Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Στις 31/7 η DSA για το ελληνικό χρέος - Βιώσιμο έως το 2032, μη βιώσιμο μετά το 2033

ΔΝΤ: Στις 31/7 η DSA για το ελληνικό χρέος - Βιώσιμο έως το 2032, μη βιώσιμο μετά το 2033
Στις 31/7 το ΔΝΤ δημοσιοποιεί την έκθεση βιωσιμότητας για την Ελλάδα
Την ερχόμενη Τρίτη 31/7 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).
Στη χθεσινή (27/7) συνεδρίαση το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου συζήτησε την έκθεση του Άρθρου 4 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληα σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώθηκε η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΣ του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι επανέλαβαν δέσμευση ότι αν υπάρξει ανάγκη μετά το 2032 θα λάβουν επιπλέον μέτρα χρέους, όλοι τόνισαν ότι όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε σαφές ότι η στενή συνεργασία ΔΝΤ-Ευρώπης θα συνεχιστεί και στη περίοδο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα. Υπογραμμίστηκε, όμως, πως είναι κρίσιμο να μην υπάρξει εφησυχασμός και ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έχει καταβάλει η χώρα.
Τα NPLs ήταν ένα άλλο βασικό ζήτημα που εξετάστηκε στη συνεδρίαση, καθώς επισημάνθηκε πως πρέπει να ρυθμιστεί η κατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου οι τράπεζες να είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της παροχής νέων δανείων.
Τέλος, για τα πρωτογενή πλεονάσματα καταγράφηκαν αρκετές απόψεις και ορισμένοι από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν αμφιβολίες για τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί. Κοινό τόπο για το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε η ανάγκη να βρεθεί η χρυσή πολιτική τομή που θα επιτρέπει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, χωρίς, ωστόσο, να υπονομεύει τις προοπτικές της ανάπτυξης και να οδηγεί στη περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης