Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ABN Amro: Η Ιταλία και όχι η Τουρκία η μεγαλύτερη απειλή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αυτή τη στιγμή

ABN Amro: Η Ιταλία και όχι η Τουρκία η μεγαλύτερη απειλή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αυτή τη στιγμή
Αναλυτής της ABN Amro εκτιμά ότι το πραγματικό πρόβλημα για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης είναι η Ιταλία και το τι θα συμβεί στη χώρα αυτή τους επόμενους μήνες
Η Ιταλία συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αυτή τη στιγμή, όπως εκτιμά αναλυτής της ABN Amro, παρά την πρόσφατη προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι η συνεχιζόμενη συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία θα δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες της ηπείρου.
Ωστόσο, ο Tom Kinmonth, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην ABN Amro, εκτίμησε ότι το πραγματικό πρόβλημα για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης είναι η Ιταλία και το τι θα συμβεί στη χώρα αυτή τους επόμενους μήνες.
«Τα θέματα στην Ιταλία... κατά τους επόμενους τρεις μήνες πρόκειται να υπαγορεύσουν ολόκληρο τo ευρωπαϊκό τραπεζικό αφήγημα για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια», δήλωσε ο Kinmonth στο «CNBC». Όπως σημειώνει το «CNBC», η οικονομία της Ιταλίας είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Το χρηματοδοτικό σχέδιο της κυβέρνησης θα εξεταστεί προσεκτικά από τις ευρωπαϊκές αρχές και, κυρίως, από τους παράγοντες της αγοράς.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις αυξήσεις στις συντάξεις και τα επιδόματα, δεδομένου ότι η Ιταλία έχει ήδη ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος - το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, στο 130% περίπου του ΑΕΠ της.
Εάν οι παράγοντες της αγοράς δεν «εγκρίνουν» τον επόμενο προϋπολογισμό, που αναμένεται να παραδοθεί γύρω στον Οκτώβριο, τότε το κόστος δανεισμού για την Ιταλία πιθανόν θα αυξηθεί, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.
Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν ιταλικό χρέος.
Ο Kinmonth τόνισε ότι εκτός από τον προϋπολογισμό, υπάρχουν και άλλα γεγονότα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες: οι οίκοι αξιολόγησης πρόκειται να αναθεωρήσουν τις αξιολογήσεις τους για την Ιταλία τις προσεχείς εβδομάδες, οι ιταλικές τράπεζες εξακολουθούν να κατέχουν υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ενώ η πολιτική αβεβαιότητα καθιστά όλο και πιο δύσκολο να προβλεφθεί τι θα μπορούσε να συμβεί στις τράπεζες.
Εξάλλου, μετά την κρίση χρέους του 2011, οι επενδυτές έχουν καταστεί ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στους κινδύνους μετάδοσης στο σύνολο της Ευρωζώνης.
«Το ζήτημα της Τουρκίας βρίσκεται στο ραντάρ, αλλά είναι πολύ πιο ιδιοσυγκρασιακό σε τραπεζικό επίπεδο και όλα τα βλέμματα θα είναι στην Ιταλία», δήλωσε ο Kinmonth.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης