Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η κατάρρευση της λίρας αποκάλυψε τα καλά κρυμμένα προβλήματα των τουρκικών τραπεζών

WSJ: Η κατάρρευση της λίρας αποκάλυψε τα καλά κρυμμένα προβλήματα των τουρκικών τραπεζών
Στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουρκικές τράπεζες μετά την κατάρρευση της λίρας αναφέρεται ανάλυση της Wall Street Journal, η οποία τονίζει ότι αυτές ακριβώς οι τραπεζικές δυσκολίες θα αφήσουν «βαθιά σημάδια» στο σύνολο της τουρκικής οικονομίας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το τουρκικό τραπεζικό σύστημα είναι «γεμάτο» από δάνεια σε ξένο νόμισμα.
Όσοι έχουν λάβει δάνεια σε δολάριο ή ευρώ θα δουν το κόστος αποπληρωμής τους να εκτινάσσεται, εάν «μετρηθεί» σε τουρκικές λίρες.
Επιπρόσθετα πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για τους δανειολήπτες.
«Το κόστος χρηματοδότησης για εταιρείες που δανείζονται σε άλλα νομίσματα αλλά έχουν εισοδήματα σε λίρα είναι το κλειδί», εκτιμά ο Tom Kinmonth, αναλυτής της ABN Amro, ο οποίος προσθέτει ότι «η ικανότητά τους να εξοφλήσουν το χρέος τους βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο».
Οι τουρκικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο του οικονομικού προγράμματος του Recep Tayyip Erdogan.
Η κυβέρνηση Erdogan στήριξε την έκρηξη του δανεισμού το 2017, με τα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες να αντιστοιχούν στο 7% του μεγέθους της τουρκικής οικονομίας.


 
Αυτή, όμως, η τακτική οδήγησε σε υπερθέρμανση της οικονομίας και σε εκτίναξη του πληθωρισμού.
Αυτή τη στιγμή οι τουρκικές τράπεζες βρίσκονται στο κέντρο της καταιγίδας που πλήττει λίρα και οικονομία.
Η μετοχή της Garanti, η οποία ανήκει κατά 49,9% στην ισπανική εταιρεία BBVA, διαπραγματεύεται 0,58 φορές τη λογιστική της αξία.
Ο τίτλος της Yapi Kredi, η οποία ανήκει έμμεσα στην ιταλική UniCredit διαπραγματεύεται στο 0,39 φορές τη λογιστική της αξία, ενώ αυτός της Turkiye IS Bankasi –της μεγαλύτερης εισηγμένης τράπεζας της Τουρκίας – διαπραγματεύεται 0,4 φορές τη λογιστική της αξία.
Οι τουρκικές τράπεζες εκτίθενται επίσης στην πτώση της λίρας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι ίδιες.
Καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται τη χώρα ως επικίνδυνη, χρεώνουν περισσότερο για την κατοχή χρέους που εκδίδεται από τους δανειστές.
Η απόδοση ενός ομολόγου σε δολάρια ΗΠΑ που εκδόθηκε από την Turkiye IS Bankasi με ημερομηνία λήξης τον Οκτώβριο 2018 έφθασε στο 17,90% την Τρίτη 14/8, ενώ πριν από μία εβδομάδα βρίσκονταν στο 5,29%.
Σύμφωνα με την τουρκική κεντρική τράπεζα, οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είχαν περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα και πάνω από 330 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις τον Μάιο του 2018.
Δεν είναι σαφές εάν οι εταιρείες μπορούν να καλύψουν αυτό το «χάσμα», με δεδομένη την πτώση της λίρας.
Τον περασμένο μήνα, η Turk Telekom, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός όμιλος της χώρας, ανακοίνωσε ζημίες 889 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών το δεύτερο τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου λόγω «δυσμενούς συναλλαγματικής ισοτιμίας».
Εάν δεν υπήρχε η πτώση της λίρας θα είχε εμφανίσει κέρδη 676 εκατομμυρίων λιρών.
Παράλληλα όλα τα δάνεια του ομίλου είναι σε δολάρια.



Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι εταιρείες λιανικής πώλησης, οι εταιρείες ενέργειας και τηλεπικοινωνιών συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που πλήττονται πιο έντονα λόγω της εξάρτησης τους από την εγχώρια αγορά εισοδήματος.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία βρίσκονται στο 3% των συνολικών –δηλαδή σε ένα χαμηλό επίπεδο – έχουν αρχίσει να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες.
Τον Ιούλιο 2018, ο οίκος Fitch υποβάθμισε 24 τουρκικές τράπεζες αναφέροντας ότι είχε καταγραφή αύξηση των δανείων που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.
Μια άλλη ανησυχία είναι κατά πόσον οι καταθέτες θα κρατήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες εν μέσω φόβων ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να θεσπίσει capital controls.
«Τα τουρκικά νοικοκυριά έχουν μακρά ιστορία να κρατούν δολάρια, ευρώ και χρυσό στην τράπεζα και αυτό είναι καλό για τις τράπεζες δεδομένου ότι δανείζουν σε μεγάλο βαθμό σε άλλα νομίσματα», δήλωσε ο Carsten Hesse, οικονομολόγος στο Berenberg.
Εάν αρχίσουν να σχηματίζονται ουρές σε τράπεζες για αποσύρσεις, ο κ. Hesse είπε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να κινηθεί γρήγορα για να περιορίσει την αιμορραγία.
Περίπου το 47% των καταθέσεων και το 36% των δανείων από τις τουρκικές τράπεζες είναι σε ξένα νομίσματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.


Η ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καιρό θα συνεχιστεί η αστάθεια στην Τουρκία, αναφέρουν οι αναλυτές.
Ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του τομέα - ο οποίος μετρά την ικανότητα των τραπεζών να απορροφούν τις ζημίες - παρέμεινε ισχυρός, τον Μάιο 2018 έφθασε στο 15,9% από 16,9% που ήταν στα τέλη του 2017, σύμφωνα με τον οίκο Fitch.
Οι τράπεζες έχουν και εγχώριες ανησυχίες.
Το κόστος χρηματοδότησης στην τουρκική λίρα έχει περάσει στα ύψη με τα ετήσια επιτόκια κρατικών ομολόγων μίας λίρας πάνω από 20%.
Εν τω μεταξύ, οι καταθέσεις είναι λιγοστές.
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος είναι σχεδόν 145%.
Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 70%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης