Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bill Gates: Τρομακτικές οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις - Θα επηρεάσουν τις θέσεις εργασίας

Bill Gates: Τρομακτικές οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις - Θα επηρεάσουν τις θέσεις εργασίας
Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος τόνισε ότι οι δασμοί στο εμπόριο θα επηρεάσουν τις θέσεις εργασίας
Ως «τρομακτικές» χαρακτήρισε τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις ο δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και τις θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC TV18, ο Bill Gates δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία «τα πηγαίνει αρκετά καλά μέχρι στιγμής», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί από την επιβολή δασμών.
«Σίγουρα αυτά τα ζητήματα του εμπορίου είναι τρομακτικά, διότι εάν υπάρξει εσωστρέφεια και αύξηση των δασμών, η οικονομία δεν θα τα πηγαίνει εξίσου καλά», σχολίασε ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τεράστια οφέλη από το εμπόριο».
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω σχόλια έρχονται σε μία χρονική περίοδο όπου η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, με την πλευρά του Πεκίνου να καθιστά σαφές ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα.
Οι περαιτέρω δασμοί θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε ορισμένες βιομηχανίες, και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν σύνθετες αλυσίδες εφοδιασμού, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Microsoft.
«Η ρητορική των εμπορικών εντάσεων και των πιέσεων μπορεί να κλιμακωθεί και έτσι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε με πολλούς δασμούς ενώ τα σχέδια που έχουν κάνει οι άνρθωποι βασίζονται στο γεγονός ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα λειτουργούν κανονικά», υπογραμμίζει ο Bill Gates, προσθέτοντας παράλληλα ότι «αυτό από μόνο του θα είναι ένα μεγάλο βάρος για την οικονομική ανάπτυξη και κατά συνέπεια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες απειλές των ΗΠΑ προς τους εμπορικούς τους εταίρους για την επιβολή δασμών θα μπορούσαν να μειώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,5% μέχρι το 2020, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 430 δισ. δολαρίων.
Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου τόνισε πρόσφατα ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση των δασμών αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη σε όλες της χώρες, ενώ πρόσθεσε ότι οι εντάσεις έχουν αρχίσει ήδη να αντικατοπτρίζονται σε ορισμένους δείκτες που αφορούν τις μελλοντικές εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης