Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και αγοράς σε 12 διαγράμματα – Προ των πυλών το ΔΝΤ;

Η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και αγοράς σε 12 διαγράμματα – Προ των πυλών το ΔΝΤ;
Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει για 12 διαδοχικές συνεδριάσεις, κάτι που έχει να συμβεί από τον Νοέμβριο του 1999, δηλαδή λίγο πριν η Τουρκία στραφεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Οι επενδυτές φοβούνται όλο και περισσότερο ότι η Τουρκία βρίσκεται εν τω μέσω μίας σφοδρής χρηματοοικονομικής κρίσης, καθώς το νόμισμά της καταρρέει.
Η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2018, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται στα ύψη.
Η επιβολή κυρώσεων ενάντια δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Erdogan από τον Donald Trump και η σημερινή (10/8) ανακοίνωσή του ότι στην Τουρκία θα επιβληθούν διπλάσιοι δασμοί για αλουμίνιο και χάλυβα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Σε εκτενές της αφιέρωμα η Wall Street Journal παρουσιάζει 12 διαγράμματα στα οποία αποτυπώνονται πλήρως τα μεγάλα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας αλλά και οι επιπτώσεις που έχει η κρίση την οποία διέρχεται σε άλλες αναδυόμενες αγορές.

«Χωρίς φρένο» η πτώση της λίρας

Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει για 12 διαδοχικές συνεδριάσεις, κάτι που έχει να συμβεί από τον Νοέμβριο του 1999, δηλαδή λίγο πριν η Τουρκία στραφεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).



Η πτώση της λίρας είναι μία από τις χειρότερες της τελευταίας 10ετίας μεταξύ των νομισμάτων των G20, συμπεριλαμβανομένης και της παγκόσμιας κρίσης του 2008 – 2009.



«Παραγωγός» πληθωρισμού

Η συνεχιζόμενη πτώση του νομίσματος, αυξάνει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.



Έκρηξη αποδόσεων στα ομόλογα

Μετρήσιμο βάσει των αποδόσεων ομολόγων, το κόστος δανεισμού της χώρας βρίσκεται στη… στρατόσφαιρα, καθώς οι επενδυτές ζητούν πολύ υψηλά επιτόκια προκειμένου να ρισκάρουν να επενδύσουν σε τουρκικά χρεόγραφα.



… αλλά και CDS

Όσο αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων τόσο ενισχύονται και οι αγορές CDS, προκειμένου οι επενδυτές να προστατευθούν από τυχόν χρεοκοπία της Τουρκίας.



Προβληματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για το τουρκικό χρηματοοικονομικό σύστημα δεν είναι άλλο από το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα έχει άμεση ανάγκη την εισροή ξένων κεφαλαίων για να διατηρήσει ζωντανή την οικονομία της.
Το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι η Τουρκία θα έχει το 2018 το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ των G20.



Τεράστιο χρέος σε ξένο νόμισμα

Μία ακόμη απόδειξη της εξάρτησης της Τουρκίας από τις εισροές ξένων κεφαλαίων είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών είναι σε ξένο νόμισμα.



Ένα χρέος δύσκολο να αποπληρωθεί

Όσο βουλιάζει η λίρα τόσο πιο ακριβή καθίσταται η αποπληρωμή του χρέους, προκαλώντας πονοκεφάλους σε εταιρείες και πολίτες.



Μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs)

Οι δυσκολίες στις αποπληρωμές γίνεται όλο και πιο φανερή, καθώς η κυβέρνηση φρόντισε το 2017 να στηρίξει με δικές της εγγυήσεις τον δανεισμό.



Βαρίδι και το πετρέλαιο

Η Τουρκία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές πετρελαίου.
Η πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου καθιστά αυτές τις εισαγωγές εξαιρετικά ακριβές.



Υψηλή ανάγκη σε καύσιμα



Μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Η υποχρέωση αποπληρωμής του εισαγόμενου πετρελαίου σε δολάρια είναι ένας από τους λόγους που οδηγεί σε σημαντική συρρίκνωση τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης