Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μικρές αυξήσεις, μεγάλα δάνεια και το …μαρτύριο συνεχίζεται – Ή το χέρι βαθιά στην τσέπη ή τα προβλήματα παραμένουν

Μικρές αυξήσεις, μεγάλα δάνεια και το …μαρτύριο συνεχίζεται – Ή το χέρι βαθιά στην τσέπη ή τα προβλήματα παραμένουν
Όπου τα EBITDA είναι τέτοια ώστε μία μείωση των τόκων των δανείων να έδινε κέρδη στους μετόχους η λύση είναι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου από τους βασικούς μετόχους
Ούτε τα χρήματα που έχουν λάβει ως αμοιβές σε λίγα χρόνια δεν είναι διατεθειμένοι όπως φαίνεται να βάλουν οι βασικοί μέτοχοι στις εισηγμένες τους.
Οι εταιρείες που επί σειρά ετών έδιναν παχυλές αμοιβές στα μέλη του Δ.Σ. πολλές φορές χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, έχουν ανάγκες από νέα κεφάλαια, αλλά πέφτουν μπροστά σε μικρά πορτοφόλια.
Το bankingnews έχει πολλές φορές αναδείξει το θέμα, καθώς βάσει ισολογισμών για να αλλάξει η πορεία πολλών εισηγμένων πρέπει να μπει το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη.
Η αρνητική καθαρή θέση πολλών εταιρειών (βάσει ισολογισμών 2017, 18 εισηγμένες έχουν έλλειμμα 586 εκατ. ευρώ), ο υψηλός δανεισμός, η μόχλευση όσων εταιρειών έχουν υψηλά δάνεια και χαμηλή καθαρή θέση, οι τόκοι που πρέπει να καταβάλλουν και τα πενιχρά κέρδη δεν αλλάζουν με ευχολόγια που διαβάζουμε στις λογιστικές καταστάσεις.
Δηλαδή τι να περιμένει κάποιος για παράδειγμα από τη Forthnet που έχει 189 εκατ. ευρώ αρνητική καθαρή θέση και 348 εκατ. ευρώ δάνεια;
Αν μπουν είτε με διαγραφές δανείων είτε από βασικό μέτοχο τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ πάλι η καθαρή θέση θα είναι αρνητική και η μόχλευση υψηλή.
Η Frigoglass έκανε μεγάλες αναδιαρθρώσεις και αύξηση κεφαλαίου αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.
Η Σφακιανάκης έχει 80 εκατ. ευρώ αρνητική καθαρή θέση και 320 εκατ. ευρώ δανεισμό και κάνει αύξηση 4,7 εκατ. ευρώ.
Οι αμοιβές των μελλών διοίκησης και των στελεχών της εταιρείας μόνο την περίοδο 2014-16 για παράδειγμα ήταν λίγο υψηλότερες.
Για να αλλάξει εικόνα ο ισολογισμός πρέπει να μπουν τουλάχιστον όσα κεφάλαια λείπουν.
Η Κρέτα Φαρμς ανακοίνωσε αύξηση 1,2 εκατ. ευρώ και είναι η εταιρεία με την τέταρτη μεγαλύτερη μόχλευση στο ΧΑ.
Με καθαρή θέση 12,7 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 106,6 εκατ. ευρώ, αν δεν μπουν 10-15 εκατ. ευρώ δεν αλλάζει η εικόνα.
Για να μην πούμε πως και αυτά τα κεφάλαια θα είναι λίγα αφού τα περισσότερα θα σπεύσουν να τα δεσμεύσουν οι τράπεζες.
Ποιός να πρωτοπάρει στη συνέχεια: Προμηθευτές, εργαζόμενοι, ποιός;
Όταν πήρε την πρώτη δόση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η βελτίωση ήταν σχεδόν μηδενική.
Στελέχη και διοίκηση παίρνουν αμοιβές σε κάθε χρήση όσα η αύξηση κεφαλαίου.
Η J&P Άβαξ σχεδιάζει αύξηση 20 εκατ. ευρώ.
Με το άκουσμα του ύψους της αύξησης, το νούμερο δείχνει είναι καλό.
Όμως ο καθαρός δανεισμός είναι 519 εκατ. ευρώ.
Άρα η βελτίωση θα είναι σχεδόν μηδενική.
Μερικές περιπτώσεις όπου η αύξηση έκανε καλό είναι φυσικά της Τζιρακιάν όπου οι βασικοί μέτοχοι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και άλλαξαν την εικόνα του ισολογισμού με αποτέλεσμα να βγει η μετοχή από την επιτήρηση.
Η Κέκροψ, έκανε μια μικρή αύξηση μέσα στο 2017 ύψους 4,9 εκατ. ευρώ και έχει βελτίωση ο ισολογισμός, όπως και η αναδιάρθρωση της Νίκας με τα νέα κεφάλαια έχουν βοηθήσει.
Από την άλλη η Audio Visual βάζει κεφάλαια σχεδόν κάθε χρόνο (12 εκατ. ευρώ το 2017) και η εικόνα όλα αυτά τα χρόνια παραμένει άσχημη.
Οι ζημιές το 2017 ήταν ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ, η καθαρή θέση ήταν στα 13,4 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 102 εκατ. ευρώ.
Σε αυτές τις εισηγμένες που τα EBITDA μπορούν να δώσουν κέρδη στους μετόχους αν μειωθούν οι τόκοι των δανείων, η μόνη λύση είναι να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης