Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοίγει και ενεργειακό μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα - Πόσο θα επηρεάσει τα σχέδια Trump για ενεργειακή κυριαρχία

Ανοίγει και ενεργειακό μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα - Πόσο θα επηρεάσει τα σχέδια Trump για ενεργειακή κυριαρχία
Η Κίνα συμπεριέλαβε το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για πρώτη φορά στον κατάλογο των προτεινόμενων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα
Ένα νέο μέτωπο, αυτό στον τομέα της ενέργειας ανοίγει στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, καθώς το Πεκίνο για πρώτη φορά στόχευσε τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Κίνα συμπεριέλαβε το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για πρώτη φορά στον κατάλογο των προτεινόμενων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα σήμερα (3/8) την ίδια ημέρα που ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου της, Sinopec, ανέστειλε τις εισαγωγές από τη χώρα λόγω της αντιπαράθεσης, όπως σημειώνει το Reuters.
H Κίνα ανακοίνωσε δασμούς ως αντίποινα σε προϊόντα ΗΠΑ αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προειδοποίησε για περαιτέρω μέτρα, σηματοδοτώντας ότι δεν θα υποχωρήσει σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον.
Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις φιλοδοξίες του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για ενεργειακή κυριαρχία.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει πως είναι πρόθυμη να επεκτείνει τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων σε παγκόσμιους συμμάχους, ενώ η Ουάσιγκτον επαναφέρει τους εγχώριους κανονισμούς για να ενθαρρύνει μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η αντιπαράθεση είναι σαφής: είναι δύσκολο να γίνει μια ενεργειακή υπερδύναμη όταν ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο δημιουργεί φραγμούς.
Το κάνει πολύ δύσκολο, δήλωσε ο Michael Cohen, επικεφαλής ερευνητής για τις αγορές ενέργειας στην Barclays.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καυσίμων όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο και είναι έτοιμος να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG μέχρι το 2019.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως.
Είχε περιορίσει τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ το τελευταίο δίμηνο, ακόμη και πριν από την επίσημη ένταξή της στον κατάλογο των πιθανών δασμών.
Η Κίνα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG παγκοσμίως το 2017, καθώς προμηθεύεται με μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, προκειμένου να απομακρυνθεί από τον άνθρακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης