Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μπορεί ο Erdogan να σώσει τη λίρα και την τουρκική οικονομία ή είναι ήδη πολύ αργά;

Μπορεί ο Erdogan να σώσει τη λίρα και την τουρκική οικονομία ή είναι ήδη πολύ αργά;
Για την ώρα, η κρίση στην Τουρκία δείχνει μεμονωμένη, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα έχει περιορισμένη επίδραση παγκοσμίως, ιδίως στις ΗΠΑ
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σε όλο τον κόσμο, με τους επενδυτές να φοβούνται μια μετάδοση της κρίσης και σε άλλες -αναδυόμενες ή όχι- αγορές, ενώ ο τούρκος πρόεδρος δείχνει να έχει μόνο λίγες μέρες στη διάθεσή του για να αποτρέψει ένα… τσουνάμι.
Για την ώρα, η κρίση στην Τουρκία δείχνει μεμονωμένη, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα έχει περιορισμένη επίδραση παγκοσμίως, ιδίως στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα και η κατάσταση να επιδεινωθεί δραματικά.
Καταρχάς, η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, με έναν πληθυσμό που «αγγίζει» τα 80 εκατομμύρια, ενώ έχει μεγάλη σημασία από γεωπολιτικής πλευράς.
Η ραγδαία ανάπτυξη της Τουρκίας -όπως και των περισσότερων αναδυόμενων οικονομιών- τα προηγούμενα χρόνια προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τον μαζικό δανεισμό σε δολάρια ΗΠΑ, όταν τα αμερικανικά επιτόκια βρίσκονταν σε μηδενικά επίπεδα.
Αυτή η ανάπτυξη όμως γίνεται «εύθραυστη» όταν τα επιτόκια αυξάνονται και το δολάριο ενδυναμώνεται.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στη χώρα «αγγίζει» το 15% ενώ αναμένεται να ανέλθει ακόμη περισσότερο όσο η λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Μόνο την περασμένη Παρασκευή (10/8), η λίρα «βούλιαξε» κατά 14% έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά.
Από τον Αύγουστο του 2014 που ο Recep Tayyip Erdogan έγινε πρόεδρος της Τουρκίας, η λίρα έχει χάσει το 66% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Τώρα μια σωστή απάντηση από την κεντρική τράπεζα της χώρας θα ήταν μια άμεση αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει να… συμφωνεί.
Την ίδια ώρα, την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας επιβαρύνει κι ένα ακόμη μέτωπο που έχει ανοίξει ο Erdogan, αυτό με τις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος δεν είδε με καλό μάτι τη συμφωνία της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών πυραύλων αντί για αμερικανικούς.
Παράλληλα, όταν ο αμερικανός πρόεδρς, Donald Trump, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν, ο Erdogan αρνήθηκε να συμμετάσχει.
Και τέλος, η επίμονη άρνηση της Άγκυρας να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Andrew Brunson, ο οποίος κρατείται με την κατηγορία της τρομοκρατίας.
Κι ενώ την Παρασκευή η Τουρκία βρισκόταν στο απόλυτο χάος, ο Trump βρήκε την κατάλληλη στιγμή για να… χτυπήσει, ανακοινώνοντας τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου.
Όπως όλα δείχνουν, ο Erdogan δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τον Trump.
Το μόνο χαρτί που διαθέτει ο τούρκος πρόεδρος είναι να απειλήσει με έξοδο από το ΝΑΤΟ και ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία, ενώ θα μπορούσε να προειδοποιήσει και την Ευρώπη με νέες εισροές μεταναστών εάν δεν στηρίξει ανοιχτά την Άγκυρα.
Ωστόσο, οι αγορές θέλουν να δουν οικονομικά μέτρα, μέτρα ικανά να ανακόψουν την κατάρρευση της λίρας.
Στους επενδυτές είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρο τι θέλουν να δουν από τον Erdogan.
Θέλουν να δουν μια προσπάθεια αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης της οικονομίας.
Θέλουν να δουν περισσότερες κινήσεις από την κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών.
Και θέλουν να δουν μια βελτίωση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Αυτό σημαίνει ότι ο Erdogan θα πρέπει να βάλει αρκετό νερό στο κρασί του, υποχωρώντας στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα και αποδεχόμενος ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν κάποια σκληρά και μη δημοφιλή οικονομικά μέτρα.
Όλα δείχνουν ότι η επόμενη κίνηση του τούρκου προέδρου θα είναι η επιβολή capital controls, ωστόσο αυτή η κίνηση ενδεχομένως να μην λειτουργήσει σε μια σχετικά ανοιχτή οικονομία όπως είναι η τουρκική και η χώρα να αναγκαστεί να προσφύγει εν τέλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Erdogan πρέπει να δράσει γρήγορα, καθώς όσο ο χρόνος περνά τόσο θα ξεμένει από επιλογές.
Προς το παρόν, πάντως, ο τούρκος πρόεδρος προτιμά να… στρουθοκαμηλίζει, θεωρώντας ότι «ξένες επιθέσεις» ευθύνονται για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας του και κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «πισώπλατα μαχαιρώματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης