Τελευταία Νέα
Οικονομία

NYT: Η Ευρώπη βλέπει ως «success story» την Ελλάδα αλλά το ΔΝΤ δεν πείθεται

NYT: Η Ευρώπη βλέπει ως «success story» την Ελλάδα αλλά το ΔΝΤ δεν πείθεται
NYT: Η Ευρώπη βλέπει ως «success story» την Ελλάδα αλλά το ΔΝΤ δεν πείθεται
Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για να εξέλθει τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια, οι ευρωπαίοι πολιτικοί στοχεύουν στο να προωθήσουν την οικονομική επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα και την μετατρέψουν ως ένα σύμβολο του τέλους της κρίσης χρέους στη γηραιά ήπειρο αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times.
Αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσέφερε μια δόση σκληρής πραγματικότητας την Τρίτη (31/7).
Σε μια απογοητευτική έκθεση, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη μάχη για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους της, να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη και να στηρίξει τον αυξανόμενο αριθμό των πολιτών, οι οποίοι ζουν στο όριο της φτώχειας μετά από αρκετά χρόνια λιτότητας.
Στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα γίνει η τελευταία χώρα που θα αποχωρήσει από πρόγραμμα διάσωσης στο οποίο μετείχαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα προγράμματα διάσωσης είχαν ως στόχο να αποτρέψουν την αποσύνδεση της ζώνης του ευρώ από τις 19 χώρες, όταν άρχισε η κρίση του χρέους της Ευρώπης το 2010.
Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται σιγά - σιγά και η ανεργία μειώθηκε από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε πρόσφατα ένα σχέδιο ανάπτυξης και αρνήθηκε την προσφορά προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ενός προγράμματος χρηματοοικονομικής ασφάλειας που θα έφερνε νέους όρους λιτότητας.
Το ΔΝΤ επαίνεσε την Αθήνα για κάποιες οικονομικές «επιτυχίες», δεδομένου ότι έχει πάρει μέρος και στα τρία ελληνικά προγράμματα διάσωσης που τελικά ανήλθαν στα 320 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα μείωσε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και τελικά δημιούργησε πλεόνασμα, ανέφερε το ΔΝΤ.
Διαδοχικές κυβερνήσεις νομοθέτησαν νομικά πακέτα εργαλείων για να αντιμετωπίσουν ένα βουνό από επισφαλή δάνεια στις τράπεζες της Ελλάδας.
Παράλληλα προσπάθησαν να μειώσουν τον υπερμεγέθη δημόσιο τομέα και να περιορίσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για να καταστήσουν τους μισθούς «πιο ανταγωνιστικούς».
Ωστόσο, η Ελλάδα είναι το πρόβλημα που ποτέ δεν απομακρύνεται για την Ευρώπη και οι κίνδυνοι για το μέλλον της χώρας μετά τη διάσωση συνεχίζουν να υπάρχουν.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα αδύναμους ισολογισμούς ανέφερε το ΔΝΤ.
Ορισμένοι έλεγχοι κεφαλαίου παραμένουν σε ισχύ και η κυβέρνηση έχει μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των χρεών της προς τους ιδιώτες.
Σημαντικό μέρος του πληθυσμού θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας.
Και η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο σε βασικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις της αγοράς.
Το πιο ανησυχητικό είναι το χρέος της χώρας, το οποίο οι ευρωπαίοι πιστωτές προσπάθησαν να καταστήσουν πιο βιώσιμο, χαλαρώνοντας τους όρους αποπληρωμής.
Ήταν η τελευταία ρύθμιση σε μια σειρά προσπαθειών με την πάροδο των χρόνων να μειωθεί το ελληνικό χρέος  από 180% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους το έθετε για μεγάλο χρονικό διάστημα το ΔΝΤ, έναντι των άλλων πιστωτών της Ελλάδας.
Η Γερμανία, ο επιτηρητής λιτότητας της Ευρώπης, έχει συγκρουστεί με το Ταμείο το οποίο αρνήθηκε να προσφέρει οικονομική στήριξη στο τρίτο σχέδιο διάσωσης, κατέχοντας συμβουλευτικό ρόλο.
Το Βερολίνο δεν ήθελε να προσφέρει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους στην Αθήνα, ενώ το ΔΝΤ ανέφερε σε όλους τους τόνους ότι δεν πιστεύει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο εάν δεν υπάρξει ελάφρυνσή του.
Το Ταμείο δήλωσε ότι παρά τις πρόσφατες προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης της Ελλάδας, ότι «η ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έχει σημαντικά βελτιώσει τη βιωσιμότητα του μεσοπρόθεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».
Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται από την εμφανή ανανέωση των εξαγωγών.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αύξησης των εξαγωγών προέρχεται από τον εξευγενισμό του εισαγόμενου πετρελαίου και την εξαγωγή του τελικού προϊόντος - μια δραστηριότητα που διατηρεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά δεν διεισδύει στην ευρύτερη οικονομία.
Η ανεργία, η οποία έχει μειωθεί από το ανώτατο όριο του 28%, εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το 20%, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
άνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης σε μια διαρροή εγκεφάλων που εμπόδισε την ανάκαμψη.
Ανησυχητικά, η φτώχεια «έχει αυξηθεί δραματικά», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Η κοινωνική κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο έντονα στην Ελλάδα ώστε το ΔΝΤ, το οποίο κατηγορούν πολλοί Έλληνες για την επιδείνωση της κατάστασής τους ως ένας από τους αρχικούς φορείς επιβολής αυστηρής λιτότητας, καλεί τώρα την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε προγραμματισμένες αυξήσεις στοχοθετημένης κοινωνικής στήριξης και επενδυτικών δαπανών.
Επίσης πρότεινε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν το 70% του εισοδήματος ενός ατόμου.
Ακόμη και αν πρότεινε να αποσυρθούν ορισμένα από τα σκληρότερα μέτρα λιτότητες, το ΔΝΤ συνέστησε τη διατήρηση στοιχείων που έχουν δημιουργήσει δυσκολίες για μεγάλο αριθμό μέσων Ελλήνων.
«Η Ελλάδα έχει φτάσει σε αυτό το σημείο χάρη σε τεράστιες προσπάθειες», πρόσθεσε το ταμείο. «Η Ελλάδα πρέπει τώρα να εδραιώσει και να επεκτείνει την επιτυχία της, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα τις εναπομένουσες προκλήσεις της».
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης