Τελευταία Νέα
Διεθνή

Strategic Culture Foundation: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενισχύουν την εμφάνιση ενός πολυπολικού κόσμου

Strategic Culture Foundation: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενισχύουν την εμφάνιση ενός πολυπολικού κόσμου
Μακροπρόθεσμα, οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν την εμφάνιση ενός πολυπολικού κόσμου, τον οποίο η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτρέψει
Η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και τώρα η Τουρκία βρίσκονται όλες στην ίδια βάρκα, καθώς έχουν αποτελέσει στόχο των αμερικανικών κυρώσεων, ωστόσο κανέναν από αυτά τα έθνη δεν έχει υποκύψει κάτω από τις πιέσεις.
Η Ρωσία είχε προβλέψει τις εξελίξεις εκ των προτέρων και έλαβε έγκαιρα μέτρα για να προστατευθεί.
Το τουρκικό εθνικό νόμισμα, η λίρα, καταγράφει πτώση καθώς η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις και δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σε μία προσπάθεια να αναγκάσει την Άγκυρα να απελευθερώσει έναν αμερικανό πάστορα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Tayyip Erdogan, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για τη χώρα του να αναζητήσει «νέους φίλους», και η Τουρκία σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα σε γουάν για τη διαφοροποίηση των ξένων δανειακών της μέσων.
Στις 11 Αυγούστου, ο πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα τοπικά νομίσματα στις συναλλαγές της με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, την Ουκρανία και τα έθνη της Ευρωζώνης.
Η Άγκυρα κινείται σταδιακά προς την ένταξή της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου έχει γίνει ήδη δεκτή ως εταίρος διαλόγου, ενώ πέρυσι έγινε εταίρος διαλόγου και με την ASEAN.
Παράλληλα, η Τουρκία εξετάζει μία συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με την Ευρασιατική Ένωση, η οποία έχει ένα πολλά υπσχόμενο μέλλον.
Η Βιομηχανικής και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας χορήγησε πακέτο δανείων ύψους 3,6 δισ. δολ. για τον τουρκικό τομέα ενέργειας και μεταφορών, ενώ οι δύο χώρες ανακοίνωσαν πρόσφατα την επέκταση των στρατιωτικών δεσμών τους.
Όπως μπορεί να δει κανείς, η Τουρκία στρέφεται αναπόφευκτα από τη Δύση προς την Ανατολή.
Η Ρωσία διαδραματίζει ειδικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ απαγόρευσε την πώληση αεροσκάφων F-35 στην Τουρκία, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Άγκυρα.
Ως απάντηση, η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει ρωσικά αεροσκάφη, με τον Tayyip Erdogan να δηλώνει ότι «η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει τη λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχθεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις.
Στις 10 Αυγούστου, ο ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, και ο τούρκος πρόεδρος, Tayyip Erdogan, συζήτησαν τις προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, ενώ το σχετικό θέμα βρισκόταν και στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Sergey Lavrov, στην Τουρκία στις 13 και 14 Αυγούστου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που επισκέφθηκε ο τούρκος πρόεδρος μετά την απόπειρα πραξικοποήματος του 2016.
Ως αποτέλεσμα των δύσκολων στιγμών που προκύπτουν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, το Ιράν ενισχύει τις προσπάθειές του για την οικοδόμηση εξωτερικών σχέσεων, καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες εγκαταλείπουν το Ιράν, με την Κίνα να αναπληρώνει σταδιακά το κενό.
Η Κίνα και η Ρωσία υποστηρίζουν την ιδέα της πλήρους συμμετοχής του Ιράν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ενώ τον Μάιο του 2018, η Τεχεράνη υπέγραψε μία ενδιάμεση συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρασιατική Ένωση.
Σύμφωνα με την Daily Express, το Ιράν θα μπορούσε να συκγροτηθεί μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα σε μία αντι-αμερικανική συμμαχία.
Το εμπόριο μεταύ του Ιράν και της Τουρκία έχει αναζοπυρωθεί πρόσφατα και οι διμερής σχέση περιλαμβάνει τη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Τίποτα δε μπορεί να προβληθεί μόνο σε άσπρο και μαύρο, και κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομίες των στοχευμένων χωρών, αλλά μακροπρόθεσμα θα ωθήσουν επίσης πιο κοντά τα έθνη που επλήγησαν από αυτές, ενθαρρύνοντας έτσι την εμφάνισης του πολυπολικού κόσμου, τον οποίο η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτρέψει.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης