Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τελικά τι θα υπερισχύσει στις ελληνικές μετοχές και ομόλογα; - Η έκπληξη Fitch ή το χάος στην τουρκική λίρα;

Τελικά τι θα υπερισχύσει στις ελληνικές μετοχές και ομόλογα; - Η έκπληξη Fitch ή το χάος στην τουρκική λίρα;
Η λογική πάντως λέει ότι κάποια θετική ανοδική αντίδραση σε μετοχές και ομόλογα πρέπει να υπάρξει....έστω και πρόσκαιρη.
Εάν ο κόσμος ήταν ειδυλλιακά πλασμένος και δεν υπήρχε κρίση στην Τουρκία, ούτε κραχ στην λίρα, δεν υπήρχε κρίση στην Ιταλία με το 10ετές ομόλογο στο 3%...μετά την απόφαση έκπληξη της Fitch να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ-…θα σημειωνόταν μεγάλο ράλι τόσο στις ελληνικές μετοχές όσο και στα ομόλογα.
Όμως ο κόσμος δεν είναι ειδυλλιακά πλασμένος και σε μια κακή περίοδο τα καλά νέα καίγονται γρήγορα και υπερτερούν οι κακές ειδήσεις.
Αντιστοίχως όταν οι συνθήκες είναι παγιοποιημένα θετικές και κυριαρχεί καθαρά το ανοδικό σενάριο…οι αρνητικές ειδήσεις γρήγορα αφομοιώνονται.
Προφανώς και η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας νομισματικής κρίσης που ενώ δεν την αγγίζει άμεσα την επηρεάζει έμμεσα ως αδύναμη και κυρίως αδύναμη αναδυόμενη αγορά.
Ο αμερικανικός οίκος Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- ήταν μια κίνηση έκπληξη αν και πολιτικά καθοδηγούμενη.
Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι η Ελλάδα αναβαθμίστηκε στην κλίμακα ΒΒ- και αυτή η εξέλιξη αυτόνομα εάν αποτιμηθεί είναι θετική εξέλιξη καθώς τελευταία φορά το 2011 είχε ανάλογη βαθμολογία.
Εάν αυτόνομα χωρίς καμία άλλη επίδραση, αποτιμάτο η αναβάθμιση οι μετοχές στο χρηματιστήριο θα σημείωναν ράλι και στα ομόλογα το 10ετές από 4,25% θα υποχωρούσε στο 3,80% με 3,60%.
Όμως όπως αναφέρθηκε ο κόσμος δεν είναι ειδυλλιακά πλασμένος.
Η λίρα στην Τουρκία καταρρέει, έφθασε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες έως τις 7,24 λίρες ανά δολάριο.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεδριάζει εκτάκτως και ο Erdogan ο τούρκος πρόεδρος μιλάει για plan B και C.
Οι αναδυόμενες αγορές κλονίζονται, η Ελλάδα είναι αναδυόμενη αγορά.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο έχει εκτιναχθεί πάλι στο 3% είχε υποχωρήσει πρόσφατα στο 2,63% για να επιδεινωθεί εκ νέου.
Ποιες ειδήσεις θα κυριαρχήσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ελληνικά ομόλογα;
Ακόμη και εάν υπάρξει κάποια θετική αντίδραση θα είναι πρόσκαιρη, τα καλά νέα θα επισκιαστούν από τα κακά νέα ειδικά της Τουρκίας.
Η λογική πάντως λέει ότι κάποια θετική ανοδική αντίδραση σε μετοχές και ομόλογα πρέπει να υπάρξει....έστω και πρόσκαιρη.
Εάν δεν υπάρξει καλύτερα να πάνε οι επενδυτές για διακοπές – όσοι δεν έχουν ήδη αποδράσει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης