Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση θυσίασε τον Τόσκα για να εξευμενίσει την καταιγίδα της οργής - Το παρασκήνιο και οι πολιτικές αντιδράσεις

Η κυβέρνηση θυσίασε τον Τόσκα για να εξευμενίσει την καταιγίδα της οργής - Το παρασκήνιο και οι πολιτικές αντιδράσεις
Ορισμένοι λένε ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για αποπομπή
(upd) Μάταια όπως φαίνεται η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες με σπασμωδικές κινηθείς να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να βγάλει από το κάδρο τις βαρύτατες ευθύνες της για την ανικανότητα που επέδειξε στη διαχείριση της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική όπως της καταλογίζει η αντιπολίτευση.
Η τελευταία πράξη δόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (3/8) με τη θυσία του Νίκου Τόσκα επιχειρώντας έτσι η κυβέρνηση να εξευμενίσει την καταιγίδα της οργής στη διάθεση της κοινής γνώμης.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε λάβει την απόφαση του δυο ημέρες νωρίτερα.
Κι αυτό είχε διαφανεί από τις πιέσεις που ασκούσαν προς τον κ. Τοσκα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης.
Γι αυτό και ορισμένοι λένε ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για αποπομπή.
Ακόμα και αυτή η αποπομπή που ηρθε με έντεκα μέρες καθυστέρηση όχι μονο δεν έπεισε αλλά δεν κατάφερε να ρίξει ούτε τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν ότι ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν και από την μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα που έγινε αιφνιδιαστικά και κάτω από απόλυτη μυστικότητα τα ξημερώματα της Παρασκευης στις αγροτικές φυλακές της Κασαβετειας.
Το γεγονός αυτό όξυνε ακόμη περισσοτερο το αρνητικό κλίμα εναντίον της κυβέρνησης η οποία αναγκάστηκε λίγες ώρες αργότερα να ρίξει το χαρτί της παραίτησης του κ. Τόσκα βάζοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Η αποπομπή του Τοσκα ήταν μονόδρομος για τον Αλέξη Τσιπρα, όπως σημείωναν κοινοβουλευτικοί παράγοντες καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε από την μοιραία Δευτέρα της 23ης Ιουλίου η κατακραυγή της κοινωνίας και οι σφοδρότατες επιθέσεις της αντιπολίτευσης για την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της κρίσης για τα λάθη και τις παραλείψεις μέρα με τη μέρα όχι μονό δεν έλεγαν να κόπασαν αλλά αυξάνονταν.
Με μια σκληρή ανακοίνωση η Αξιωματική Αντιπολίτευση σημειώνει ότι οι ευθύνες "έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσιπρας.
Ο ίδιος και η κυβέρνηση του δεν έχουν το θάρρος να τις αναλάβουν, έντεκα μέρες μετά την τραγωδία. Η παραίτηση του κ. Τόσκα είναι πολύ λίγη κι έρχεται πολύ αργά για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα" καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα κόμματα της ελλάσονος αντιπολίτευσης.
Για καθυστερημένη αποπομπή του κ. Τόσκα που δεν πρόκειται να ξεγελάσει κανέναν μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για νέα προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού και κάλεσε τον Αλέξη Τσιπρα να παραιτηθεί.
Όλα αυτές οι εξελίξεις εξακολουθούν να διατηρούν το κλίμα έντασης που επικρατεί και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να κατέχει κεντρική θέση στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα με το Μέγαρο Μαξίμου να οδηγείται αναγκαστικά σε οπισθοχώρηση από την πανηγυρική φιέστα που σχεδίαζε για την έξοδο από τα μνημόνια.
Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούν τρόπους για να αντεπιτεθούν με στόχο να αλλάξει κατεύθυνση η πολιτική ατζέντα.
Κάποια στελέχη εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό ενώ άλλη ομάδα κυβερνητικών βουλευτών υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή του υπουργικού συμβουλίου μετά την 21η Αυγούστου και λίγο πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ώστε να του δοθεί η δυνατότητα από το βήμα της έκθεσης να κάνει ένα restart στην κυβέρνηση του μαζί με σειρά μέτρων που θα ανακοινώσει κι έτσι να οδηγηθεί στις εκλογές.
Ένα τρίτο σενάριο που διακινείται στο παρασκήνιο κάνει λόγο για εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο πλην όμως με δεδομένες τις συνεχείς παλινωδεί του πρωθυπουργού το σενάριο αυτό μέρα με την ημέρα χάνει υποστηρικτές.

Νέα επίθεση της ΝΔ σε κυβέρνηση - Γεωργιάδης: Πρέπει να παραιτηθούν κι άλλοι υπουργοί

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, εξαπέλυσε και το Σάββατο 4/8 η Νέα Δημοκρατία.
Σε νέα της ανακοίνωση η ΝΔ τόνισε ότι «οι ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας», προσθέτοντας πως «ο ίδιος αρκείται σε μια παραίτηση με χρονοκαθυστέρηση και συνεχίζει να περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τον Υπουργό Εσωτερικών, το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής». 
«Όλοι τους, προφανώς, όπως και η Περιφερειάρχης Αττικής, αισθάνονται άνετα στις θέσεις τους, έτοιμοι να διαχειριστούν την επόμενη κρίση», κατέληξε η ΝΔ.
Επιπλέον, παραιτήσεις και άλλων κυβερνητικών στελεχών ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας πως η παραίτηση Τόσκα δεν αρκεί και πως έγινε καθυστερημένα και μετά από την πίεση της κοινωνίας.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει πως υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές και προσωπικές ευθύνες για την τραγωδία στην Αττική, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος.
Χαρακτηρίζει προσβολή στους νεκρούς την απόδοση της τραγωδίας και στο γεγονός ότι υπήρξε αυθαίρετη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, προσθέτοντας πως το 2015 και το 2016 οι τότε υπουργοί κ.κ. Βούτσης και Κουρουμπλής με συγκεκριμένες ενέργειές τους εμπόδισαν την κατεδάφιση των αυθαιρέτων και άρα έχουν ποινικές ευθύνες. "Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί" τονίζει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει ότι "η συζήτηση περί εξόδου από τα μνημόνια κάηκε στο Μάτι", λέγοντας: "Κανένας δεν πιστεύει πλέον τίποτα απ΄ όσα λέει αυτή η κυβέρνηση. Εφόσον μπόρεσαν να πουν ψέματα πάνω από τους νεκρούς, φαντάζεστε τι μας λένε κάθε μέρα για την οικονομία. Άλλωστε η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δυστυχώς έβαλε τον ελληνικό λαό ενώπιον νέων σκληρών μέτρων, από αυτά που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα απέφευγε".

Ένωση Κεντρώων: Η παραίτηση Τόσκα είναι μια, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες

 «Πέρασε αρκετός χρόνος για να παραιτηθεί κάποιος από την κυβέρνηση δείχνοντας ευθιξία και σεβασμό στους νεκρούς, από την τραγωδία στο Μάτι», υπογραμμίζει η Ένωση Κεντρώων και προσθέτει «η παραίτηση Τόσκα είναι μια, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες».
Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, «όσοι παρίσταντο στο σόου της συνέντευξης της Δευτέρας της 23ης Ιουλίου, οφείλουν να δώσουν τις παραιτήσεις τους».
Όπως τονίζει, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τους ανέμους, και τα αυθαίρετα».
Η Ένωση Κεντρώων αναφέρει τέλος ότι «θα αγωνιστεί για να φτιάξουμε ένα σοβαρό και υπεύθυνο κράτος, έτσι ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε φυσική ή άλλη καταστροφή».

Γερμανικός Τύπος: Ο Τόσκας δεν μπορεί να συνεχίσει μετά την απώλεια τόσων ανθρώπων

Η παραίτηση Τόσκα απασχολεί τον γερμανικό Τύπο ο οποίος αναφέρεται σε αυτήν με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR να επισημαίνει ότι: «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα παραιτήθηκε ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη θητεία του μετά την απώλεια 89 ανθρώπινων ζωών. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτησή του. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει μεν ότι αναλαμβάνει την ευθύνη γι' αυτή την καταστροφή, αλλά επισημαίνει ότι για τις πυρκαγιές φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις διότι τα αυθαίρετα κτίσματα και οι δρόμοι-αδιέξοδα στις πληγείσες περιοχές προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δικής τους θητείας».
Η εφημερίδα Augsburger Allgemeine υπό τον τίτλο «ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραιτείται μετά από τις δασικές πυρκαγιές», αναφέρει: «Περίπου 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Ο Τόσκας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αστυνομία, την πυροσβεστική και την προστασία του πολίτη ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μετά την απώλεια τόσων ανθρώπων».
Στην παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού προστασίας το πολίτη Νίκου Τόσκα μετά τις θανατηφόρες πυρκαγιές στο Μάτι αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Με τίτλο «Μετά τις πυρκαγιές έλληνας αναπληρωτής υπουργός υποβάλει την παραίτησή του», η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα του Νίκου Τόσκα. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ο Τσίπρας δεχόταν πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν παραιτήσεις. [...] Οι αρμόδιες για τη δημόσια ασφάλεια αρχές δέχθηκαν κριτική και επειδή επί μέρες υπήρχε σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των νεκρών».

Η παραίτηση Τόσκα στις 3/8 και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

«Ο Πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό για την Προστασία του Πολίτη, κο Νίκο Τόσκα.
Ο κος Τόσκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του κου Τόσκα και τον ευχαρίστησε για την συνεργασία όλων των τελευταίων χρόνων.
Οι αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη περιέρχονται στον υπουργό Εσωτερικών κο Πάνο Σκουρλέτη».
Η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του παραιτηθέντος Νίκου Τόσκα στον Πάνο Σκουρλέτη πραγματοποιείται στις 11 αύριο το πρωί (4/8) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τσίπρας: Η γενναιότητα Τόσκα μετρήθηκε και την ώρα του απολογισμού

Με θερμά λόγια ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης αλλά και την ώρα του απολογισμού.
Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Τόσκα για την εντιμότητα και την αφοσίωση που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανέθεσα» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός.



Τόσκας: Οι απώλειες τόσων ζωών ξεπερνά τη βούλησή μου να συνεχίσω

Ο  Νίκος Τόσκας σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει: «Οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μου ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα.
Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή.
Προσπάθησα σε όλη μου τη ζωή να προσφέρω στην υπεράσπιση και στην προστασία αυτού του τόπου και των πολιτών.
Ευχαριστώ όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι πάσχισαν με όλες τις δυνάμεις τους να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα και βοήθησαν ανθρώπους να σωθούν.
Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και ιδιαίτερα εκείνους που παρέμειναν δίπλα μου στα δύσκολα».

Νέα Δημοκρατία: Η παραίτηση του κ. Τόσκα είναι πολύ λίγη

Πολύ αργά καταφθάνει η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι την ευθύνη της τραγωδίας φέρει το σύνολο της κυβέρνησης.
Στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζεται ότι «οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας, ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν έχουν το θάρρος να τις αναλάβουν, 11 ημέρες μετά την τραγωδία.
Η παραίτηση του κ. Τόσκα είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα».

Απάντηση Μαξίμου: Η μικροψυχία έχει ονοματεπώνυμο Κυριάκος Μητσοτάκης

Απάντηση στο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για την παραίτηση του μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, επιτιθέμενο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «δεν μας ξαφνιάζει η αντίδραση της ΝΔ στην παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να εκμεταλλευτεί μια εθνική τραγωδία, για να καρπωθεί πολιτικά οφέλη και μόνο.
Αυτό όμως που αποδεικνύει και στους πιο δύσπιστους, είναι ότι η μικροψυχία έχει όντως ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΚΙΝΑΛ: Καθυστερημένη αποπομπή που δεν ξεγελά κανέναν

Για καθυστερημένη αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος ζητεί την παραίτηση του πρωθυπουργού για την πύρινη τραγωδία, που έπληξε την Αττική.
«Είναι πολύ αργά κύριε Τσίπρα. Η προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού εξακολουθεί να είναι η πρώτη προτεραιότητά σας.
Η καθυστερημένη αποπομπή του κυρίου Τόσκα δεν πρόκειται, όμως, να ξεγελάσει κανένα.
Αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική και παραιτηθείτε.
Αν φυσικά έχετε φιλότιμο και τσίπα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Χρηστίδης.

Μιχαλολιάκος για παραίτηση Τόσκα: Την ώρα που ακόμα μετράμε νεκρούς ο Τσίπρας του έδωσε συγχαρητήρια   

«Εξαιρετικά βραδυφλεγής η ευθιξία των υπουργών του Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει σε δήλωσή του ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Όπως τονίζει ο κ. Μιχαλολιάκος «μετά από 11 ολόκληρες ημέρες παραιτήθηκε ο υπουργός Τόσκας χωρίς να αναλαμβάνει την οποιαδήποτε ευθύνη για την τραγωδία, αλλά αντίθετα κομπάζει.
Όπως και ο πρωθυπουργός από την πλευρά του την ώρα που ακόμα μετράμε νεκρούς, του έδωσε συγχαρητήρια για το έργο του...
Συγχαρητήρια από τον Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Τόσκα και συλλυπητήρια και στους δυο από τον Ελληνικό Λαό!»

Στ. Θεοδωράκης για παραίτηση Τόσκα: Τις μέρες του στο υπουργείο τις πλήρωσαν ακριβά ο Έλληνες

Ιδιαίερα σκληρή είναι η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, καθώς μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι επί υπουργείας του οι Έλληνες «πλήρωσαν ακριβά» την πολιτική που ακολούθησε.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Θεοδωράκης «Ο άνθρωπος που προσπαθούσε και δεν έβρισκε ένα λάθος για τον θάνατο τουλάχιστον 85 ανθρώπων εν καιρώ ειρήνης, τελικά παραιτήθηκε.
Τις μέρες του στο υπουργείο τις πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες.
Απο τα Εξάρχεια μέχρι το Μάτι».

ΚΚΕ για παραίτηση Τόσκα: Οι αλλαγές προσώπων δεν επιλύουν τα προβλήματα

Με την αλλαγή απλά του προσώπου στον θώκο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη δεν πρόκειται να υπάρξει λύση των χρόνιων προβλημάτων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Όπως υπογραμμίζει «η παραίτηση του υπουργού της κυβέρνησης, που “τα έκανε όλα καλά”, στόχο έχει να εκτονώσει την αγανάκτηση του λαού, αλλά και να κρύψει τις πραγματικές αίτιες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αν. Αττική.
Με αλλαγές προσώπων δεν επιλύονται τα προβλήματα από την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης».

Αυγενάκης: Ξηλώνεται το πουλόβερ της πολιτικής ηγεσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Για ξήλωμα του πουλόβερ της πολιτικής ηγεσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάνει λόγο ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, μετά την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.
«Απ'ότι φαίνεται τελικά δεν τα έκανε όλα τόσο τέλεια και ένιωσε την ανάγκη ο κατά τους τύπους Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να δηλώσει εκ νέου παραίτηση», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε:
«Αρχίζει έτσι να ξηλώνεται το πουλόβερ της μέχρι πρότινος αλάθητης πολιτικής ηγεσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Λαφαζάνης: Η παραίτηση Τόσκα δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως ασπίδα προστασίας του Τσίπρα

«Αναπόφευκτη» αλλά «καθυστερημένη», που «δεν είναι καθόλου αρκετή για να κατασιγάσει την γενική κατακραυγή και να καλύψει τις συνολικές κυβερνητικές πολιτικές και ποινικές ευθύνες» χαρακτηρίζει ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης την παραίτηση του Νίκου Τόσκα.
«Κυρίως, η παραίτηση του Ν. Τόσκα δεν μπορεί, με κανέναν τρόπο, να χρησιμεύσει ως ασπίδα προστασίας του Αλέξη Τσίπρα, κατ΄ εξοχήν υπεύθυνου για την αποδιοργάνωση, την διάλυση και την μνημονιακή υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση συνολικά της αντιπυρικής προστασίας», προσθέτει σε γραπτή δήλωσή του ο γραμματέας της ΛΑΕ και τονίζει:
«Η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου έχει τελειώσει οριστικά στην συνείδηση του ελληνικού λαού».
Επιπλέον, επισημαίνει ότι «η απάντηση στη χρεοκοπία του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης, που θα πάρουν απλώς την σκυτάλη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής καταστροφής από τον Τσίπρα» και εκτιμά ότι «ο μήνας Αύγουστος και ιδιαίτερα ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνες και άλλων παραιτήσεων και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων» και πως «το πολιτικό σκηνικό που ήδη αλλάζει θα γνωρίσει τεκτονικές ανατροπές το επόμενο διάστημα».
«Όλο και περισσότερα τμήματα του ελληνικού λαού και της νεολαίας συζητούν, προβληματίζονται και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης της πατρίδας μας», τονίζει καταλήγοντας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Γερμανικός Τύπος: Ο Τόσκας δεν μπορεί να συνεχίσει μετά την απώλεια τόσων ανθρώπων

Η παραίτηση Τόσκα απασχολεί τον γερμανικό Τύπο ο οποίος αναφέρεται σε αυτήν με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR να επισημαίνει ότι: «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα παραιτήθηκε ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη θητεία του μετά την απώλεια 89 ανθρώπινων ζωών. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτησή του. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει μεν ότι αναλαμβάνει την ευθύνη γι' αυτή την καταστροφή, αλλά επισημαίνει ότι για τις πυρκαγιές φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις διότι τα αυθαίρετα κτίσματα και οι δρόμοι-αδιέξοδα στις πληγείσες περιοχές προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δικής τους θητείας».
Η εφημερίδα Augsburger Allgemeine υπό τον τίτλο «ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραιτείται μετά από τις δασικές πυρκαγιές», αναφέρει: «Περίπου 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Ο Τόσκας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αστυνομία, την πυροσβεστική και την προστασία του πολίτη ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μετά την απώλεια τόσων ανθρώπων».
Στην παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού προστασίας το πολίτη Νίκου Τόσκα μετά τις θανατηφόρες πυρκαγιές στο Μάτι αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Με τίτλο «Μετά τις πυρκαγιές έλληνας αναπληρωτής υπουργός υποβάλει την παραίτησή του», η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα του Νίκου Τόσκα. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ο Τσίπρας δεχόταν πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν παραιτήσεις. [...] Οι αρμόδιες για τη δημόσια ασφάλεια αρχές δέχθηκαν κριτική και επειδή επί μέρες υπήρχε σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των νεκρών».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης