Τελευταία Νέα
Διεθνή

Albayrak (ΥΠΟΙΚ Τουρκίας): Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα την κρίση – Θα γίνουν stress tests στις τράπεζες

Albayrak (ΥΠΟΙΚ Τουρκίας): Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα την κρίση – Θα γίνουν stress tests στις τράπεζες
Θα εξέλθουμε της κρίσης ισχυρότεροι, διαβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών
Αρκετά καθησυχαστικός στην προσπάθειά του να πείσει τους αναλυτές ότι η κρίση στην Τουρκία είναι διαχειρίσιμη εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, B. Albayrak.
Σημειώνεται ότι ο Albayrak συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με 3.000 αναλυτές και εκπροσώπους ξένων οίκων, εν τω μέσω της οξύτατης κρίσης της τουρκικής λίρας, η οποία, πάντως ανακάμπτει το τελευταίο διήμερο.
Όπως υπογράμμισε η τουρκική κυβέρνηση έχει κατανοήσει και αναγνωρίσει πλήρως όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε οικονομικό επίπεδο, κυρίως σε τοπικό επίπεδο και αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο την «ανώμαλη πορεία των αγορών».
Τόνισε ακόμη ότι η τουρκική οικονομία θα εξέλθει της έντονης μεταβλητότητας πιο ισχυρή, ενώ προανήγγειλε την πραγματοποίηση stress tests για τις τουρκικές τράπεζες, με βασικό στόχο να καταγραφεί πλήρως ο πραγματικός όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που υπάρχουν στους ισολογισμούς τους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ προσέθεσε ότι οι τουρκικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν χωρίς προβλήματα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ενώ προσέθεσε ότι δεν υπήρξαν μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες.
Επίσης επανέλαβε ότι η χώρα του έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιορίσει τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα.
Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του πληθωρισμού, ενώ το χρέος έφθασε στο 137% του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του 2018 επίπεδο το οποίο, κατά τον Albayrak, δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Εφαρμογή νέας δημοσιονομικής πολιτικής

Δεσμεύθηκε ακόμη ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει μία νέα δημοσιονομική «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική, θα προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ θα επικεντρωθεί στην στήριξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Τα capital controls δεν είναι ένα θέμα που εξετάζει η τουρκική κυβέρνηση, η οποία, όμως, είναι πλήρως αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις κινήσεις που θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία, με την ασκούμενη οικονομική πολιτική να είναι φιλική προς τις αγορές.
Ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, ενώ στοχεύει στις ξένες επενδύσεις.
Το πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του έτους θα φθάσει στις έξι δισ. τουρκικές λίρες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης