Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χάος στο συντονιστικό της Περιφέρειας Αττικής το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς (23/7)

Χάος στο συντονιστικό της Περιφέρειας Αττικής το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς (23/7)
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις όσων συμμετείχαν, από το συντονιστικό ήταν απούσα η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ούτε του Δήμου Ραφήνας
Χαοτική ήταν η κατάσταση στο συντονιστικό της Περιφέρειας Αττικής το βράδυ της Δευτέρας, το οποίο συνεδρίασε στις 20:00, δηλαδή αφότου είχε συντελεστεί το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς στο Μάτι.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις όσων συμμετείχαν, από το συντονιστικό ήταν απούσα η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ούτε του Δήμου Ραφήνας.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Αττικής, Π. Φιλίππου, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στην εν λόγω συνεδρίαση του συντονιστικού επιχειρήθηκε να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το τι θα μπορούσε να γίνει.
Η Γ.Γ του Δήμου Μαραθώνος, Π. Μικελοπούλου,μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 τόνισε ότι ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά 2 ώρες πριν τη συνεδρίαση, διαβεβαίωσε ότι δεν συζητήθηκε ζήτημα εκκένωσης και ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, γεγονός το οποίο καθιστούσε αδύνατο τον συντονισμό.
Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρχε πληροφόρηση για νεκρούς, αλλά για εγκλωβσιμένους πολίτες και καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς από κατοικημένες περιοχές.
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, σε νέες του δηλώσεις στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι του τηλεφώνησαν στις 19.56 για να βρίσκεται στις 20:00 στην Παλλήνη, στο συντονιστικό που συνεδρίαζε.
«Εγώ ήμουν στις φωτιές και όχι κάπου αλλού για τα τυπικά» δήλωσε ο κ. Μπουρνούς, ο οποίος επιμένει στα περί πλαστογράφησης εγγράφων εκκένωσης, τα οποία έχουν υπογραφεί από την Σύμβουλο της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα.

Στην πυροσβεστική ρίχνει την ευθύνη η Περιφέρεια Αττικής

Την πυροσβεστική υπηρεσία «έδειξε» ως υπεύθυνη για τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, κατά την κατάθεση της στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη, που διεξάγει έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τσούπρα, η οποία αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, στην κατάθεσή της, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι άλλο είναι η εκκένωση τύπου «άτακτη φυγή» και άλλο είναι η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών.
Αυτό το τελευταίο δεν έγινε ποτέ, υποστήριξε.
Όπως πρόσθεσε, πρέπει να κάνει εισήγηση η Πυροσβεστική στον αρμόδιο δήμαρχο και όσον αφορά την εκκένωση πρέπει να αποφασίσει η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία γιατί πλέον φτάνουμε στη διάσωση, την οποία κάνει εκείνη.
Ακόμη, σημείωσε ότι ο δήμος και η περιφέρεια επεμβαίνουν μόνο όταν δεν υπάρχει φωτιά στον συγκεκριμένο χώρο, αλλιώς δεν μπορούν να επέμβουν βάσει νόμου.
Τέλος, η κ. Τσούπρα τόνισε ότι στις 18:10 η Πυροσβεστική είπε προφορικά πως πρέπει να απομακρυνθεί ο κόσμος από τον Νέο Βουτζά, αλλά αυτό δεν γινόταν γιατί η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης