Scholz (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της στο μέλλον - Ενέκρινε η Bundestag τα 15 δισ.

Scholz (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της στο μέλλον - Ενέκρινε η Bundestag τα 15 δισ.
Ικανοποιημένος δηλώνει στη Deutsche Welle ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
(upd) Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz για τη σημερινή (1/8) συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής στο Βερολίνο.
Σε αποκλειστική δήλωσή του στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε πως «ήταν μια καλή σύσκεψη στην Επιτροπή.
Δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα έτσι ώστε τώρα το πρόγραμμα να μπορεί να λήξει και η Ελλάδα να είναι μελλοντικά σε θέση να σταθεί στα πόδια της.»
Η Επιτροπή Προϋπολογισμού  της γερμανικής Βουλής συνήλθε σήμερα (1/8) εκτάκτως στις 13:00 ώρα Ελλάδος λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει το μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου αντί να τον αυξήσει, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Παρότι η Αθήνα δεσμεύτηκε να καλύψει το κενό των 28 εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργείται, με ισοδύναμα μέτρα, η Επιτροπή έκρινε ότι αυτό συνιστά αλλαγή στην Έκθεση Υλοποίησης για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής που είχε παρουσιάσει πριν μερικές εβδομάδες η γερμανική κυβέρνηση στη Βουλή.

Πράσινο φως για την εκταμίευση

Παρ' ότι η επιμέρους αλλαγή στο συνολικό πρόγραμμα της Ελλάδας δεν θα έχει καμία επίπτωση στους συμφωνημένους τελικούς στόχους αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Όλαφ Σολτς έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει την επιτροπή Προϋπολογισμού.
Όχι τυχαία.
Η Επιτροπή επιμένει να τίθενται ενώπιόν της όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό.
Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, ως συνήθως, κεκλεισμένων των θυρών.
ύμφωνα με συμμετέχοντες, μετά την εισήγηση του κ. Scholz οι εκπρόσωποι των κομμάτων είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Δεδομένου ότι η διαδικασία δεν προέβλεπε ψηφοφορία για την αλλαγή στην οποία προέβη η ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα που διαφωνούσαν με την εκταμίευση της επόμενης δόσης είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν αντιπροτάσεις.
Προτάσεις για απόρριψη στην καταβολή της δόσης κατέθεσαν οι Φιλελεύθεροι και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Οι προτάσεις δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία και έτσι η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος προς την Ελλάδα.

Γιατί ψήφισαν το αυτονόητο;

Στην ημερησία διάταξη της επιτροπής Προϋπολογισμού τέθηκε  και μια πρόταση των βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων η οποία και υπερψηφίστηκε.
Μελλοντικά η επιτροπή θα αποφασίζει και για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποφέρει η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τα οποία προωθούνται στη συνέχεια στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, εν προκειμένω στην Bundesbank.
Προϋπόθεση για τη συγκατάθεση της επιτροπής θα είναι, σύμφωνα με την απόφαση, η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η επιτροπή θα ασχολούνταν ούτως ή άλλως με αυτές τις εκταμιεύσεις.
Τα κέρδη της Bundesbank αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ό,τι έχει σχέση με αυτόν, απασχολεί την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Εξηγώντας την απόφαση στη Deutsche Welle σημαίνων κοινοβουλευτικός παράγοντας έκανε λόγο μια «συμβολική» απόφαση: κατά αυτό τον τρόπο οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων στην επιτροπή Προϋπολογισμού και κυρίως τα δύο χριστιανικά CDU και CSU ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει και στο μέλλον να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

SPD: Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της

Η απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, με την οποία απελευθερώνεται η εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος καταδεικνύει  ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει από κοινού τα προβλήματα, όταν επικρατούν η σύνεση και η αλληλεγγύη, επισημαίνει ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για οικονομικά θέματα Achim Post.
Τονίζει δε ότι, με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
«Πρόκειται για ένα λογικό βήμα και για ένα σημαντικό μήνυμα», επισημαίνει ο Post και προσθέτει ότι έτσι το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, όπως προβλέπεται.
 «Η Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους των μεταρρυθμίσεων.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας δείχνει ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει προβλήματα από κοινού, όταν επικρατούν η σύνεση και η αλληλεγγύη - και όχι λαϊκιστές ψευδολύσεις», επισημαίνει το στέλεχος τoυ SPD.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS