Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι πιέσεις των ΗΠΑ στο εμπόριο αναγκάζουν την Κίνα να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις

CNBC: Οι πιέσεις των ΗΠΑ στο εμπόριο αναγκάζουν την Κίνα να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις
Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump έχει απειλήσει με δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας άνω των 200 δισ. δολ. ενώ το Πεκίνο επιδιώκει να διατηρήσει μία σταθερή οικονομία
Η εμπορρική πίεση των ΗΠΑ στην Κίνα θα μπορούσε να ωθήσει το Πεκίνο στο να επιταχύνει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της οικονομίας της, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει απειλήσει με δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας άνω των 200 δισ. δολαρίων, ενώ μετά την εφαρμογή δασμών σε εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολαρίων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε κινεζικά αγαθά 16 δισ. δολαρίων στις 23 Αυγούστου.
Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας «απάντησε» ανακοινώνοντας δύο φάσεις δασμώς σε αντίστοιχο ποσό αμερικανικών αγαθών, με τους τελευταίους δασμούς να ανακοινώνονται το βράδυ της Τετάρτης (8/8).
Όμως καθώς το Πεκίνο είναι αντιμέτωπο με επιβράδυνση της οικονομίας, υψηλά επίπεδα χρέους και φθίνουσα χρηματιστηριακή αγορά, η πίεση σχετίζεται με τη διατήρηση μίας σταθερής και υγιούς ανάπτυξης.
Ως απάντηση στην σκληρή στάση του Trump, η κινεζική κυβέρνηση θα χρειαστεί να κινηθεί πιο γρήγορα απ' ότι σχεδίαζε σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως οι κρατικές επιχειρήσεις, η φορολογία και η διανοή εισοδήματος και πλούτου, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της επενδυτικής τράπεζας China International Capital Corporation, Hong Liang.
Η πίεση από τον Trump στο εμπόριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, αυξάνοντας παράλληλα το ρυθμό ανοίγματος της Κίνας, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της CEBM, Lu Zhang.
Οι κορυφαίοι ηγέτες της χώρας δεν αναφέρθηκαν άμεσα στις εμπορικές εντάσεις, μετά τη συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη διατήρησης της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από το χρέος.
Παρά τις προβλέψεις σχετικά με την ανανεωμένη εστίαση στις μεταρρυθμίσεις, δεν είναι σαφές εάν το Πεκίνο να είναι σε θέση να επιταχύνει τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική του, οι οποίες μπορεί συχνά να διαρκέσουν χρόνια.
«Η κυβέρνηση πιθανότατα θα επικεντρωθεί στις δημοσιονομικές δαπάνες για τη διατήρηση της ανάπτυξης, ενώ το χρονοδιάγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δε θα επηρεαστεί», δήλωσε ο Arthur Kroeber, επικεφαλής στην κινεζική εταιρεία οικονομικής έρευνας, Gavekal Dragonomics.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για το Πεκίνο είναι εάν ο Trump θα προχωρήσει με τους δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων.
«Αυτό θα μπορούσε να πλήξει το ΑΕΠ της Κίνας κατά 1% ή και περισσότερο», καταλήγει ο Arthur Kroeber.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης