Διεθνή

Νέο μήνυμα Di Maio στις Βρυξέλλες - «Δεν είναι προτεραιότητα η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων»

Νέο μήνυμα Di Maio στις Βρυξέλλες - «Δεν είναι προτεραιότητα η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων»
O Di Maio έστειλε σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα ιταλική κυβέρνηση
Το στίγμα των προθέσεων της ιταλικής κυβέρνησης εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019, έδωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Luigi Di Maio.
O Di Maio έστειλε σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα ιταλική κυβέρνηση.
«Προτεραιότητά μας είναι οι πολίτες και οι ανάγκες τους», σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση της RAI.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εφαρμόσει τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν περικοπές φόρων και υψηλότερες δαπάνες για τις συντάξεις και την πρόνοια, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της ΕΕ για διατήρηση του δημόσιου ελλείμματος σε επίπεδο χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας, συμπλήρωσε ο Di Maio.
Την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ξεπέρασε το 3%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ρώμη, τα οποία εκτιμάται ότι θα τη φέρουν σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

«Θα τα βρούμε με τη Λέγκα για τα μεγάλα έργα»

Ο Di Maio εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τη Λέγκα, σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα για νέα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα.
«Με τη Λέγκα τους τελευταίους δυο μήνες εργασθήκαμε πολύ καλά. Εγκρίναμε κάποια μέτρα στα οποία αρχικά μπορεί να μην συμφωνούσαμε πλήρως, αλλά στο τέλος βρήκαμε πάντα μια μέση λύση», πρόσθεσε.
Η κύρια αναφορά του είναι στη διάσταση απόψεων σχετικά με το αν πρέπει να ολοκληρωθεί η ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση του Τορίνο με τη Λυών, η οποία αναμένεται να κοστίσει δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Λέγκα τάσσεται υπέρ του έργου, ενώ τα Πέντε Αστέρια εκφράζουν σοβαρό σκεπτικισμό.
Παράλληλα, ο ιταλός υπουργός Εργασίας τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο το κοινοβούλιο θα αρχίσει να συζητά την πρόταση για μείωση των συντάξεων που ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ, ώστε να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Ο Di Maio θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τις ρατσιστικές επιθέσεις, διότι ο αριθμός των σχετικών συμβάντων είναι ίδιος με εκείνους των περασμένων ετών».
Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποφασίσει αύξηση του ΦΠΑ και ότι θα εργαστεί με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης