Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poors: Αναβαθμίζει σε «ΒΒ+» τον ΟΤΕ - Θετικό το outlook

tags :
Standard & Poors: Αναβαθμίζει σε «ΒΒ+» τον ΟΤΕ - Θετικό το outlook
Standard & Poors: Αναβαθμίζει σε «ΒΒ+» τον ΟΤΕ - Θετικό το outlook
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ σε «ΒΒ+» από «ΒΒ» προχώρησε ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors, θετικό το outlook.
Ο ΟΤΕ παράγει πάνω από το 70% των εσόδων του και πάνω από το 80% του EBITDA του στην Ελλάδα και αυτό επηρεάζει ουσιαστικά την εκτίμησή της Standard & Poors όσον αφορά τον επιχειρηματικό κίνδυνο.
Η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2% -2,5% κατά τα επόμενα δύο χρόνια και την προβλεπόμενη μείωση της ανεργίας σε λιγότερο από 20% μέχρι το 2019 (21,5% το 2017) θα ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες στην ελληνική αγορά.
Για τον ΟΤΕ αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες του θα μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα για κινητά δεδομένα, αναβαθμίζοντας ευρυζωνικές συνδέσεις με οπτικές ίνες και προϊόντα συνδρομητικής τηλεόρασης.
Ταυτόχρονα, η ελάφρυνση των  capital controls θα πρέπει να απλοποιήσει τη διαδικασία μεταφοράς μετρητών
για τις πληρωμές εκτός Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών μετρητών για την εξυπηρέτηση του χρέους, η οποία  βελτιώνει τη συνολική πιστοληπτική εικόνα του ΟΤΕ.
Η ενίσχυση της οικονομίας το περιβάλλον έχει ήδη επισημάνει την πρόσφατη απόδοση του ΟΤΕ στην Ελλάδα. του
οι αριθμοί κινητής τηλεφωνίας, ευρυζωνικότητας και τηλεόρασης έχουν αυξηθεί (κατά 4,1%, 8,9% και 4,5% σε ετήσια βάση το α 'τρίμηνο του 2018), με αποτέλεσμα τη σταθερή οργανική ανάπτυξη από έσοδα από λιανικές και κινητές υπηρεσίες (εξαιρουμένου του αντίκτυπου των IFRS 15).
Η πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση του ΟΤΕ ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ ενισχύει τη ρευστότητά του (766 εκατ. σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις 31 Μαρτίου 2018) και θα πρέπει να βελτιώσει την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις αποπληρωμές του χρέους του (637 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2019).
Παράλληλα η Standard & Poors εκτιμά ότι ο ισολογισμός του ΟΤΕ και γενικά ανθεκτική γενιά ελεύθερων ταμειακών ροών - που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας κρίση του χρέους κατά την περίοδο 2011-2012 - θα προστατεύσει την εταιρεία σε ένα πιθανό πιστωτικό γεγονός του ελληνικού Δημοσίου.
Η αξιολόγηση αντανακλά επίσης την άποψή της Standard & Poors για τη στρατηγική σημασία που έχει ο ΟΤΕ για την μετρική του Deutsche Telekom (DT), και για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της DT στην Ευρώπη.
Η Standard & Poors εκτιμά ότι η DT είναι απίθανο να πουλήσει τον ΟΤΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης