Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά τις καρατομήσεις σε Αστυνομία, Πυροσβεστική παραιτήθηκε και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τις φονικές πυρκαγιές

Μετά τις καρατομήσεις σε Αστυνομία, Πυροσβεστική παραιτήθηκε και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τις φονικές πυρκαγιές
Καθήκοντα ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ταφύλλης
Την παραίτησή του υπέβαλε στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική που στοίχισαν τη ζωή σε 91 ανθρώπους.
Είχαν προηγηθεί οι «καρατομήσεις» σε Αστυνομία και Πυροσβεστική σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσει την οργή, καθώς και η παραίτηση του υπουργού προστασία του Πολίτη Νίκου Τόσκα.
O Γ. Καπάκης έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την αδυναμία της Πολιτικής Προστασία να επιτελέσει το έργο της στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής και η απομάκρυνσή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ήταν αναμενόμενη.
Καθήκοντα ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ταφύλλης.

Ποιος είναι ο νέος Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Ο μέχρι σήμερα διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, Γιάννης Ταφύλλης, αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μετά την παραίτηση του Γιάννη Καπάκη.
Ο Γιάννης Ταφύλλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δεσκάτη Γρεβενών.
Φοίτησε στo Tμήμα Ιπτάμενων της Σχολής Ικάρων και στη συνέχεια απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Essex της Αγγλίας, με εξειδίκευση στην ανάλυση και σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων υψηλών απαιτήσεων. Υπηρέτησε στην Ελληνική Αεροπορία για εικοσιπέντε έτη, αρχικά ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και στη συνέχεια ως επιτελής και επικεφαλής του φορέα για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της υποδομής των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν το επιχειρησιακό έργο της Αεροπορίας.
Διετέλεσε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Λογισμικού των Ιπταμένων RADAR AWACS του NATO στη Γερμανία.
Στη διάρκεια της καριέρας του στην Αεροπορία του απονεμήθηκαν πέντε τιμητικές διακρίσεις.
Εργάστηκε ως πολιτικό προσωπικό στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στο Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης, με την ιδιότητα του Αρχιμηχανικού και Συμβούλου Πληροφορικής, έχοντας την ευθύνη για τη σχεδίαση και υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, ανέλαβε την υλοποίηση εκτενών προγραμμάτων εκπαίδευσης σε χώρες του προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη», για υποδομές και τεχνολογίες αιχμής στον τομέα Διοίκησης και Ελέγχου.
Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως Σύμβουλος και Τεχνικός Διευθυντής σε εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού.
Παρακολούθησε εξειδικευμένη εκπαίδευση σε διαχείριση έργων, προηγμένη διαχείριση διάρθρωσης, ποιότητας και τεκμηρίωσης, και ανασχεδιασμό επιχειρησιακών διαδικασιών στην Αγγλία, στο μοντέλο ωρίμανσης δυνατοτήτων (Capability Maturity Model) στις ΗΠΑ, και τη διαχείριση συμβάσεων στη Γερμανία.
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Είναι παντρεμένος με την Αφροδίτη Κολονίτσιου και έχει δύο κόρες και έναν γιο.

Καρατομήσεις σε Αστυνομία και Πυροσβεστική

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
η δια περιφοράς συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ σήμερα (5/8/2018) αποφάσισε την «καρατόμηση» των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσει τις οριγσμένες αντιδράσεις της κοινωνίας, που ξέσπασαν μετά την απαράδεκτη ολιγωρία στην καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική (23/7), που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 90 άνθρωποι.
Έτσι μετά την αποπομπή Τόσκα την Παρασκευή (3/8) αποφάσισε την αντικατάσταση των επικεφαλής σε Πυροσβεστική και ΕΛΑΣ, Σωτήρη Τερζούδη και Κωνσταντίνο Τσουβάλα.
Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες τους, τους κ.κ. Τερζούδη και Τσουβάλα.

Η ανακοίνωση:

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εκφράζει τις ευχαριστίες του στον απερχόμενο Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Τσουβάλα Κωνσταντίνο και στον απερχόμενο Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Τερζούδη Σωτήριο για τις σημαντικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην Πολιτεία και την προσήλωσή τους στο υπηρεσιακό καθήκον τους.

Κατόπιν της σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ματθαιόπουλος Βασίλειος.
Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος γεννήθηκε το 1966, στην Καμενίτσα Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας.
Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.
Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1987 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 1992 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.
Το 2006 φοίτησε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε στο 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Πειραιά, στο Ανακριτικό Τμήμα της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά, στην 1η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, (ΕΜΑΚ), στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βυτίνας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης και επί σειρά ετών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιάτου.
Το 2011 τοποθετήθηκε ως Διοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.
Tο 2012 τοποθετήθηκε ως Πύραρχος Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κορινθίας.
Το 2015 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας.
Το 2017 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και του ανατέθηκαν καθήκοντα Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Το 2018 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Πάντα μάχιμος ο Β. Ματθαιόπουλος, έχει λάβει μέρος, διαχειριστεί και συντονίσει πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων, αστικών, δασικών πυρκαγιών, εξειδικευμένων διασώσεων και συμβάντων μεγάλης έκτασης. Ειδικότερα κατά τα τελευταία έτη:
Ως Αρχιπύραρχος στις μεγάλες πυρκαγιές στην Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, το καλοκαίρι του 2015 και του 2016.
Ως Υποστράτηγος-Συντονιστής Επιχειρήσεων τέθηκε επικεφαλής στις μεγάλες πυρκαγιές της Ζακύνθου, Ζευγολατιού και Σοφικού Κορινθίας, στην 'Αρλα Αχαΐας, στο Κρανίδι Αργολίδας και στις πυρκαγιές της Λακωνίας κατά την αντιπυρική περίοδο του 2017.
Προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ' επιλογή και τιμήθηκε με διάφορα μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων, με τον ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα και το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.



Nέος αρχηγός της Αστυνομίας, αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ανδρικόπουλος Αριστείδης.
Αξιωματικός που έχει υπηρετήσει σε σειρά νευραλγικών θέσεων στην ΕΛ.ΑΣ και ταυτόχρονα ένας από τους πρώτους συνδικαλιστές, για σειρά ετών, είναι ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, και μέχρι σήμερα υπαρχηγός, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος επελέγη για να αντικαταστήσει στη θέση του Αρχηγού, τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα, που βρέθηκε στη δίνη της πυρκαγιάς με τους 90 νεκρούς στο Μάτι.
Ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1960.
Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Αρένων Πατρών το έτος 1978 και κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων, το έτος 1982 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1988.
Παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας το έτος 2000.
Υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε μάχιμες Υπηρεσίες στις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.
Τον Απρίλιο του 2014 προήχθη στο Βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στην Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων.
Τον Αύγουστο του 2014 έως το 2015, τοποθετήθηκε ως Αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής και το Μάρτιο του 2015 έως το 2016, ως Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος.
Έχει διατελέσει επί δώδεκα έτη Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως Α΄ Αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.), καθώς και σε άλλα αξιώματα αυτής. Το 2002 εκλέχθηκε ως Αναπληρωτής Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αστυνομικών (C.E.S.P.).
Την 17/02/2016 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.
Την 21/01/2017 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού του Σώματος.
Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων, που έχουν αποφοιτήσει από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.



ΝΔ: Επιλογές με κομματικά κριτήρια

Δριμεία κριτική ασκεί η ΝΔ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την απομάκρυνση των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ, που αποφάσισε σήμερα (5/8) το ΚΥΣΕΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για προσπάθεια του πρωθυπουργού να διασωθεί «αλλά ο ίδιος και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε αποδρομή».
«Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας.
 Όσο και αν επιχειρεί ο Πρωθυπουργός μέσα στην ταραχή του να διασωθεί απομακρύνοντας τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, οι Έλληνες ξέρουν ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε αποδρομή», σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει:
«Φεύγοντας τακτοποιεί τους εναπομείναντες δικούς του ανθρώπους, επιλέγοντας με κομματικά κριτήρια την ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας».

ΚΙΝΑΛ: Δεν απαλλάσσεται των ευθυνών της η ανίκανη κυβέρνηση

«Πριν λίγες μέρες για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έφταιγε κανείς για την τραγωδία. Όλα τα είχαν κάνει τέλεια. Τώρα υπό την λαϊκή κατακραυγή φταίνε ο Τόσκας, ο Καπάκης και οι αρχηγοί των Σωμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωση η υπεύθυνη Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, Εύη Χριστοφιλοπούλου μετά την απομάκρυνση των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ.
«Εις μάτην όμως νομίζουν ότι έτσι θα απαλλάξουν από τις ευθύνες τους τον κ. Τσίπρα και την ανίκανη Κυβέρνησή του.
Έχουν τελειώσει. Απομένει η τυπική πράξη με την καταδίκη των πολιτών στις εκλογές», σημειώνει η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Απόφαση υπό το βάρος της οργισμένης κοινωνίας

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η κυβέρνηση αντί να λάβει έγκαιρα μέτρα για να κατευνάσει την οργή της κοινωνίας, χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν δύο εβδομάδες για την απόδοση ευθυνών και το κλίμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να βαρύνει επικίνδυνα.
Στο μεταξύ, σήμερα κατέληξαν στον Ευαγγελισμό δύο ακόμη εγκαυματίες που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 90.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τη μοιραία εκείνη ημέρα υπήρξε έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στα δύο σώματα ασφαλείας γεγονός που οδήγησε σε λήψη λανθασμένων αποφάσεων και εγκληματική αργοπορία.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης