Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα, στις 6,02 λίρες/δολ. μετά τις απειλές των ΗΠΑ για νέο κύμα κυρώσεων - Μπαράζ υποβαθμίσεων από Moody's (Ba3) και S&P (B+)

Νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα, στις 6,02 λίρες/δολ. μετά τις απειλές των ΗΠΑ για νέο κύμα κυρώσεων - Μπαράζ υποβαθμίσεων από Moody's (Ba3) και S&P (B+)
Η προσπάθεια της Τουρκίας να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κρίση δεν πείθει ακόμη....τους αναλυτές
(upd8) Μπαράζ υποβαθμίσεων - σοκ, που θυμίζει την αντιμετωπίση της Ελλάδας την περίοδο 2012 - 13, δέχεται η τουρκική οικονομία, με την κυβέρνηση Erdogan να μοιάζει αδύναμη να αντισταθεί στην «επίθεση» των αγορών.
Πρώτα ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε σε υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας στο  Β+ από ΒΒ- που ήταν προηγουμένως, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρός ενάντια στη χώρα, καθώς εκτιμά ότι φέτος θα υπάρξει ύφεση το 2019, ενώ «βλέπει» τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο επίπεδο του 22% εντός των επόμενων μηνών.
Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε η Moody's η οποία υποβάθμισε την τουρκική οικονομία στο Ba3 από Βa2, με τις προοπτικές να χαρακτηρίζονται αρνητικές, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει νέα υποβάθμιση το επόμενο διάστημα.
Η λίρα, ούτως ή άλλως δέχονταν ισχυρές πιέσεις μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν νέες κυρώσεις εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει σε απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, κάτι το οποίο απέρριψε εκ νέου τουρκικό δικαστήριο.
Το τουρκικό νόμισμα διαμορφώνεται στις 6,02 λίρες ανά δολάριο, από 5,834 λίρες ανά δολάριο που ήταν στις 16/8, έχοντας επιτύχει και ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 5,74 λίρες ανά δολάριο.
Παράλληλα ο οίκος Fitch σε report του τονίζει ότι τα μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση είναι ανεπαρκή.



Άλλωστε οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η ανάκαμψη της λίρας -
η οποία μετά την κατάρρευση στις 7,24 λίρες ανά δολάριο έφθασε να διαμορφώνεται μεταξύ 5,7 και 5,8 λιρών ανά δολάριο - θα είναι προσωρινή, από τη στιγμή που τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αλλά και τα δομικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας δεν έχουν λυθεί.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί καταγράφεται η πορεία της λίρας έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.



Η προσπάθεια του Τούρκου υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας, Berat Albayrak, να πείσει τους ξένους αναλυτές ότι η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να επιλύσει την κρίση, μένει να αποδειχθεί εάν ήταν πειστική.
Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε περισσότερους από 6.000 αναλυτές, o Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η επιβολή capital controls αλλά και η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δεν αποτελούν επιλογές της κυβέρνησης.
Φρόντισε,  πάντως, να προσθέσει ότι η Τουρκία διεξάγει stress tests στις τράπεζες προκειμένου να αποκαλυφθεί το ακριβές ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ενώ προανήγγειλε την εφαρμογή μίας «σφιχτής» δημοσιονομικής πολιτικής με κυρίαρχο στόχο τη μείωση του υπερβάλλοντος πληθωρισμού, ο οποίος ξεπέρασε το 15% τον Ιούλιο του 2018.



Ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ προσέθεσε ότι οι τουρκικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν χωρίς προβλήματα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ενώ προσέθεσε ότι δεν υπήρξαν μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες.
Επίσης επανέλαβε ότι η χώρα του έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιορίσει τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα.
Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του πληθωρισμού, ενώ το χρέος βρίσκεται σε επίπεδο το οποίο, κατά τον Albayrak, δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.



Albayrak: Γαλλία και Τουρκία θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Berat Albayrak με τον Γάλλο ομόλογό του, Bruno Le Maire.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών οι δύο υπουργοί συζήτησαν το θέμα της επιβολής των αμερικανικών κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία και συμφώνησαν να δράσουν από κοινού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους κινήσεις.
Επιπρόσθετα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δύο υπουργοί θα εργαστούν ώστε να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας Γαλλίας και Τουρκίας, ενώ θα υπάρξει και επίσημη συνάντησή τους στο Παρίσι στις 27 Αυγούστου 2018.

«Πακέτο» δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το υπουργείο Οικονομικών


Πακέτο δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση της αγοράς και επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε καλή πορεία.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο τονίζει ότι η Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων (TOBB) της Τουρκίας έχει αναλάβει αυτό το σχέδιο, στο οποίο συμμετέχουν εθελοντικά τόσο κρατικές όσο και ιδιωτικές τράπεζες.
Προστίθεται ακόμη ότι η όλη προετοιμασία θα ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα.

Τα αποθέματα χρυσού «επιστρατεύει» η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για τα swap ξένου συναλλάγματος

Τα αποθέματα χρυσού «επιστρατεύει» η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για τα swap ξένου συναλλάγματος, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα διενεργήσει τις συμφωνίες swap μέσω των λογαριασμών της στην Bank of England, ενώ θα λαμβάνει υπόψιν την τιμή αγοράς του χρυσού.

Νέο μήνυμα Trump

Νέα αυστηρή προειδοποίηση απέστειλε στην Άγκυρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, απαιτώντας εκ νέου την απελευθέρωση του πάστορα Andrew Brunson, μία ημέρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin απείλησε την Τουρκία με νέες κυρώσεις.
«Θα έπρεπε να μας τον έχουν δώσει πίσω εδώ και πολύ καιρό και η Τουρκία, κατά την άποψή μου, ενήργησε πολύ, πολύ άσχημα.
Επομένως, δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος αυτής της ιστορίας.
Δεν πρόκειται να το δεχτούμε χωρίς να κάνουμε τίποτα.
Δεν μπορούν να παίρνουν τους ανθρώπους μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Νωρίτερα σήμερα, 17 Αυγούστου 2018, ο Donald Trump ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μπουν στη λογική ανατολίτικου παζαριού για την απελευθέρωση του πάστορα.  
«H Τουρκία εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια.
Τώρα κρατούν τον υπέροχο Χριστιανό πάστορά μας, ο οποίος θα πρέπει να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ως ένας σπουδαίος πατριώτης - όμηρος.
Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, όμως κάνουμε περικοπές στην Τουρκία!», έγραψε στο Twitter o Trump.



Απειλές από τις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις - «Απάντηση» Cavusoglu 


Σαφώς η απειλή εκ μέρους του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Steven Mnuchin ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στην Τουρκία, εάν δεν προχωρήσει σε απελευθέρωση του πάστορα Andrew Bruson, αποδεικνύουν ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο.
Μάλιστα στον κ. Mnuchin έσπευσε να απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε πως τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να λυθούν αρκεί οι ΗΠΑ να αλλάξουν στάση έναντι της Τουρκίας.
Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα γλαφυρός, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι ταινία με… cowboys»!

Στήριξη Κίνας στην Άγκυρα - Η Τουρκία θα ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες

Η Τουρκία διαθέτει τα μέσα για να ξεπεράσει την τρέχουσα οικονομική κρίση, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, μέσω του εκπροσώπου κ. Lu Yi, ο οποίος εξέφρασε τις ελπίδες του για εύρεση λύσης μεταξύ της Άγκυρας και των εταίρων της.
Η ανακοίνωση ακολουθεί την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Recep Tayyip Erdogan και Angela Merkel, επισημαίνεται.
Επί του παρόντος, το Κατάρ έχει δεσμευτεί για επενδύσεις αξίας 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, ενώ η Άγκυρα βρίσκει στήριξη και από τη Μόσχα.
Η κολοσσιαία κινεζική -κρατική- Idustrial and Commercial Bank of China δάνεισε 3,6 δισ. δολάια στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου να στηριχθεί ο εγχώριος ενεργειακός και μεταφορικός κλάδος.
Απαντώντας στη σχετική ερώτηση, ο Lu υπογράμμισε πως το Πεκίνο επιθυμεί να διατηρήσει στενούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία.

El-Erian: Μειώστε την έκθεσή σας σε τουρκικά assets - Χωρίς ΔΝΤ ή αύξηση επιτοκίων η λίρα δεν θα σωθεί

Ο ιδιαίτερα έμπειρος El-Erian φρόντισε να θέσει την όλη υπόθεση στη σωστή της διάσταση, αναφερόμενος στα δομικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg υποστήριξε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν τις θέσεις τους σε τουρκικά assets, ενώ προσέθεσε ότι η απαγόρευση των short θέσεων στη λίρα θα προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση στο νόμισμα.
Τόνισε, ακόμη, ότι η Τουρκία καλό θα ήταν, σε ό,τι αφορά την κόντρα με τον Donald Trump, να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΕ και να προσπαθήσει να προχωρήσει σε έναν τακτικό συμβιβασμό, ούτως ώστε να αποφύγει τα χειρότερα για την οικονομία της.
«Η Τουρκία προσπαθεί να γράψει εκ νέου τους κανόνες διαχείρισης μίας κρίσης στις αναδυόμενες αγορές.
Προσπαθεί να βγει από την κρίση χωρίς αύξηση των επιτοκίων.
Προσπαθεί να τα καταφέρει χωρίς το ΔΝΤ.
Είναι κάτι πολύ δύσκολο.
Δεν είναι απίθανο αλλά είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο», τόνισε ο γνωστός αναλυτής και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.
Παράλληλα προσέθεσε ότι η ένεση ρευστότητας των 15 δισ. δολαρίων από το Κατάρ δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ανάκαμψη της λίρας.
«Βρισκόμαστε εν τω μέσω μίας φάσης μετάδοσης της κρίσης και αυτή θα επηρεάσει τόσο ισχυρές όσο και αδύναμες οικονομίες.
Οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν τρία σημεία: την υγεία των εταιρικών ισολογισμών, την ευελιξία (τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και επίπεδο επιχειρήσεων) και μετοχές εταιρειών που δεν έχουν άμεση ανάγκη χρηματοδότησης».

Σε Γαλλία και Γερμανία στρέφεται ο Erdogan

Μπορεί ο παραδοσιακός σύμμαχος της Τουρκίας, το Κατάρ, να υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 15 δις. δολαρίων, αλλά ο Recep Tayyip Erdogan γνωρίζει ότι το ποσό αυτό είναι… σταγόνα στον ωκεανό.
Ως εκ τούτου στρέφεται προς τους Ευρωπαίους προκειμένου να βρει συμμάχους.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Angela Merkel ακολούθησε αντίστοιχη με τον Emmanuel Macron.
Και οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες κράτησαν την ίδια στάση, τονίζοντας στον Τούρκο πρόεδρο ότι τους ενδιαφέρει η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των χωρών τους με την Άγκυρα.
Επιπρόσθετα το επόμενο διάστημα ο Berat Albayrak θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του Γερμανίας (Olaf Scholz) και Γαλλίας (Bruno Le Maire).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης