Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J P Morgan: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία; - Σε αδιέξοδο ο Erdogan, πάνω από 7 λίρες/δολ capital controls ή ΔΝΤ

J P Morgan: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία; - Σε αδιέξοδο ο Erdogan, πάνω από 7 λίρες/δολ capital controls ή ΔΝΤ
Στην περίπτωση που ο Erdogan επιβάλλει capital controls, εκτός από την καταστροφή των τραπεζών, μπορεί να προκαλέσει πανικό οδηγώντας σε μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία, ο Erdogan ο τούρκος πρόεδρος να μην κάνει τίποτε ή να πάρει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα και στις δύο περιπτώσεις θα εκδηλωθεί το χειρότερο σενάριο αναφέρει σε έκθεση της η Αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan.
 Με τον πληθωρισμό της Τουρκίας να φτάνει σε υψηλό 15 ετών ως αποτέλεσμα της ελεύθερης πτώσης της λίρας (το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας είναι η λίρα που έναντι του δολαρίου διαπραγματεύεται σε 6,43 λίρες αλλά δολάριο, το 2014 π.χ. 1 δολάριο ισοδυναμούσε με 2,24 λίρες Τουρκίας) σε συνδυασμό με την ύφεση των κεφαλαιαγορών και την εκτόξευση των επιτοκίων δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την Τουρκία.

Η Τουρκική οικονομία έχει σοβαρές ανισορροπίες, ενώ η προοπτική διπλασιασμού των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο από τη διοίκηση Trump σε συνδυασμό με την προειδοποίηση της ΕΚΤ σχετικά με την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία αυξάνουν δραματικά την αβεβαιότητα.
Οι διεθνείς οίκοι εξέφρασαν τις αυξανόμενες ανησυχίες για το ενδεχόμενο πιθανής εκδήλωσης μιας νέας κρίσης, με αφορμή την τουρκική κρίση πως θα μπορούσε να  πλήξει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις τράπεζες της ΕΕ, και ποιο θα ήταν χειρότερο σενάριο για την Τουρκία.
Η αγοράς συναλλάγματος αντέδρασε γρήγορα και βίαια καθώς το νόμισμα υποχώρησε περισσότερο από 20% μέσα σε μια εβδομάδα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan προειδοποίησε ότι οι πολιτικές επιλογές για την τουρκική κυβέρνηση είναι περιορισμένες, ενώ οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος Erdogan παραμένει σταθερά αντίθετος τόσο στη διάσωση του ΔΝΤ όσο και στους ελέγχους κεφαλαίων capital controls, που αποτελούν τις εναλλακτικές λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις.
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται επίσης οι φόβοι σχετικά με τη βιωσιμότητα του τουρκικού τραπεζικού τομέα, ενώ η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι το υπερβάλλον κεφάλαιο των τραπεζών θα μειωθεί εάν η τουρκική λιρέτα υποτιμηθεί στις 7,1 λίρες ανά δολάριο.
Ήδη στις 10 Αυγούστου η συναλλαγματική ισοτιμία έφθασε σε 6,64 τουρκικές λίρες προς 1 δολάριο. ...


Έκθεση μετοχών στην Τουρκία

Όπως επισημαίνει η J P Morgan, παρά τις απότομες κινήσεις του νομίσματος, οι εκροές από τα τουρκικά κεφάλαια ETFs ήταν σχετικά μέτριες, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες.
Τα τουρκικά μετοχικά κεφάλαια ETF κατέγραψαν μέτριες εκροές τον Ιούλιο 2018, αλλά μέχρι τις 9 Αυγούστου είχαν σημειωθεί αξιόλογες εκροές.
Εν τω μεταξύ, ο βραχυπρόθεσμος δείκτης επιτοκίων για το μεγαλύτερο ETF (TUR) που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ αυξήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της πώλησης στις αναδυόμενες αγορές στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, αλλά από τότε μετριάστηκε σημαντικά.
Αυτό για την JPMorgan δείχνει ότι τα τουρκικά μετοχικά ETF παραμένουν ευάλωτα.


Τι συμβαίνει με το εμπόριο;

Η JPMorgan εξετάζει τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας όσον αφορά τις εξαγωγές προς την Τουρκία.
Οι μεγαλύτεροι 5 εξαγωγείς στην Τουρκία είναι η Κίνα, η Γερμανία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των τουρκικών εισαγωγών.
Στον πίνακα 11 απεικονίζεται το ποσοστό των εξαγωγών προς την Τουρκία ως ποσοστό των συνολικών εξαγωγών για τους 20 μεγαλύτερους εξαγωγείς προς την Τουρκία το 2017.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι χώρες που είναι πιο ευάλωτες είναι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες στην περιοχή.


Τι συμβαίνει με τα χρηματοδοτικά ανοίγματα;

Η εξέταση των άμεσων επενδύσεων που δημοσιεύονται από την τουρκική κεντρική τράπεζα, δηλαδή τις υποχρεώσεις της Τουρκίας από την άποψη του ισοζυγίου πληρωμών, δείχνει ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας ανήλθαν σε 160 δισεκ. δολάρια τον Μάιο του 2018.
Το απόθεμα άμεσων επενδυτικών υποχρεώσεων ανήλθε στα 140 δισ. δολάρια στα τέλη Μαΐου.
Η κατανομή των καθαρών άμεσων ξένων επενδύσεων ανά χώρα είναι διαθέσιμη μόνο στα τέλη του 2017 και περίπου το 75% των υποχρεώσεων αυτών ήταν ευρωπαϊκές χώρες, με την μεγαλύτερη έκθεση στην Ολλανδία περίπου 18%, οι οποίες πιθανόν να αντανακλούν κυρίως τις συμμετοχές επενδυτικά κεφάλαια.
Άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ανοίγματα περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Ρωσία. Από το υπόλοιπο 25%, περίπου το 60% ανήκει στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Για την J P Morgan, αυτό είναι ανησυχητικό δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεων για την Τουρκία είναι πιθανό να διακρατηθούν από τα επενδυτικά ταμεία, "αυτό υποδηλώνει ότι τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία παραμένουν ευάλωτα στις εκροές".
Εάν δεν υπάρξει αποφασιστική σταθεροποίηση της οικονομικής συγκυρίας της Τουρκίας τις επόμενες μέρες, το έθνος θα μπορούσε να χτυπηθεί με μια αντανακλαστική εκροή κεφαλαίου, η οποία θα επιταχύνει την κατάρρευση του νομίσματος.

Τι γίνεται με την έκθεση των ξένων τραπεζών στην Τουρκία;

Η προειδοποίηση της ΕΚΤ για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην Τουρκία, προκάλεσε την μεγάλη κατακρήμνιση – διολίσθηση της τουρκικής λίρας αλλά και πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών BIS, οι ξένες τράπεζες έχουν έκθεση 220 δισ δολαρίων στην Τουρκία στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2018.
Το 60% αυτού αντικατοπτρίζει την έκθεση στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα.
Η άμεση έκθεση στις τουρκικές τράπεζες είναι χαμηλότερη, γύρω στα 50 δισ. δολάρια, ενώ η έκθεση στον επίσημο τομέα είναι περίπου 38 δισ. δολάρια μέσω ομολόγων και δανείων.
Οι ισπανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες είναι αυτές με την υψηλότερη έκθεση στην Τουρκία, ακολουθούμενες από αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες.
Τα καλά νέα, τουλάχιστον σύμφωνα με την J P Morgan, είναι ότι "ακόμη και για οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην Τουρκία μπορούν να διαχειριστούν τους κινδύνους", εφόσον δεν υπάρξουν άλλες δυσμενείς εξελίξεις.

Εκτός από τις άμεσες απαιτήσεις, οι ξένες τράπεζες έχουν επίσης πρόσθετη έκθεση ύψους περίπου 78 δισ. δολαρίων στην Τουρκία μέσω "πιστωτικών δεσμεύσεων", "εκτεταμένων εγγυήσεων" και "συμβάσεων παραγώγων", σύμφωνα με την J P Morgan.
Το 50% αυτών των ανοιγμάτων το έχουν γαλλικές, ιταλικές και ισπανικές τράπεζες, ενώ το αμερικανικό και το βρετανικό τραπεζικό σύστημα έχει 40%.
Για τις συμβάσεις παραγώγων και εγγυήσεων, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των συνολικών ανοιγμάτων.
Εν τω μεταξύ, περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις πρόσθετες εκθέσεις αντανακλούν  προστασία CDS έναντι του κινδύνου χώρας στα ομόλογα, επίπεδα που είναι σχετικά σταθερά από το 2014.

Κατά την JPMogan, «όσον αφορά τα ανοίγματα σε ξένες τράπεζες, φαίνεται ότι οι ισπανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες, καθώς και αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες μέσω ενδεχόμενων ανοιγμάτων, είναι πιο εκτεθειμένες στην Τουρκία».
Και ενώ η άμεση απειλή της εξάπλωσης της μετάδοσης από την Τουρκία φαίνεται περιορισμένη μέχρι τώρα, ο κίνδυνος είναι ότι ένας κατακλυσμός, ιδιαίτερα μεταξύ των εταίρων της Τουρκίας - εάν οι επενδυτές προσπαθούν να μειώσουν την έκθεσή τους στις αναδυόμενες αγορές - θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση προκαλώντας χρηματοπιστωτική κρίση.
Κατά ειρωνικό τρόπο, το χειρότερο σενάριο για την εξάπλωση μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους:
-αν ο Erdogan αποφασίσει να μην κάνει τίποτα ή - παράδοξως - -εάν πανικοβληθεί και εφαρμόσει τα πιο δρακόντεια αντίμετρα - όπως ελέγχους κεφαλαίου.
Κατά την Zenith Asset Management…
«Όσον αφορά την Τουρκία μόνο η κατάρρευση του νομίσματος δεν θα αρκούσε για να ξεσπάσει μια κρίση.
Η αγορά γνώριζε ότι ο Erdogan οδηγούσε τη χώρα σε μια οικονομική απερίσκεπτη κατεύθυνση.
Τα ανοίγματα των τραπεζών της ΕΕ τόσο στο εξωτερικό χρέος όσο και εσωτερικά, δεν βρίσκονται σε επίπεδο κρίσης.
Όμως ο πραγματικός κίνδυνος είναι εάν εφαρμοστούν κεφαλαιακοί έλεγχοι capital controls στην Τουρκία.
Στην περίπτωση που ο Erdogan επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls), εκτός από την καταστροφή των τραπεζών και την τοξικότητα των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να προκαλέσει πανικό οδηγώντας σε μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Πρακτικά ο Erdogan είναι αντιμέτωπος με ένα δυσάρεστο δίλημμα: καταδικασμένος αν πάρει σκληρά μέτρα και καταδικασμένος αν δεν πάρει σκληρά μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης