Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ - Τουρκίας - Στο στόχαστρο Trump η αδασμολόγητη εμπορική πρόσβαση της Τουρκίας στις ΗΠΑ

Κλιμακώνεται ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ - Τουρκίας - Στο στόχαστρο Trump η αδασμολόγητη εμπορική πρόσβαση της Τουρκίας στις ΗΠΑ
Η επανεξέταση ενδέχεται να επηρεάσει εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στις ΗΠΑ αξίας 1,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επωφελούνταν από το πρόγραμμα ΣΣΠ τον περασμένο χρόνο
Κλιμακώνει τις οικονομικές πιέσεις προς την Τουρκία η αμερικανική κυβέρνηση η οποία ξεκίνησε χθες την επανεξέταση της αδασμολόγητης εμπορικής πρόσβασης της Τουρκίας στην αμερικανική αγορά με βάση το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΣΠ).
Είχε προηγηθεί η επιβολή από την Άγκυρα ανταποδοτικών δασμών αξίας 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, σε απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Η υπηρεσία του μονίμου αντιπροσώπου της Ουάσινγκτον για το εμπόριο (USTR) ανακοίνωσε ότι η επανεξέταση ενδέχεται να επηρεάσει εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στις ΗΠΑ αξίας 1,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επωφελούνταν από το πρόγραμμα ΣΣΠ τον περασμένο χρόνο. Ανάμεσα τους, μηχανοκίνητα οχήματα και εξαρτήματα, κοσμήματα, πολύτιμα μέταλλα και προϊόντα από φυσικούς λίθους.
Μια εκπρόσωπος της USTR τόνισε ότι η επανεξέταση δεν σχετίζεται με την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Andrew Branson που δικάζεται στην Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον εναντίον δύο Τούρκων ανώτερων υπουργών.
Η υπηρεσία υπογράμμισε ότι η επανεξέταση διεξάγεται έπειτα από ανησυχίες για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το πρόγραμμα.
Χθες, η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Rushar Pekan δήλωσε σε συνάντησή της με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών ότι η Άγκυρα θα ασκεί πάντα το δικαίωμά της να προβαίνει σε αντίποινα ενάντια σε αθέμιτα εμπορικά μέτρα για να προστατέψει τα οικονομικά της συμφέροντα.
Η ανακοίνωση της USTR έγινε ώρες μετά τις νέες δεσμεύσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ M. Pompeo και του Τούρκου ομολόγου M. Cavusoglu για προσπάθειες επίλυσης των διαφορών των δύο νατοϊκών συμμάχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης