Τελευταία Νέα
Οικονομία

WSJ: Η φορολογία «πνίγει» τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας - Τεράστιο το βάρος για τις επιχειρήσεις

WSJ: Η φορολογία «πνίγει» τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας - Τεράστιο το βάρος για τις επιχειρήσεις
Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους του προγράμματος, λόγω υψηλής φορολογίας
«Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει τον μαραθώνιο των μνημονίων αυτό το καλοκαίρι επιτυγχάνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους που της επέβαλαν οι δανειστές.
Αλλά η χώρα το πέτυχε μέσω της αύξησης των φόρων σε τόσο υψηλά επίπεδα που "στραγγαλίζουν" τις μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της».
Αυτό επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο: «η φορολογία "πνίγει" τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας».
Μετά τις τελευταίες αυξήσεις φόρων, η Ελλάδα παρουσιάζει είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε διάφορες κατηγορίες, όπως το 29% στον εταιρικό τζίρο και το 24% όσον αφορά το ΦΠΑ.
Τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν φόρο εισοδήματος μέχρι 45%, συν επιπλέον "εισφορά αλληλεγγύης" μέχρι 10%.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης μέχρι 27% των μισθών τους.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι αυξημένοι επιβαρύνουν κυρίως στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους.
«Οι επώδυνοι υψηλοί φόροι αντικατοπτρίζουν τις σκληρές απαιτήσεις των βασικών δανειστών της Ελλάδας: τις άλλες χώρες της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία και το ΔΝΤ» επισημαίνεται.
Ωστόσο, οικονομολόγοι και οι Έλληνες επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι μπορεί η Ελλάδα να βγαίνει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, ωστόσο η βαριά φορολογία δεν βοηθά.
Το φορολογικό βάρος θεωρείται ως ο πιο προβληματικός παράγοντας για τη δραστηριοποίηση εταιρειών στην Ελλάδα, σύμφωνα με το World Economic Forum.
«Τα χέρια μας ήταν δεμένα» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδεχόμενος ότι η υπερφορολόγηση δεν ήταν καλύτερη λύση.
Όπως επεσήμανε πρόσφατα με κάθε ευκαιρία θα μειώνεται κάποιο από αυτό βάρος.
«Αυτή η υπόσχεση όμως δεν είναι εύκολο να τηρηθεί.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τέλος Ιουνίου, η Ελλάδα είναι η αναγκασμένη να παρουσιάζει υψηλά πλεονάσματα για τα επόμενα 40 χρόνια, κάτι που αφήνει λίγα περιθώρια για φορολογικές περικοπές» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης