Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ισχύ από άυριο (7/8) νέες κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης - Στόχος να πληγεί περαιτέρω η ιρανική οικονομία

Σε ισχύ από άυριο (7/8) νέες κυρώσεις της  Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης - Στόχος να πληγεί περαιτέρω η ιρανική οικονομία
Σε ισχύ από άυριο (7/8) νέες κυρώσεις της  Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης - Στόχος να πληγεί περαιτέρω η ιρανική οικονομία
Η κυβέρνηση Trump αναμένει πως οι οικονομικές κυρώσεις, που επιβάλλει και πάλι αυτή την εβδομάδα σε βάρος του Ιράν, θα εξασθενήσουν περαιτέρω την ιρανική οικονομία και θα εφαρμόσει επιθετικά τα μέτρα, δήλωσαν σήμερα αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Οι κυρώσεις αυτές, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ αύριο (7/8) το πρωί, θα έχουν στόχο ιρανικές αγορές αμερικανικών δολαρίων, το εμπόριο και άλλες συναλλαγές με μέταλλα, τον άνθρακα, λογισμικά που συνδέονται με τη βιομηχανία και τον τομέα του αυτοκινήτου.
Το ιρανικό νόμισμα, το ριάλ, έχει χάσει το μισό της αξίας του από τον Απρίλιο υπό την απειλή της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων.
Η βουτιά του νομίσματος και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν πυροδοτήσει σποραδικές διαδηλώσεις στο Ιράν κατά της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς, με πολλούς διαδηλωτές να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump έχει στόχο να κλείσει την πρόσβαση της ιρανικής ηγεσίας σε πόρους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να επιβάλουν εκ νέου τον Νοέμβριο εν δυνάμει πιο βλαπτικές κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο.
Όμως η αμερικανική στρατηγική των κυρώσεων έχει αρκετά ασθενή σημεία, ιδιαίτερα την άρνηση της Ευρώπης και της Κίνας να μειώσουν τις δουλειές τους με το Ιράν.
Η ΕΕ εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για τις επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις.
Ο Trump προειδοποίησε σήμερα ότι πρόσωπα ή οντότητες που δεν θα περιορίσουν τις οικονομικές δραστηριότητες με το Ιράν θα αντιμετωπίσουν «σοβαρές συνέπειες».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως προσηλωμένες στην εφαρμογή όλων των κυρώσεων και θα δουλέψουμε στενά με χώρες που κάνουν δουλειές με το Ιράν για να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμόρφωση», ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε.
Αν το Ιράν θέλει να αποφύγει την εκ νέου επιβολή κυρώσεων, θα πρέπει να δεχθεί την προσφορά του Trump να διαπραγματευθεί, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου J. Bolton.
Ερωτηθείς από το Fox News τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ηγέτες του Ιράν, ο Bolton δήλωσε: «Θα μπορούσαν να δεχθούν την προσφορά του προέδρου να διαπραγματευθεί μ' αυτούς, να εγκαταλείψουν πλήρως και με πραγματικά επαληθεύσιμο τρόπο τα προγράμματά τους για τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά όπλα, όχι βάσει των επαχθών όρων της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, που πραγματικά δεν είναι ικανοποιητικοί».
«Αν το Ιράν ήταν πραγματικά σοβαρό θα έρχονταν στο τραπέζι. Θα διαπιστώσουμε αν είναι ή όχι».
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών M. Zarif δήλωσε σήμερα πως ο Trump και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ Ισραήλ και Σαουηδική Αραβία έχουν απομονωθεί εξαιτίας των εχθρικών πολιτικών τους έναντι της Τεχεράνης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
«Οι καταπιεστικές πολιτικές τους και τα βίαια μέτρα τους, τους έκαναν να απομονωθούν.
Ο κόσμος έχει αποστασιοποιηθεί από τις εχθρικές πολιτικές τους εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο Zarif, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι κυρώσεις έχουν στόχο να αλλάξουν τη συμπεριφορά του Ιράν και όχι να επιφέρουν μια «αλλαγή καθεστώτος» με στόχο τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, υποστήριξαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι.
Πρόσθεσαν πως ανησυχία προκαλεί ο χειρισμός από την ιρανική κυβέρνηση των κοινωνικών και εργατικών διαμαρτυριών.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ακόμη πως ο Τραμπ είναι έτοιμος να συναντηθεί με ηγέτες του Ιράν ανά πάσα στιγμή για να προσπαθήσει να διαμορφώσει μια νέα συμφωνία.
Ερωτηθέντες για ενδεχόμενες εξαιρέσεις από τις κυρώσεις, οι αξιωματούχοι είπαν ότι οποιαδήποτε αιτήματα εξαίρεσης θα εξετασθούν κατά περίπτωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ανησυχία για τη νέα κίνηση των ΗΠΑ.
«Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ», ανέφερε η ΕΕ σε κοινή δήλωση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης