Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τόσκας: Είναι η ώρα της πάλης, μετά η εξέταση των ευθυνών - Λάθη στρατηγικής δεν υπήρξαν

Τόσκας: Είναι η ώρα της πάλης, μετά η εξέταση των ευθυνών - Λάθη στρατηγικής δεν υπήρξαν
«Ελλείψεις υπάρχουν πολλές στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας", τόνισε ο Ν. Τόσκας
«Οι όποιες ευθύνες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα. Λάθη στρατηγικής δεν υπήρξαν, λάθη τακτικής μπορεί πάντα να βρει κανείς πολλά», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.
Ο κ. Τόσκας μιλώντας  στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι  ήταν πρωτόγνωρα τα καιρικά φαινόμενα, επανέλαβε ότι η κινητοποίηση εναέριων και επίγειων μέσων ήταν άμεση και ότι «ήμασταν πιο πολύ προετοιμασμένοι για φωτιές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά υπάρχουν και όρια»,  ενώ «υπάρχουν όρια στην υλοποίηση σχεδίων πυρόσβεσης. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει και τη δόμηση».
Ο ίδιος ανέφερε ότι «ελλείψεις υπάρχουν πολλές στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας διότι διαχρονικά δεν του είχε δοθεί σημασία, είχε εγκαταλειφθεί, απόδειξη η παλαιότητα των εναέριων μέσων, κάτι που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε».
Μίλησε για τεράστια προσπάθεια που έγινε από πλευράς πυροσβεστών και Αστυνομίας για να φύγει ο κόσμος, τόνισε ότι ήταν αδύνατον να κρατηθεί η φωτιά στη Λεωφόρο Μαραθώνος, όπου εκτός από ένα δεν καήκανε άλλα οχήματα, ενώ έκανε λόγο για ανύπαρκτους δρόμους στο Μάτι, που ήταν τα κενά ανάμεσα στα καταπατημένα οικόπεδα.
Ακόμη, ο κ. Τόσκας επιβεβαίωσε ότι η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των οικισμών στην Ανατολική Αττική και μάλιστα, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου που υποστηρίζει ότι δεν του δόθηκε εντολή για εκκένωση είπε «του δόθηκε εντολή από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην περιοχή, τον διοικητή της Ανατολικής Αττικής. Πρόταση δηλαδή έγινε και ο δήμαρχος αποφασίζει. Οι αναφορές των πυροσβεστών αυτό μου λένε, ότι έγινε η πρόταση όταν ακόμα η φωτιά ήταν στον Βουτζά. Η όλη πυρκαγιά από την έναρξη μέχρι τη στιγμή που έφτασε στη θάλασσα διήρκησε 1,5 ώρα. Σε 1,5 ώρα εκκενώσεις περιοχών που έχουν γύρω στους 20.000 ανθρώπους, δεν έχουν γίνει παγκόσμια».
Τέλος, σε ερώτηση για το εάν εμμένει στην παραίτησή του απάντησε πως δεν έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό ο κ. Τόσκας απάντησε ότι «αυτήν τη στιγμή παλεύουμε για την αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης. Οι όποιες ευθύνες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα», ενω "τώρα είναι η ώρα της πάλης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης