Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς η Κίνα μέσω του πετρελαίου μπορεί να απειλήσει ισχυρά την κυριαρχία του δολαρίου

Πώς η Κίνα μέσω του πετρελαίου μπορεί να απειλήσει ισχυρά την κυριαρχία του δολαρίου
Η αγορά διαπραγμάτευσης προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου σε γουάν ενισχύεται με εντυπωσιακή ταχύτητα
Η Κίνα με αργά αλλά σταθερά βήματα προετοιμάζεται για να απειλήσει την απόλυτη κυριαρχία του δολαρίου ως νομίσματος στο οποίο αποτιμάται το πετρέλαιο.
Όπως υποστηρίζουν ειδικοί στον τομέα της ενέργειας η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου που αποτιμώνται σε γουάν ενισχύεται με τέτοια ταχύτητα, ώστε μέχρι το τέλος του 2018, θα μπορούν να αποτελέσουν ισχυρούς ανταγωνιστές για το πετροδολάριο.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου σε γουάν που πρόσφατα εισήγαγε η Κίνα στο Shanghai International Energy Exchange (INE) εμφάνισα ρεκόρ trading τον Ιούνιο 2018, ένα θετικό βήμα ότι αρκετοί παίκτες των αγορών είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν σε αυτήν την καινούργια αγορά παραγώγων.
Ο όγκος συναλλαγών για το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2018 έφθασε την περασμένη Παρασκευή (27/7) στα 275.006 lots, δηλαδή ήτα ο υψηλότερος από την έναρξη λειτουργίας της αγοράς στις 26 Μαρτίου 2018, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το INE.
Υπό φυσιολογικές μετρήσεις –καθώς το ΙΝΕ μετρά ως δύο συναλλαγές την αγορά και την πώληση- ο παραπάνω όγκος αποτιμάται στα 137.503 lots.
Σημειώνεται ότι ένα lot αντιστοιχεί σε 1.000 βαρέλια πετρελαίου.
Αυτό σημαίνει ότι 137,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου διαπραγματεύτηκαν στο ΙΝΕ την προηγούμενη Παρασκευή, όπως σημειώνει η S&P Global Platts.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος συναλλαγών τον Μάιο 2018 αυξήθηκε κατά 147% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα!

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-07-30_16-08-07.jpg?itok=2k5LdEwl

Αν και η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδιά της, ο ρυθμός ανάπτυξής της έχει προκαλέσει εκπλήξεις σε αρκετούς.
Έχει ήδη ξεπεράσει το αντίστοιχο συμβόλαιο πετρελαίου που έχει εισάγει το Ντουμπάι, το οποίο έχει όγκο συναλλαγών 54.000 ημερησίως, ενώ μοιάζει να αποτελεί την πρώτη απειλή που έχει εμφανιστεί ποτέ για τα χρηματιστήρια διαπραγμάτευσης των προθεσμιακών συμβολαίου Brent και αμερικανικού αργού (WTI).
Βέβαια σε ημερήσια βάση διαπραγματεύονται 2,6 εκατ. συμβόλαια για Brent και WTI μαζί, ως εκ τούτου το αντίστοιχο κινεζικό συμβόλαιο έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να τα απειλήσει ουσιαστικά.
«Παρόλο που η νέα αγορά προθεσμιακών συμβολαίων του INE θεωρήθηκε ως επιτυχία μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τα ώριμα διεθνή δείγματα αναφοράς σε σχέση με τον όγκο συναλλαγών και το ανοιχτό ενδιαφέρον, σημειώνουν οι συμμετέχοντες στην αγορά.
Επί του παρόντος, τα συμβόλαια ICE Brent και NYMEX light sweet  είναι τα δύο κορυφαία παγκόσμια σημεία αναφοράς.
Ο όγκος διαπραγμάτευσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ήταν κατά μέσο όρο 1 εκατ. Τεμάχια / ημέρα για το ICE τον Μάιο, με ανοιχτό ενδιαφέρον το μέσο όρο των 2,6 εκατομμυρίων τεμαχίων τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστοτόπου του ICE», αναφέρει η Source - Platts.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-07-30_16-16-30.jpg?itok=dy2lzITb

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης