Τελευταία Νέα
Οικονομία

Telegraph: Η λιτότητα τελείωσε στην Ελλάδα, αλλά χρειάζεται αύξηση δαπανών για να αποφευχθεί νέα κρίση

Telegraph: Η λιτότητα  τελείωσε στην Ελλάδα, αλλά χρειάζεται αύξηση δαπανών για να αποφευχθεί νέα κρίση
Telegraph: Η λιτότητα μπορεί να τελείωσε στην Ελλάδα, αλλά χρειάζεται αύξηση δαπανών για να αποφευχθεί μελλοντική κρίση
Η Ελλάδα έχει παροτρυνθεί να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις κυβερνητικές δαπάνες εν μέσω χρόνων αναγκών για λιτότητας που υπονομεύουν τις μακροπρόθεσμες οικονομικές της προοπτικές αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.
Σε μια έντονη ανάκαμψη, η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει ένα απροσδόκητα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% για το 2017 και για το 2018 εκτιμάται ότι θα καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Κατά συνέπεια, τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε βιώσιμη βάση για τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να απορροφήσει υπερβολικά πολλά χρήματα από την οικονομία, καταβάλλοντας κεφάλαια για τη στήριξη των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και των φτωχών.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα αδύναμους ισολογισμούς ανέφερε το ΔΝΤ.
Ορισμένοι έλεγχοι κεφαλαίου παραμένουν σε ισχύ και η κυβέρνηση έχει μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των χρεών της προς τους ιδιώτες.
Σημαντικό μέρος του πληθυσμού θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας.
Και η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο σε βασικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις της αγοράς.
Το Ταμείο δήλωσε ότι παρά τις πρόσφατες προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης της Ελλάδας, ότι «η ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έχει σημαντικά βελτιώσει τη βιωσιμότητα του μεσοπρόθεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».
Η κοινωνική κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο έντονα στην Ελλάδα ώστε το ΔΝΤ, το οποίο κατηγορούν πολλοί Έλληνες για την επιδείνωση της κατάστασής τους ως ένας από τους αρχικούς φορείς επιβολής αυστηρής λιτότητας, καλεί τώρα την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε προγραμματισμένες αυξήσεις στοχοθετημένης κοινωνικής στήριξης και επενδυτικών δαπανών.
κόμη και αν πρότεινε να αποσυρθούν ορισμένα από τα σκληρότερα μέτρα λιτότητες, το ΔΝΤ συνέστησε τη διατήρηση στοιχείων που έχουν δημιουργήσει δυσκολίες για μεγάλο αριθμό μέσων Ελλήνων.
«Η Ελλάδα έχει φτάσει σε αυτό το σημείο χάρη σε τεράστιες προσπάθειες», πρόσθεσε το ταμείο. «Η Ελλάδα πρέπει τώρα να εδραιώσει και να επεκτείνει την επιτυχία της, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα τις εναπομένουσες προκλήσεις της».
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης