Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η Τουρκία μπορεί να «σώσει» τη λίρα – ΔΝΤ και capital controls στις επιλογές

Πώς η Τουρκία μπορεί να «σώσει» τη λίρα – ΔΝΤ και capital controls στις επιλογές
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα πράξει... το παραμικρό!
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την έλλειψη εμπιστοσύνης τους στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.
Υπάρχουν, άραγε, λύσεις που μπορεί να εφαρμόσει η τουρκική κυβέρνηση, ούτως ώστε να διασώσει το νόμισμά της και να αντιστρέψει την αρνητική αυτή κατάσταση;
Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, σαφώς και υπάρχουν, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται τόσο η επιβολή capital controls όσο και η στροφή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για λήψη βοήθειας.

Αύξηση επιτοκίων  

Το πιο ανησυχητικό για τους επενδυτές είναι η άρνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια, παρόλο που ο πληθωρισμός ξεπερνά το 15%.
Για χρόνια, οι επενδυτές αμφισβήτησαν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, καθώς ο Recep Tayyip Erdogan, αρκετές φορές εξαπέλυε και μάλιστα δημοσίως επιθέσεις στην τράπεζα.
Οι φόβοι αυτοί κατέστησαν πιο έντονοι τον Μάιο 2018 όταν ο Erdogan, σε επίσκεψή του στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι θα αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.
Η νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου ενίσχυσε τις εξουσίες του.
Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, δυσαρεστώντας πλήρως τις αγορές.
Ο William Jackson, οικονομολόγος των αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να είναι στα χαρτιά, αλλά δεν θα είναι μια βιώσιμη λύση.
«Η πρόσφατη πτώση της λίρας ακολουθεί την ίδια τροχιά που οδήγησε σε αυξήσεις έκτακτης ανάγκης στο παρελθόν», τονίζει και προσθέτει ότι «το ερώτημα είναι αν ο Erdogan θα το επιτρέψει».
 

Αίτημα για βοήθεια από το ΔΝΤ

Ορισμένοι αναλυτές πρότειναν στην Τουρκία να αναζητήσει υποστήριξη από το ΔΝΤ, όπως έκανε η Αργεντινή τον Ιούνιο 2018.
Αυτό όμως θα απαιτούσε από την Τουρκία να συμφωνήσει - ή, ιδανικά, να προτείνει - ένα οικονομικό πρόγραμμα αυστηρών νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Υπάρχει ελάχιστη ένδειξη ότι αυτό θα υλοποιηθεί.
«Δεν είναι αδύνατο ο Erdogan να υποκύψει στην πίεση της αγοράς και να ανακοινώσει μέτρα φιλικά προς την αγορά», δήλωσε η Jane Foley, κορυφαία αναλύτρια της  Rabobank, όμως προσθέτει ότι « φαίνεται πολύ απίθανο να παραδώσει τον δημοσιονομικό έλεγχο στο ΔΝΤ».

Επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ  

Η κρίση τροφοδοτήθηκε από την αύξηση της έντασης με τις ΗΠΑ και την απειλή πρόσθετων κυρώσεων για τα μέτρα που έλαβε η Ουάσιγκτον.
Μια τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για την εξοικονόμηση προσώπου.
Αλλά η αποστολή δεν έφερε άμεση πρόοδο.
«Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο χωρών ή μάλλον των δύο ηγετών, τότε οι επενδυτές θα συνεχίσουν να πωλούν λίρες», τονίζει η Foley.


Επιβολή capital controls

Η Άγκυρα θα μπορούσε να προσπαθήσει να σταματήσει την πτώση της λίρας, εμποδίζοντας τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα.
Αλλά και αυτό θεωρείται ως μη βιώσιμη επιλογή.
Ο Jackson της Capital Economics υποστηρίζει ότι τα capital controls λειτουργούν καλύτερα όταν το κράτος έχει αυστηρό έλεγχο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ο στόχος είναι να σταματήσει οι κάτοικοι να στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό, όπως στην Κίνα.
«Οι περισσότερες ροές της Τουρκίας προέρχονται από τους ξένους που δανείζουν ή επενδύουν στη χώρα.
Οι έλεγχοι κεφαλαίου θα εμπόδιζαν μόνο το νέο δανεισμό», τονίζει.

… Να κάνει υπομονή….

Οι αναλυτές λένε ότι, προς το παρόν, αυτή είναι η πιο πιθανή επιλογή.
Παρά τον υψηλό πληθωρισμό και το συνεχιζόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 2% του ΑΕΠ, είναι ακόμα διαχειρίσιμο.
«Ακόμα κι αν η δημοσιονομική πολιτική παραμείνει χαλαρή, δεν θα προκαλέσει ανησυχίες για την ικανότητα της Τουρκίας να πληρώσει τα χρέη της», εκτιμά ο Jackson της Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης