Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Σε αύξηση του ΦΠΑ προσανατολίζεται η Ιταλία για την κάλυψη των 20 δισ ευρώ από τον προυπολογισμό

Deutsche Welle: Σε αύξηση του ΦΠΑ προσανατολίζεται η Ιταλία για την κάλυψη των 20 δισ ευρώ από τον προυπολογισμό
Ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria θα ήθελε να αυξηθεί ο ΦΠΑ τουλάχιστον για τα είδη πολυτελείας όμως ο Salvini και τα Πέντε Αστέρια είναι αντίθετοι 
Σε γρίφο για την ιταλική κυβέρνηση εξελίσσεται η ανεύρεση 20 δις ευρώ που υπολείπονται για να κλείσει ο επόμενος κρατικός προϋπολογισμός.
Όπως σχολιάζει η Deutsche Welle «η ιταλική κυβέρνηση πάει διακοπές αλλά το ερώτημα από πού θα βρεθούν τα 20 δις που χρειάζεται η κυβέρνηση δεν έχει βρει απάντηση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν θα προκύψει από την αύξηση του ΦΠΑ».
Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια θέλουν να αρχίσει να εφαρμόζεται το «εισόδημα του πολίτη» για την στήριξη των ανέργων και των συνταξιούχων αλλά και να εγκριθεί μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Το κύριο ερώτημα όμως είναι πάντα το ίδιο: που θα βρεθούν τα χρήματα;
Ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria θα ήθελε να αυξηθεί ο ΦΠΑ τουλάχιστον για τα είδη πολυτελείας.
Ο Matteo Salvini και τα Πέντε Αστέρια όμως εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους. «Η κυβέρνηση μας πρέπει να φέρει την αλλαγή, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με αύξηση της έμμεσης φορολογίας», είναι η θέση τους. Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει στον Τύπο, η Ρώμη αναμένεται να επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις της με τις Βρυξέλλες να επικρατήσει σχετική ελαστικότητα, σε ό,τι αφορά απαιτούμενη μείωση της σχέσης ελλείμματος ΑΕΠ για το 2019: από το προβλεπόμενο 1,5%, δηλαδή, να μπορέσει να αναπροσαρμοστεί, το σχετικό ποσοστό στο 1,7%.
Με τον τρόπο αυτό, το ιταλικό δημόσιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει περίπου δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Μια «ανάσα» που δεν θα ήταν όμως αρκετή. Παράλληλα, η κυβέρνηση Κόντε έχει υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της έρευνας, διότι θεωρούνται «στρατηγικού ενδιαφέροντος».
Η εφημερίδα La Repubblica προβλέπει ότι τον Σεπτέμβριο, μέσα στην κυβερνητική συμμαχία, θα επικρατήσει ένταση, η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε αποχώρηση της Λέγκα, με κύριο επακόλουθο την κυβερνητική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης