Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έλληνας αξιωματούχος: Ευκαιρία για έκδοση νέου ομολόγου τον Σεπτέμβριο - Έφτασε η ώρα για το 10ετές

Έλληνας αξιωματούχος: Ευκαιρία για έκδοση νέου ομολόγου τον Σεπτέμβριο - Έφτασε η ώρα για το 10ετές
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εκδίδει περισσότερα από δύο ή τρία ομόλογα ανά έτος
Την εκτίμηση ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να ανακοινώσει μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμά της για έξοδο στις αγορές το 2019 και το επαναλαμβάνει σε ετήσια βάση, τότε το σχέδιο θα πετύχει, εκφράζει Έλληνας αξιωματούχος.
Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην εκδίδει περισσότερα ομόλογα από αυτά που λήγουν κάθε έτος, επισημαίνει Έλληνας αξιωματούχος στο Bloomberg, αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για την επιστροφή στις αγορές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, για το 2019 τα ομόλογα που λήγουν είναι της τάξης των 10 με 11 δισ. ευρώ, ενώ για τα επόμενα δύο έτη το ποσό αυτό υποχωρεί στα 5 δισ. ευρώ.
Αυτό -σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο- σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εκδίδει περισσότερα από δύο ή τρία ομόλογα ανά έτος, και αν υπάρξει ανάγκη για περισσότερα, η κυβέρνηση μπορεί να ανοίξει εκ νέου μια προηγούμενη έκδοση.
«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου η Ελλάδα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.
Ωστόσο, έχει γίνει πρόοδος και η αγορά το αποτιμά αυτό όπως φαίνεται από τις διακυμάνσεις των τιμών μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου» επισημάνει ο Δημήτρης Νταλίπης της Alpha Trust Mutual Fund Management.
Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι ελκυστικές και για τις δύο πλευρές, με το 7ετές να διαπραγματεύεται κάτω από το επίπεδο της έκδοσης του τον Φεβρουάριου, αλλά με τις αποδόσεις να παραμένουν υψηλές σε σχέση με άλλα ομόλογα της ευρωζώνης.
Αυτός ο Σεπτέμβριος θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την έκδοση του επόμενου ελληνικού ομολόγου, εκτιμά ένας άλλος αξιωματούχος.
Ωστόσο και οι δύο αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι έχοντας εκδώσει ένα 7ετές ομόλογο το 2018 και ένα 5ετές το 2017, έχει φτάσει η στιγμή για την έκδοση ενός 10ετούς ή ενός 3ετούς ομολόγου.
«Οι υψηλότερες αποδόσεις στο ευρώ μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές στην αγορά παρά την περιορισμένη ρευστότητα.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει αποκατασταθεί η πλήρης κανονικότητα και η πρόσβαση στην αγορά» επισημαίνει ο κ. Νταλίπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης