Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στις 10/8 η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε Β+ αλλά οι τράπεζες θα παραμείνουν σε restricted default (RD)

Στις 10/8 η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε Β+ αλλά οι τράπεζες θα παραμείνουν σε restricted default (RD)
Να σημειωθεί ότι το παράδοξο με την Fitch είναι ότι διατηρεί τις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας restricted default (RD)
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα σε Β+ από Β θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch rating στις 10 Αυγούστου 2018.
Η αναβάθμιση ενώ θεωρητικά είναι θετική εξέλιξη για την αγορά θα είναι ουδέτερη είδηση καθώς ήδη η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα Β+ από τον οίκο Standard and Poor’s.
Στις αποτιμήσεις των ομολόγων και μετοχών η βαθμολογία Β+ ήδη έχει περάσει…
Μόνο μια αναβάθμιση στην κλίμακα ΒΒ- θα ήταν μια πραγματικά καλή είδηση για την αγορά και ειδικά για τα ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι το παράδοξο με την Fitch είναι ότι διατηρεί τις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας restricted default (RD), σε αντίθεση με την Standard and Poor’s που βαθμολογεί τις τράπεζες Β- και την Moody’s που τις βαθμολογεί σε Caa2.
Η βασική αιτία που η Fitch βαθμολογεί ακόμη τις τράπεζες σε restricted default σχετίζεται με τα capital controls.
Οι τράπεζες που βαρύνονται με κεφαλαιακούς περιορισμούς στην μεθοδολογία της Fitch λαμβάνουν βαθμολογία προσωρινής χρεοκοπίας, εξέλιξη που σίγουρα προβληματίζει.
Δεν μπορεί οι άλλοι οίκοι να έχουν ξεπεράσει αυτό το μεθοδολογικό εμπόδιο και η Fitch να εμμένει σε βαθμολογία RD.
Αξίζει να τονιστεί ότι τα capital controls θα αρθούν πλήρως τέλη του 2019.

Γιατί οι οίκοι αξιολόγησης δεν βλέπουν ΒΒ-;  

Όμως το βασικό ερώτημα είναι γιατί οι οίκοι αξιολόγησης δεν ρισκάρουν να αναβαθμίσουν σε ΒΒ- την Ελλάδα που θα ήταν ένα πραγματικά καλό νέο για μετοχές, ομόλογα και οικονομία;  
Πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 όπου συμφωνήθηκαν τα μέτρα για το χρέος και το cash buffer ύψους 24,1 δισεκ. οι οίκοι αξιολόγησης αντιμετώπιζαν την Ελλάδα με θετική προδιάθεση και σίγουρα με στρατηγική αναβάθμισης.
Με την συμφωνία του Eurogroup στις 21 Ιουνίου σημειώθηκαν αναβαθμίσεις έως την κλίμακα Β+ αλλά συνέβησαν δύο πράγματα
-Οι οίκοι αξιολόγησης έγιναν πιο προσεκτικοί στις αναβαθμίσεις
-Η Moody’s η οποία ενίοτε παίρνει γραμμή και από την Ουάσιγκτον δεν αναβάθμισε την Ελλάδα.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Οι απαντήσεις είναι πολύ απλές.
1)Οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στην κλίμακα π.χ. ΒΒ που θα ήταν πραγματική και σημειολογική αναβάθμιση γιατί η λύση στο χρέος δεν επιλύει την δυσμενή σχέση χρέους προς ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη δύο παραδοχές μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση
Α)Πόσο μειώνεται η σχέση χρέους προς ΑΕΠ debt / GDP
Β)Η ύπαρξη capital controls στις τράπεζες είναι ξεκάθαρα αρνητικός παράγοντας.
Οπότε εύλογα δεν μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα λόγω αυτών των παραμέτρων.
2)Η Moody’s η οποία ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδος – προφανώς και γιατί παίρνει γραμμή από το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών – συνεχίζει να βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Β3 δηλαδή με την χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ των διεθνών οίκων.
Αυτό συμβαίνει επειδή η λύση για το χρέος δεν το καθιστά βιώσιμο, θα αποδειχθεί και στις DSA του ΔΝΤ στις 31 Ιουλίου και της ΕΚΤ.
Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2032 και μη βιώσιμο μετά το 2033.
Δηλαδή η διευθέτηση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup έδωσε ουσιαστικά δύο χρόνια…βιωσιμότητα στο ελληνικό χρέος, δηλαδή ουσία μηδέν.

Τι θα πράξει η DBRS ο καναδικός οίκος αξιολόγησης στις 2 Νοεμβρίου;

Από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης – πιστοληπτικής διαβάθμισης – η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει πολλά και το κυριότερο μέσα στο 2018 αποκλείεται από Standand and Poor’s, Fitch και Moody’s να αναβαθμιστεί στην κλίμακα ΒΒ-
Μόνο η DBRS o καναδικός οίκος είναι πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- στις 2 Νοεμβρίου 2018 και εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο θα πρόκειται για θετική εξέλιξη για την τιμολόγηση του χρέους και όχι της αγοράς ή των τραπεζών.
Αν και οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα ωστόσο για την ώρα οι καλυμμένες ομολογίες ή τα ομολογιακά tier 2 δεν είναι σε προτεραιότητα.
Με αφορμή την αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας σε θετικό από ουδέτερο το outlook δηλαδή οι προοπτικές από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s στις 20 Ιουλίου – διατηρώντας την βαθμολογία σε Β+ ποια στάση θα κρατήσουν οι οίκοι αξιολόγησης ως προς την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος;
Η Standard and Poor’s έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β+ με θετικές τις προοπτικές και δεν αναμένεται νέα αναβάθμιση εντός του 2018.
Η Fitch στις 10 Αυγούστου 2018 θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος κατά 1 βαθμίδα σε Β+ από Β
Η Moody’s θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 21 Σεπτεμβρίου χωρίς να αναβαθμίσει.
Βαθμολογεί ήδη την Ελλάδα στην κλίμακα Β3 δηλαδή 2 βαθμίδες χαμηλότερα από την Standard and Poor’s και δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα.
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- στις 2 Νοεμβρίου.
Ως γνωστό η μεγαλύτερη βαθμολογία μιας χώρας είναι αυτή που λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ και τις αγορές.

Η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα από το 2020 ή 2021

Με βάση ένα λογικό χρονοδιάγραμμα η Ελλάδα θα αποκτήσει βαθμολογία investment grade δηλαδή επενδυτική βαθμίδα το 2020 ή το 2021 ενώ είναι αδύνατο να συμβεί το 2019.
Ο βασικός λόγος που οι ξένοι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης δεν αναβαθμίζουν την Ελλάδα επιθετικότητα είναι γιατί οι παρεμβάσεις για το χρέος δεν το καθιστούν βιώσιμο.
Μη βιώσιμο χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα αναβάθμισης.
Ωστόσο η συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις και η μεγάλη μείωση των NPLs στις τράπεζες μπορεί να αποτελέσουν καλές αιτίες για νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος.
Πάντως έχει αξία ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s έθεσε ως - ένα ακόμη - προαπαιτούμενο νέας αναβάθμισης και την μείωση των NPLs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης