιο άλλων, θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της επιστροφής της χώρας στις αγορές.
Αυτά τα μέτρα ανακούφισης του χρέους, μαζί με το μαξιλάρι ρευστότητας 24 δισ. ευρώ, θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα διευκολύνοντας την έξοδο στις αγορές.
Ωστόσο το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα παραμένει αβέβαιη και ότι απαιτείται μια «ρεαλιστική» επανεξέταση των υποθέσεων για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης