Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tο Πεκίνο οφείλει να αντιμετωπίσει τους δασμούς των ΗΠΑ- Διαθέτει «πολλά μέσα» στη διάθεσή του

Tο Πεκίνο οφείλει να αντιμετωπίσει τους δασμούς των ΗΠΑ- Διαθέτει «πολλά μέσα» στη διάθεσή του
Tο Πεκίνο οφείλει να αντιμετωπίσει τους δασμούς των ΗΠΑ- Διαθέτει «πολλά μέσα» στη διάθεσή του
Το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε σήμερα ότι η Κίνα οφείλει να ανταποδώσει τους πρόσθετους δασμούς που ετοιμάζονται να επιβάλλουν οι ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι το Πεκίνο διαθέτει την αυτοπεποίθηση και τα μέσα να υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας.
Τα σχόλια αυτά, που μεταδόθηκαν από την πρωινή ειδησεογραφική εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου, ακολουθούν την αναγγελία της επιβολής επιπρόσθετων δασμών 25% σε εισαγόμενα προϊόντα –χάλυβα, καύσιμα– αμερικανικής προέλευσης αξίας 16 δισ. δολαρίων αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Πρόκειται για κίνηση αντιποίνων στην αναγγελία των ΗΠΑ ότι θα επιβάλλουν πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας άλλων 16 δισεκ. δολαρίων (και συνολικά 50 δισεκ. δολαρίων) από την 23η Αυγούστου.
Άλλα κινεζικά ΜΜΕ κατηγόρησαν την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδεικνύει «νοοτροπία μαφιόζου» μετά την αναγγελία της επιβολής των νέων πρόσθετων τελωνειακών δασμών, καθώς η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για το εμπόριο δεν σταματά να κλιμακώνεται.
«Η διένεξη των δύο χωρών για το εμπόριο, η οποία μέχρι στιγμής περιορίζεται σε απλές σπρωξιές, είναι πολύ πιθανό να κλιμακωθεί σε κάτι περισσότερο από μια απλή αψιμαχία εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν τιθασεύσει τη νοοτροπία μαφιόζου» από την οποία διακατέχεται, προειδοποίησε η κρατική εφημερίδα Ημερησία της Κίνας σε κύριο άρθρο της.
«Η Κίνα συνεχίζει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια που μπορεί για να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος, αλλά μπροστά στις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις από τις ΗΠΑ να τους δοθούν χρήματα για προστασία, η Κίνα δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να δώσει μάχη», πρόσθεσε.
Μέχρι σήμερα το Πεκίνο έχει επιβάλλει ή αναγγείλει πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα αξίας 110 δισεκ. δολαρίων—το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εισαγωγών αγαθών παραγόμενων στις ΗΠΑ. Ακόμη πάντως παραμένουν αλώβητα προϊόντα όπως το αργό πετρέλαιο ή τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη.
Ένα άλλο σχόλιο, που υπογράφει ο Jia Sudog, ερευνητής του Κινεζικού Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών, και δημοσιεύεται στην διεθνή έκδοση της Λαϊκής Ημερησίας, οργάνου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Κίνας, τονίζει ότι η Ουάσινγκτον αποπειράται να «καθυποτάξει την ανάπτυξη της Κίνας».
Ενώ η ταμπλόιντ Global Times, εφημερίδα που εκδίδει η Λαϊκή Ημερησία, τόνισε σε κύριο άρθρο της πως το Πεκίνο πρέπει να εξετάσει τη χρήση «αντισυμβατικών μεθόδων», όπως ήταν για παράδειγμα το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, για να τονωθεί η κινεζική ανάπτυξη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης