Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διεθνής Τύπος: Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα για τις φονικές πυρκαγιές

Διεθνής Τύπος: Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα για τις φονικές πυρκαγιές
Η αύξηση των θυμάτων στους 91, τα δραματικά βίντεο από την ώρα της πύρινης λαίλαπας και οι αντιδράσεις για την επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κάνουν τον γύρο του κόσμου
Μία εβδομάδα μετά τις τραγικές πυρκαγιές στην Αττική, οι δραματικές εξελίξεις παραμένουν στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου.
Η αύξηση των θυμάτων στους 91, τα δραματικά βίντεο από την ώρα της πύρινης λαίλαπας και οι αντιδράσεις για την επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Στην άνοδο του αριθμού των θυμάτων αναφέρεται το Associated Press, με το Πρακτορείο Ειδήσεων να χαρακτηρίζει την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ως την πιο φονική στον 21ο αιώνα.
«Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται κριτική για ολιγωρία, αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία εν όψει θερινής περιόδου», σημειώνει το AP.
Στο Politico οι πυροσβέστες επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για χιλιάδες λάθη.
Η Daily Mail αναμεταδίδει το βίντεο με τους κατοίκους στο Μάτι οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στη θάλασσα.
Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για σοκαριστικό ντοκουμέντο το οποίο δείχνει την απελπισμένη προσπάθεια των κατοίκων να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.
Το Russia Today κάνει επίσης λόγο για την πιο φονική πυρκαγιά του αιώνα.
H Handelsblatt αναφέρεται σε μια άλλκη διάσταση, καθώς υπογραμμίζει ότι παρά το θανατηφόρο πέρασμα της πυρκαγιάς, ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν έχει επηρεαστεί, καθώς δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις.

Politico: Οι Έλληνες πυροσβέστες επικρίνουν την κυβέρνηση για τη φονική πυρκαγιά

Στην έντονη κριτική που ασκούν οι πυροσβέστες στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοβικής πυρκαγιάς αναφέρεται το Politico.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του Δημήτρη Σταθόπουλου (επικεφαλής της Ένωσης Πυροσβεστών) στον Observer, ο οποίος τονίζει «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι δεν υπήρχαν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη αλλά αυτό που δεν λέει ότι υπήρχαν χιλιάδες μικρά λάθη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των προβλημάτων ήταν ότι οι συμβουλές της πυροσβεστικής για εκκένωση της περιοχής δεν έγιναν αντιληπτές ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία δεν κατάφερε να προειδοποιήσει για τους ισχυρούς ανέμους.
Ωστόσο, η κακή αντίδραση της κυβέρνησης ήταν και λόγω των μέτρων λιτότητας, καθώς το 30% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι άχρηστα.
«Ως πυροσβέστες ορκιζόμαστε να προστατεύουμε τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους.
Γνωρίζουμε πότε πρέπει να συστήσουμε εκκένωση περιοχής, αλλά για κάποιο λόγο η σύστασή μας δεν ακουγόταν.
Αυτή είναι μια τεράστια τραγωδία για τη χώρα μας και κάποιος πρέπει να ζητήσει συγνώμη» επισημαίνει ο κ. Σταθόπουλος.

Euronews: Η Ελλάδα θρηνεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Έντονη κριτική δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για τον χειρισμό της φονικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στην ανατολική Αττική, όπως σχολιάζει το Euronews.
«Μια εξαντλητική αποστολή: η εύρεση των αγνοουμένων σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά» σχολιάζει ο απεσταλμένος του Euronews στην Ελλάδα του ευρωπαϊκού δικτύου.
Από την πλευρά του, ο Άγγελος Χασιώτης, επικεφαλής Διασωστών του Ερυθρού Σταυρού Αθηνών, δήλωσε ότι δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Οργάνωση.
«Μιλώντας με τους συναδέλφους του, με τους εθελοντές, διαπιστώνω ότι μόνο λίγοι έχουν ξαναδεί τέτοια καταστροφή για τα τελευταία 20 χρόνια» υποστηρίζει ο ίδιος.

Handelsblatt: Δεν επηρέασαν τον τουρισμό οι φονικές πυρκαγιές της Αττικής

«Ακόμα και οι πυρκαγιές στα περίχωρα της Αθήνας, όπου στο Μάτι τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεν επηρεάζουν μέχρι σήμερα τον τουρισμό.
Εξαιτίας των καταστροφών από τις πυρκαγιές δεν υπάρχουν ακυρώσεις αναφέρουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.
Τους πρώτους έξι μήνες του 2018 αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών κατά 10,5 % στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας» γράφει η Handelsblatt, η οποία παρατηρεί ότι ο τουριστικός τομέας βοηθάει τη χώρα να βγει από την κρίση, ωστόσο η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας προκαλεί ανησυχίες στους Έλληνες ξενοδόχους.
Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει, επίσης, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle: «Ουρές μπροστά από την Ακρόπολη, στριμωξίδι στις παραλίες, πλήρη σε κρατήσεις ξενοδοχεία. Ο τουρισμός στην Ελλάδα αυξάνεται για έκτη συνεχή χρονιά.
"Είμαστε κλεισμένοι μέχρι τον Οκτώβριο" λέει ο Χαράλαμπος Στεφανίδης, ο οποίος έχει μια μικρή οικογενειακή πανσιόν στην Πάρο.
"Πέρυσι η χρονιά πήγε πάρα πολύ καλά αλλά το 2018 αναμένεται ακόμα καλύτερο" λέει ικανοποιημένος ο ξενοδόχος» και επισημαίνει ότι ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα ενδεχομένως να φθάσει και τα 35 εκατομμύρια, αλλά «ακόμα περισσότερο από τον αριθμό των τουριστών αυξάνονται τα έσοδα.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τουρίστες απέφεραν έσοδα σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι τον Μάιο, μια αύξηση της τάξεως του 35% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο».
H Ηandelsblatt τονίζει περαιτέρω ότι «τους πέντε πρώτους μήνες τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν αύξηση κατά 22% και αυτή η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στους Γερμανούς επισκέπτες, οι οποίοι απέφεραν 65% περισσότερα έσοδα στη χώρα. Το 2017, η Ελλάδα αποτέλεσε τη νούμερο ένα τάση στους ταξιδιωτικούς προορισμούς και όπως αναφέρουν ταξιδιωτικοί πράκτορες όπως η Tui, Thomas Cook και Neckermann καταγράφεται μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο».
Τέλος, η έγκριτη γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στην μεγάλη αύξηση των Κινέζων τουριστών.
«Οι απόλυτοι αριθμοί είναι ακόμα μικροί. Από τα 27 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφθηκαν πέρυσι τη χώρα μόλις 120.000 ήταν από την Κίνα. Το 2020 αναμένονται όμως 500.000 επισκέπτες από την Κίνα και αυτό είναι μόνο η αρχή όπως αναφέρει η υπουργός Τουρισμού κ.Κουντουρά».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης