Πλαφόν στην τιμή των υγρών καυσίμων μελετά το ΥΠΕΝ - Νέο πλαίσιο για καλύτερη παρακολούθηση των τιμών

Πλαφόν στην τιμή των υγρών καυσίμων μελετά το ΥΠΕΝ - Νέο πλαίσιο για καλύτερη παρακολούθηση των τιμών
Την επιβολή ανώτατων τιμών είχε προαναγγείλει από τις αρχές του έτους ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης
Μέτρα αντιμετώπισης της αλλεπάλληλων ανατιμήσεων στα καύσιμα, οι οποίες συνεχίζονται αμείωτες τις τελευταίες εβδομάδες, μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Την παρέμβαση του ΥΠΕΝ για το θέμα είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς από το ανοδικό «ράλι» πλήττονται ιδιαίτερα τα νησιά, λόγω τόσο της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, όσο και της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ σε ορισμένα από αυτά.
Έτσι, σύμφωνα με πηγές από την Περιφέρεια που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο, ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία ενός πλαισίου για την καλύτερη παρακολούθηση των τιμών στα πρατήρια.
Παράλληλα, εξετάζεται επίσης η επιβολή πλαφόν στις τιμές, ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω αύξησή τους.  
Προειδοποίηση για την επιβολή ανώτατων τιμών είχε κάνει τον περασμένο Ιανουάριο ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, όταν με δηλώσεις του είχε επισημάνει πως το πλαφόν είναι το βασικό όπλο στο «οπλοστάσιο» των ελεγκτικών αρχών για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων αυξήσεων.
Σύμφωνα με τις πηγές από την Περιφέρεια, πρόθεση του υπουργείου είναι να αυστηροποιηθεί ο προσδιορισμός των ανώτατων ορίων, σε σχέση με ό,τι ίσχυσε το 2011 όταν και επιβλήθηκε πλαφόν στις τιμές λιανικής πώλησης υγρών καυσίμων σε 13 νομούς της χώρας

Κάλυψη των κενών του Παρατηρητηρίου  

Την ίδια στιγμή, στόχος του νέου πλαισίου παρακολούθησης των τιμών στα πρατήρια είναι να καλύψει τα κενά που έχει το υφιστάμενο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων.
Κενά που έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να αποκτήσει μία σαφή εικόνα π.χ. για το κατά πόσο το περιθώριο κέρδους είναι υψηλό ή αν πρόκειται για απομακρυσμένη περιοχή με μικρές πωλήσεις.
Για την ώθηση των τιμών των υγρών καυσίμων προς τα πάνω στα νησιά είχε γράψει την περασμένη εβδομάδα το World Energy News, επισημαίνοντας ότι στις Κυκλάδες η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαινόταν στα 1,881 ευρώ, ενώ σε κάποια νησιά η τιμή έφτανε πολύ κοντά στα δύο ευρώ το λίτρο.
Παράλληλα, στο Νομό Δωδεκανήσων η μέση τιμή διαμορφωνόταν στο 1,783 ευρώ το λίτρο και σε κάποια νησιά όπως στην Σάμο έφτασε στο 1,805 ευρώ το λίτρο.
Αν και τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν πως το πρόβλημα είναι όντως υπαρκτό, η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ έρχεται πάντως σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μία σειρά από κινήσεις με σκοπό να «επουλώσει» τη δημόσια εικόνα της, έπειτα από το πλήγμα που υπέστη από τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς  στην ανατολική Αττική.
Έτσι, τα μέτρα αυτά είναι δύσκολο να ιδωθούν εντελώς ξεκομμένα από την ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης του κυβερνητικού φιλολαϊκού προφίλ...

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS