Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Το καυτό καλοκαίρι δίνει ώθηση στους εθνικιστές της Ευρώπης

Economist: Το καυτό καλοκαίρι δίνει ώθηση στους εθνικιστές της Ευρώπης
Σε Σουηδία, Ιταλία και οπουδήποτε αλλού, τα εθνικιστικά κόμματα είναι ψηλά στις δημοσκοπήσεις
Στην άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στις δημοσκοπήσεις αναφέρεται το Economist, σε δημοσίευμα με τίτλο «το καυτό καλοκαίρι δίνει ώθηση στους εθνικιστές της Ευρώπης».
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά και στη Χρυσή Αυγή όπου βρίσκεται σταθερή στο 9%.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Σουηδίας, όπου η Δημοκράτες, ένα αντι-μεταναστευτικό κόμμα που ιδρύθηκε από νεοναζί τη δεκαετία του 1980, είναι -σε κάποιες δημοσκοπήσεις- στην πρώτη θέση μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 23%.
Οι ψηφοφόροι ανησυχούν για την ικανότητα της χώρας να αφομοιώσει του μετανάστες και τρομοκρατούνται από την αύξηση της βίας με όπλα.
«Πράγματι ήταν ένα πολύ καλοκαίρι για τους δημαγωγούς στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, όπου στη συνέχεια γίνεται ειδική αναφορά στην Ιταλία και στον κυβερνητικό συνασπισμό δύο εθνικιστικών κομμάτων (Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων).
Από τον σχηματισμό κυβέρνησης και μετά, ο Matteo Salvini, ο ηγέτης της Λέγκας, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εσωτερικών, προκάλεσε σειρά αντιπαραθέσεων.
Έχει στρέψει τα πλοία των αιτούντων άσυλο, αμφισβήτησε την ΕΕ όσον αφορά τους μεταναστευτικούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς και υποσχέθηκε να διευρύνει τα δικαιώματα των ιδιοκτητών όπλων να χρησιμοποιούν τα όπλα τους σε αυτοάμυνα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αυτές οι τακτικές έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.
Σε άνοδο είναι ο εθνικισμός και στη Γερμανία, όπου το αντιμεταναστευτικό AfD έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά τις εκλογές του φθινοπώρου.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 16%, ακριβώς δύο μονάδες πίσω από του Σοσιαλδημοκράτες, ενώ σε κάποιες δημοσκοπήσεις προηγείται.
Πάντως, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα αίτια ανόδου των εθνικιστικών κομμάτων, από τη στιγμή μάλιστα οι μεταναστευτικές ροές έχουν επιβραδυνθεί.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης