Τελευταία Νέα
Οικονομία

Mόνο δύο στα δέκα σπίτια και αυτοκίνητα ήταν ασφαλισμένα στο Μάτι εκτιμά η ασφαλιστική αγορά

Mόνο δύο στα δέκα σπίτια και αυτοκίνητα ήταν ασφαλισμένα στο Μάτι εκτιμά η ασφαλιστική αγορά
Οι εταιρίες προχωρούν σε μια πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων που θα κληθούν να καταβάλουν
Πολύμηνη παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων, άμεση καταβολή αποζημιώσεων ακόμα και σε 48 ώρες μετά την αυτοψία, αναστολή  οποιασδήποτε ακύρωσης συμβολαίου και άλλες διευκολύνσεις προανήγγειλαν οι περισσότερες μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους στις πυρόπληκτες περιοχές.  
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ανακοίνωσε την αποστολή βοηθείας, καλώντας επίσης τα μέλη της να δράσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα προς όφελος των πελατών τους.
Την ίδια ώρα οι εταιρίες προχωρούν σε μια πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων που θα κληθούν να καταβάλουν.
Στελέχη της ιδιωτικής ασφάλισης δηλώνουν ότι δε μπορούν να σταθμίζουν το ποσοστό των ασφαλισμένων ατόμων, σπιτιών και αυτοκινήτων.
Εκτιμούν ωστόσο με βάση τα στατιστικά στοιχεία σε πανελλαδική κλίμακα ότι καλυμμένο με ασφαλιστικό συμβόλαιο έναντι κινδύνου περιουσίας θα είναι το 15%-20% των σπιτιών που καταστράφηκαν.
Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών σήμερα ασφαλισμένες είναι 1,2 εκατ κατοικίες έναντι 6 εκατ. κατοικιών που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Δηλαδή ένα στα έξι σπίτια.
Επιπλέον τα παράνομα σπίτια που είναι πολλά στην περιοχή δεν μπορούν να καλυφθούν ασφαλιστικά.
Ασφαλίζουν όμως οι έλληνες τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους έναντι φυσικών καταστροφών;  
Κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.
Παλαιότερα ορισμένες καλύψεις έναντι φυσικών καταστροφών  όπως η πλημμύρα και συνήθως ο σεισμός, δεν περιλαμβάνονταν στα βασικά πακέτα, αλλά έπρεπε να ζητηθούν χωριστά και με επιπλέον κόστος ασφάλισης ανάλογα με την  περιοχή (ζώνη σεισμού).
Σήμερα η συνήθης πρακτική είναι ότι σε ένα πακέτο  με ενιαία τιμολόγηση προσφέρεται μεγάλος αριθμός καλύψεων. Μάλιστα κάποια εξοχικά μπορεί να είναι ασφαλισμένα γιατί ο πελάτης είχε αποδεχθεί την πρόταση του ασφαλιστή να ασφαλίσει την κύρια και την εξοχική κατοικία με ενιαίο συμφέρον ασφάλιστρο.
Αποζημίωση περιμένουν και οι κάτοχοι των καμένων αυτοκινήτων που παραμένουν  εγκαταλελειμμένα  στους δρόμους  εντείνοντας την εικόνα της καταστροφής.
Είναι όμως ασφαλισμένα  έναντι πυρκαγιάς;
Τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι ασφαλισμένα έναντι πυρός πρέπει να είναι το 20%-30% των αυτοκινήτων καθώς μετά το 2010 οι καταναλωτές περιόρισαν τα ασφαλιστικά τους πακέτα στα απολύτως αναγκαία για να κατεβάσουν το ύψος των ασφαλίστρων.
Ασφάλεια ζωής, εκτιμάται τέλος ότι πρέπει να είχε συνάψει το 5% των θυμάτων.
Φέτος είναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που η ασφαλιστική αγορά θα κληθεί να αποζημιώσει κατεστραμμένες περιουσίες, αλλά  και ανθρώπινες ζωές λόγω δασικών πυρκαγιών.
Ειδικότερα οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική, την Ηλεία και την υπόλοιπη Ελλάδα τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2007 προκάλεσαν ζημίες σε χιλιάδες οικίες ωστόσο σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αποζημιώσεις καταβλήθηκαν σε 232 ζημιές και δόθηκαν αποζημιώσεις ύψους 5.656.344 ευρώ.
Επίσης, στις 15 Αυγούστου του 2009 στην Αττική από δασικές πυρκαγιές είχαμε 227 περιπτώσεις αποζημιώσεων με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 4.095.910 ευρώ.
Πολλές φορές στα συνέδρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών  ιδίως στις περιόδους που έχει προηγηθεί ένας καταστροφικός σεισμός, πλημμύρες κλπ ανοίγει η συζήτηση για τη δημιουργία μίας κρατικής κοινοπραξίας ασφάλισης από κινδύνους φυσικών καταστροφών.
Η  κοινοπραξία στην οποία εκτός από τον ιδιώτη που πληρώνει το ασφάλιστρο και την ασφαλιστική εταιρία συμμετέχει και το κράτος « ενεργοποιείται» όταν η καταστροφή είναι « ασύμμετρα» μεγάλη.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τέτοιες κοινοπραξίες συνήθως εμφανίζονται όταν ο κλάδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών αποτυγχάνει να καλύψει τις ζημιές μετά από τις καταστροφές που άφησε στο πέρασμά του ένας τυφώνας.
Κοινοπραξίες συναντάμε επίσης  στη Γαλλία,  Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία ,Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία,  Καναδά, Φινλανδία και Νορβηγία.
Στη Γαλλία, υπάρχει το σύστημα “CatNat”, όπου ιδιωτικές ασφαλιστικές έχουν τη δυνατότητα να αντασφαλιστούν σε έναν κρατικό ασφαλιστικό φορέα, το λεγόμενο ΚεντρικόΤαμείο Αντασφάλισης (Caisse Centrale de Réassurance).
Εάν το Ταμείο δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των ζημιών που έχει αντασφαλίσει, τότε η κυβέρνηση εγγυάται με δημόσιους πόρους.
Ένα άλλο αντίστοιχο σχήμα (Turkish Catastrophe Insurance Pool) δημιουργήθηκε στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999, ο οποίος ισοπέδωσε το İzmit και άφησε πίσω του περισσότερους από 17.000 νεκρούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης