Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μπουρνούς (δήμαρχος Ραφήνας): Δεν ενεργοποιήθηκε το σχέδιο εκκένωσης γιατί η πυροσβεστική δεν το εισηγήθηκε

Μπουρνούς (δήμαρχος Ραφήνας): Δεν ενεργοποιήθηκε το σχέδιο εκκένωσης γιατί η πυροσβεστική δεν το εισηγήθηκε
"Yπήρξε λάθος εκτίμηση αρχικά από την πυροσβεστική", ανέφερε ο δήμαρχος Ραφήνας, Β. Μπουρνούς
«Το σχέδιο εκκένωσης δεν ενεργοποιήθηκε γιατί δεν έδωσε ποτέ η πυροσβεστική αυτή την εισήγηση» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ραφήνας,  Β. Μπουρνούς.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μαρτυρίες ότι κάτοικοι σε συνεργασία με αστυνομικούς περνούσαν και ειδοποιούσαν στην Ραφήνα τους κατοίκους να φύγουν, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι που ειδοποιήθηκαν αλλά αυτό δεν είναι εκκένωση».
Υπογράμμισε ότι δεν αντιμετωπίστηκε σωστά η φωτιά στο Μάτι όταν ξεκίνησε και πρόσθεσε πως χάθηκε η αρχική μάχη λόγω και της διασποράς δυνάμεων και στην Κινέτα, όμως την κρίσιμη αυτή στιγμή δεν δόθηκε ποτέ εντολή για εκκένωση από τον επιχειρησιακό υπεύθυνο της πυροσβεστικής που ήταν στο πεδίο.
Κατά τον ίδιο, «υπήρξε λάθος εκτίμηση αρχικά από την πυροσβεστική.
Όταν αρχικά χάθηκε η μάχη με τις φλόγες θα έπρεπε να υπάρξει εισήγηση για εκκένωση και να ενεργοποιηθεί δήμος και αστυνομία, άσχετα αν κάποιοι κάτοικοι δεν θα πειθαρχούσαν».
Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του Δήμου χωρίς σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής, διότι θα έφερνε ευθύνη αν υπήρχαν τραυματισμοί στην μεταφορά και τελικά οι φλόγες δεν έφθαναν στο σημείο.
Πάντως, όπως σημείωσε, με το ένα πούλμαν που διαθέτει ο Δήμος , το σχέδιο εκκένωση θα κρατούσε για ώρες.
Ακόμη, ανέφερε ότι ο δήμος από τον Ιανουάριο του 2018 κοινοποίησε σε περιφέρεια και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική και Αστυνομία τα σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών.
Όπως είπε, «το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο επικαιροποιημένο υπήρχε στο κέντρο επιχειρήσεων του Δήμου Ραφήνας, καθώς εμείς έχουμε και επιχειρησιακό σκέλος με αυτόνομο πυροσβεστικό σταθμό με 5 οχήματα και λειτουργεί υπό του κέντρου επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.
Όμως λόγω του ότι η φωτιά επεκτεινόταν σε 3 Δήμους (Ραφήνα, Μαραθώνα, Πεντέλη) και το λόγο έχει η περιφέρεια θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο Ξενοκράτης, κάτι που επίσης δεν έγινε».
Μεταξύ άλλων, διέψευσε το περιεχόμενο εγγράφου της Περιφέρειας ότι έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Δήμου στο σημείο της πυρκαγιάς.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης